Europa investuoja į nesąmoningus projektus?

Europa investuoja į nesąmoningus projektus?

Šilutėje kartais vyksta sveiku protu (paprasto žmogaus – ne valdininko) nesuvokiami dalykai.

Taip nutiko su Šyšos upės vagos ir senvagės valymo darbų antro etapo projektų, tokių pat požymių – galbūt net ir daugiau – galima įžvelgti Šilutės miesto senojo turgaus aikštėje jau visą mėnesį vykdomuose naujo dviratininkų – pėsčiųjų tako prie pat važiuojamosios dalies statybose.

Nesileisime į gilias diskusijas, kodėl taip, o ne kitaip, nes, kaip jau teko patirti „Šilutės ETA Žinioms“, pradėjus domėtis pastarojo projekto peripetijomis, ieškoti sąmoningai kaltų arba savimi perdėtai pasitikinčių neišmanėlių, savo nuožiūra skirstančių europinius tūkstančius – labai jau painus reikalas, juolab kad kai kurie galimi tokios Šilutės bendruomenės gerovės kūrimo „architektai“ šiuo metu atostogauja, o kitų jau kuris laikas nebėra prie valdžios vairo, todėl susisiekti su jais ir paprašyti oficialaus paaiškinimo ne taip paprasta – apsiribosime faktais bei keliais atsakingų ir kompetentingų valdininkų paaiškinimais. Todėl tiesių atsakymų į visus klausimus, taip pat ir į iškeltąjį šios publikacijos pradžioje, nesitikėkite čia rasti – visas išvadas jums patiems teks padaryti.

Projektas vadinasi „Šilutės miesto dviračių – pėsčiųjų takų rekonstrukcijos „Traksėdžių polderio pylimo dviratininkų – pėsčiųjų takas““. Tuo tarpu pats takas klojamas toli gražu ne ant pylimo, bet vietoj šaligatvio ir senojo turgaus aikštės važiuojamosios dalies pakraštyje.

Takas suprojektuotas be jokių nuvažiavimų į senojo turgaus aikštę.

Rangos darbai pradėti maždaug prieš mėnesį, turint savivaldybės leidimą statybos darbams, bet nesuderinus projekto su valstybine įmone „Klaipėdos regiono keliai“, kuriai priklauso Šilutės miesto Klaipėdos ir Pievų gatvės. Techninis projektas „Klaipėdos regiono keliams“ pateiktas derinti tik šį trečiadienį, rugpjūčio 1 d.

Pats projektas vargu ar atitinka savivaldybėje jau ne vienus metus puoselėtą miesto istorinio Šilokarčemos senamiesčio pertvarkymo viziją, atkuriant jame (kiek galima) istorinę aplinką.

Sprendimą „Dėl pritarimo Šilutės miesto istorinio Šilokarčemos senamiesčio pastatų ir viešosios infrastruktūros rekonstrukcijos ir renovacijos techniniam projektui rengti“ savivaldybės taryba priemė šių metų balandžio 26 d. Tą pačią dieną, savivaldybės administracijos Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėjo Viktoro Bičkausko teigimu, savivaldybės administracija „Šilutės polderių“ bendrovei išdavė leidimą naujojo dviratininkų – pėsčiųjų tako nuo Lietuvininkų gatvės iki Uosto gatvės statybai. Vyriausiajam rajono architektui Edmundui Benečiui pritarus, leidimą išrašė šio skyriaus vyresnioji specialistė Violeta Balčėnienė.

VĮ „Klaipėdos regiono keliai“ Šilutės kelių tarnybos viršininko pavaduotojo Kęstučio Daugalo teigimu, per paruošiamuosius darbus „Šilutės polderiai“ senajame turguje neteisėtai – kadangi projektas nederintas su jų įmone – „nugriebė“ dalį važiuojamosios dalies. Rangovų buvo paprašyta nutraukti darbus, tačiau pastarieji pažadėjo projektą skubiai suderinti su „Klaipėdos regiono keliais.

VĮ „Klaipėdos regiono keliai“ direktoriaus pavaduotojas – vyriausiasis inžinierius Kęstutis Pralgauskas telefonu teigė, kad, kadangi dviratininkų – pėsčiųjų tako techninis projektas jų įmonę pasiekė tik vakar, tai yra šį trečiadienį, tai dar per anksti daryti išvadas. Tačiau, anot K. Pralgausko, jeigu bus nustatyta, kad „Šilutės polderiai“ padarė žalos “Klaipėdos regiono kelių“ prižiūrimoms gatvėms, rangovams teks jas atstatyti savo lėšomis.

UAB „Šilutės polderiai“ direktorius Arūnas Jagminas teigia esąs įsitikinęs, kad dviratininkų – pėsčiųjų tako techninį projektą su VĮ “Klaipėdos regiono keliai“ turėjo suderinti Šilutės r. savivaldybės administracija dar prieš išduodama statybų leidimą. Tuo tarpu Architektūros ir urbanistikos skyriaus vedėjas V. Bičkauskas tvirtina, kad tuo turėjo pasirūpinti rangovas – tai yra „Šilutės polderių“ bendrovė prieš pradėdama darbus (jau turėdama statybų leidimą). Administracijos direktoriaus pavaduotojas Vygantas Kamarauskas savo ruožtu teigia, kad projektą turėjo suderinti jo rengėjai. V. Bičkauskas vėliau patikslino, kad arba rangovas, arba projektuotojas.

V. Kamarauskas pritaria, kad tokie, švelniai tariant, nesusipratimai statybose Šilutės rajone jau yra įgavę sisteminių požymių, todėl būtina imtis priemonių tvarkai šiame sektoriuje įvesti. Ir iš viso, anot jo, su šiuo projektu buvo paskubėta, arba, administracijos direktoriaus pavaduotojo žodžiais tariant, ne iš to galo pradėta, turint galvoje prieš tai jau minėtą savivaldybės tarybos sprendimą dėl istorinio Šilokarčemos senamiesčio sutvarkymo projekto rengimo.

O dabar apie pradžioje trumpai paminėtą Šyšos upės vagos ir senvagės valymo darbų antro etapo projektą. Pernai metais po vieno iš pasitarimų savivaldybėje „Šilutės ETA Žinios“ pamėgino išsiaiškinti, kodėl buvo nuspręsta toliau valyti Šyšą nuo geležinkelio tilto prieš srovę iki miesto pakraščio ties sodų bendrijos „Dobilas“ teritorijos pabaiga, o ne atkarpą nuo H. Šojaus dvaro parko, žemiau pėsčiųjų tilto, vedančio į ligoninę, kur užsibaigė pirmojo etapo darbai, iki miesto mažųjų laivų uosto, tačiau vietoj konkretaus ir aiškaus atsakymo sulaukė vieno iš jau „buvusiųjų“ pasvarstymo balsu, kad galbūt todėl, kad pasirinktoji atkarpa ilgesnė…

Užtat, kaip savivaldybės vadovų susitikime su verslininkais šį antradienį teigė Planavimo ir plėtros skyriaus vedėjas Remigijus Budrikas, Šilutės rajono savivaldybė pirmauja Klaipėdos regione pagal įsisavinamą europinę paramą…

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder