”Dituvos“ sodininkai pagaliau turi naują valdybą

”Dituvos“ sodininkai pagaliau turi naują valdybą

Šeštadienį Žvejų rūmuose kelias valandas vyko sodininkų bendrijos „Dituva“ ataskaitinis ir rinkiminis susirinkimas. Vienas iš svarbesnių jo darbotvarkės klausimų – elektros tinklų pardavimas.

Į salę buvo įleidžiami tik sodininkai, galintys balsuoti, o tie, kurių apsaugininkai neįleido, kuriems siūlyta eiti į balkoną, t. y. svečiai ir giminėms, žinoma, buvo nepatenkinti.

Pasak 18 kvartalo pirmininko Vytauto Statkaus, remiantis patirtimi apsaugininkai pasamdyti tvarkai palaikyti. Mat prieš porą metų, kai vyko susirinkimas stadione, buvo ir apsistumdyta, ir alus geriamas. Į salę įleisti tik tikrieji sodininkai dar ir siekiant išvengti nesusipratimų balsuojant, be to, baimintasi, kad visi norintieji gali netilpti. Ilgai vyko registracija, kurios metu užregistruoti 405 dalyviai, galėsiantys balsuoti, tad mažiausiai pusvalandį vėluota pradėti susirinkimą. Sodininkai salėje ūžė kai bitės avilyje, nepatenkintųjų nuotaika persidavė net pašaliniams stebėtojams.

Nauja šluota šluos geriau

„Trintis tarp jaunesnių ir senesnių sodininkų, žinoma, yra, nors galėtume dirbti ranka rankon. Svajojame išsirinkti naują valdybą. Senajai nesisekė ir elektros tinklus perduoti pagal Vyriausybės nutarimą, ir tarpusavio rietenų buvo, trumpai tariant, ji praktiškai nefunkcionavo“, - sakė V. Statkus, prieš prasidedant susirinkimui.

Pasiginčydami, pasibardami sodininkai galų gale išsirinko beveik 100 proc. naują 7 narių valdybą, o jos pirmininku - Tadą Vaitkų.

Buvęs valdybos pirmininkas Vytautas Gedvila, dabar tapęs tik valdybos nariu, mano, kad naujoji valdyba dirbs geriau, nes senojoje bebuvo likę tik 5 nariai - vienas išvyko dirbti į užsienį, o valdybos narė mokytoja prasidėjus barniams pasitraukė iš veiklos. Valdybos nariai tarpusavyje nesutarė, nebuvo branduolio, tad sprendimai buvo blokuojami, dirbti buvo sunku. Pats V. Gedvila kaltintas būtais ir nebūtais dalykais. Dabar jis tiki, kad suformuota gera komanda dirbs sėkmingai.

Netgi save opozicijai priskiriantis Jonas Baltokas, suskaičiavęs bent 5 pažeidimus susirinkimo metu, dėl kurių būtų galima kreiptis į teismą, mano, kad į valdybą išrinkti kupini entuziazmo žmonės ir tiki, kad jie dirbs gerai. Anot jo, susirinkime buvo pažeistos žmonių teisės, esant apsaugininkams buvo sunku išsakyti kitokią nuomonę.

Elektros tinklus - LESTO

Vienas iš svarbesnių susirinkimo darbotvarkės klausimų buvo elektros tinklų pardavimas. J. Baltokas apgailestavo, kad elektros tinklus vis dėlto sodininkai nubalsavo parduoti valstybės įmonei, AB LESTO, Lietuvos elektros skirstomųjų tinklų operatorei, o ne UAB „Elektros tinklų grupė“, kuri siūlė ir dvigubai didesnę kainą, ir geras sąlygas.

V. Gedvila sakė, kad atsiradusi nauja bendrovė LESTO sodininkams iškėlė naujus reikalavimus, reikalavo parengti elektros stulpų schemas, sunumeruoti stulpus, ir t. t. Viename iš susirinkimų buvo nuspręsta ieškoti kito potencialaus pirkėjo. Taigi jų buvo du. LESTO siūlė mokėti 484 tūkst. Lt, o UAB „Elektros tinklų grupė“ - 700 tūkst. Lt.

Elektros tinklus perduoti reikėjo vykdant Valstybės nutarimą. Anot V. Gedvilos, buvo galima jų ir neparduoti, bet būtų reikėję juos modifikuoti pagal Europos Sąjungos reikalavimus. Tam, kad patys sodininkai galėtų imtis eksploatuoti elektros tinklus įsteigdami kokią UAB, bendrijai reikėtų turėti kokį milijoną litų, nes tektų keisti ir pasenusius skaitliukus, samdyti žmones, kad aptarnautų ir t. t.

Kvorumo problema liko

SB „Dituva“ turi beveik 6300 narių ir yra didžiausia ne tik Lietuvoje, bet Vakarų Europoje. Maždaug 1000 žmonių, tarp jų ir jaunos šeimos, soduose gyvena ištisus metus ir ten yra deklaravę savo gyvenamąją vietą.

V. Gedvila sakė, jog vienas svarbesnių bendrijai yra kvorumo klausimas. Tam, kad susirinkimas būtų teisėtas, turi susirinkti apie 50 proc. jos narių, t. y. per 3 tūkst. Dituvos sodininkų. Praeitą kartą jų susirinko 190, kvorumo nebuvo. Pakartotinai gegužės 25 d. vykusiame antrame susirinkime jau tereikėjo, kad du trečdaliai balsuotų už kiekvieną renkamą narį iš to skaičiaus žmonių, kurie atėjo. Dėl šios problemos kreiptasi ir Lietuvos sodininkų asociaciją, ir į kitas institucijas. Bandyta aiškinti, kad „Dituva“ nėra tokia bendrija kaip kitos, kad jai reikėtų daryti išimtį. Tačiau iki šiol šis klausimas neišspręstas ir bendras įstatymas yra įstūmęs bendriją į gana keblią padėtį.

Senasis valdybos pirmininkas perduodamas vairą naujam pasidžiaugė, kad SB „Dituva“ laiku moka mokesčius, neturi skolų, turi sutaupiusi nemažą finansų rezervą. Šiuo metu jau daromos visų gatvių nuorodos, kabinamos lentelės, nes į tą skruzdėlyną atvažiavusiems gaisrininkų ar greitosios pagalbos automobilių vairuotojams sunku orientuotis. Norima padaryti naują įvažiavimo schemą. Belieka tikėtis, kad nauja valdyba, t. y. nauja šluota iš tikrųjų šluos geriau.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder