"Dituvos" bylai galo nematyti

"Dituvos" bylai galo nematyti

2011-ųjų viduryje sodų bendrijoje "Dituva" prasidėję ginčai dėl pirmininko rinkimų, matyt, tęsis dar ilgai.

Klaipėdos apygardos teismas panaikino pernai rugsėjį priimtą Klaipėdos rajono apylinkės teismo sprendimą ir nurodė bylą nagrinėti iš naujo.

Didžiausioje Lietuvos sodų bendrijoje teismą pasiekę konfliktai prasidėjo 2011-ųjų birželį, kai senąją bendrijos valdybą palaikantieji sodininkai bandė nutraukti visuotinį susirinkimą ir pripažinti jį negaliojančiu. Buvo susiginčyta, ar pripažinti išankstiniu balsavimu valdybos pateiktus dokumentus su esą sodininkų surinktais parašais, kurie nebuvo užfiksuoti susirinkimo pradžioje vykusios registracijos metu. Po ginčo keliasdešimt sodininkų paliko stadioną. Likusieji susirinkimą tęsė ir išrinko naują bendrijos 7 asmenų valdybą ir pirmininką, kuriuo tapo Jonas Baltokas. Tačiau vėliau paaiškėjo, kad dingo užsiregistravusių susirinkimo dalyvių sąrašai.

Be minėtųjų dokumentų naujoji valdyba neturėjo teisės pradėti dirbti, nes negalėjo būti įregistruota Registrų centre. Nepaisant to, iki tol pirmininko pareigas ėjęs Vytautas Kazys Gedvila pateikė ieškinį Klaipėdos rajono apylinkės teismui dėl minėto susirinkimo sprendimų pripažinimo negaliojančiais.

Šis teismas pernai rugsėjį konstatavo, kad ieškinys yra atmestinas, nes nebuvo bendrijos valdybos, kuri yra valdymo organas, sprendimo, leidžiančio V. K. Gedvilai teikti tokį ieškinį. Iš ieškovo teismas priteisė 148,05 Lt bylinėjimosi išlaidų valstybės naudai.

Tačiau iki šiol pirmininko pareigas einantis V. K. Gedvila pasinaudojo galimybe sprendimą apskųsti Klaipėdos apygardos teismui. Pastarasis jau konstatavo, kad V. K. Gedvila turėjo pateikti ieškinį kaip fizinis asmuo, bendrijos narys. Teisėjų kolegijos nuomone, žemesnės instancijos teismas "netinkamai sprendė klausimą dėl ieškovo valdybos pirmininko ir bendrijos nario teisės skųsti bendrijos narių susirinkimų sprendimus, todėl neatskleidė bylos esmės".

Jau po pirmojo teismo sprendimo V. K. Gedvilos oponentai teigė, kad jis turėtų grąžinti bendrijai 4 300 litų, sumokėtus už advokato paslaugas, kurių ji neužsakė. Tačiau pats pirmininkas nėra linkęs taip elgtis.

"Aš gyniau ne savo, o visos bendrijos interesus. Ar yra koks įstatymas, kad aš turėčiau grąžinti tuos pinigus?" - vakar sakė V. K. Gedvila.

Jis ir toliau laikėsi nuomonės, kad pirmosios instancijos teismas sprendimą priėmė vienašališkai, neįsigilinęs į visus argumentus.

Beje, pernai gruodį vykusiame visuotiniame sodų bendrijos susirinkime taip ir nepavyko išsirinkti naujos valdybos. Skelbta, kad kiti rinkimai turėtų vykti gegužę.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder