"Dituvos" byla: pirmoji opozicijos pergalė

"Dituvos" byla: pirmoji opozicijos pergalė

Daugiau nei metus trukę teisminiai ginčai dėl sodų bendrijos "Dituva" pirmininko rinkimų pirmosios instancijos teisme baigėsi vis dar sodininkams vadovaujančio Vytauto Kazio Gedvilos fiasko. Tačiau pastarasis yra nenusiteikęs pasiduoti ir ketina skųsti šį sprendimą aukštesnės instancijos teismui.

Taip pat pirmininkas žada, kad jau šiandien vyksiančiame valdybos posėdyje gali būti priimtas sprendimas dėl visuotinio sodininkų susirinkimo, kurį, anot permainų norinčių aktyvistų, reikėjo surengti dar iki 2011-ųjų pabaigos.

Negalėjo teikti ieškinio

Didžiausioje Lietuvos sodų bendrijoje teismą pasiekę konfliktai prasidėjo pernai birželį, kai senąją bendrijos valdybą palaikantieji sodininkai bandė nutraukti visuotinį susirinkimą ir pripažinti jį negaliojančiu. Buvo susiginčyta, ar pripažinti išankstiniu balsavimu valdybos pateiktus dokumentus su esą sodininkų surinktais parašais, kurie nebuvo užfiksuoti susirinkimo pradžioje vykusios registracijos metu.

Po ginčo keliasdešimt sodininkų paliko stadioną. Likusieji 211 susirinkimą nutarė tęsti. Buvo išrinkta nauja bendrijos 7 asmenų valdyba, o iš trijų kandidatų - ir naujas bendrijos valdybos pirmininkas Jonas Baltokas. Tačiau vėliau paaiškėjo, kad dingo užsiregistravusių susirinkimo dalyvių sąrašai. Dėl to kaltintas V. Gedvila. Šis tikino jų neėmęs.

Be minėtųjų dokumentų naujoji valdyba neturėjo teisės pradėti dirbti, nes negalėjo būti įregistruota Registrų centre. Nepaisant to, V. Gedvila pateikė ieškinį Klaipėdos rajono apylinkės teismui dėl pakartotinio sodų bendrijos susirinkimo sprendimų pripažinimo negaliojančiais.

Pastarasis penktadienį konstatavo, kad ieškinys yra atmestinas, nes nebuvo bendrijos valdybos, kuri yra valdymo organas, sprendimo, leidžiančio V. K. Gedvilai teikti tokį ieškinį. Atitinkamas sprendimas buvo priimtas valdyboje dalyvaujant Artūrui Kavoliui, kuris nebuvo jos nariu ir dėl to nesusidarė reikiamas kvorumas.

Iš V. K. Gedvilos teismas priteisė 148,05 Lt bylinėjimosi išlaidų valstybės naudai.

Šis sprendimas per 30 dienų gali būti apskųstas Klaipėdos apygardos teismui.

Žada išieškoti lėšas

J. Baltokas "Vakarų ekspresui" sakė besidžiaugiantis teismo sprendimu, bet apgailestavo, kad jo teko laukti daugiau nei metus. O tai esą buvo priežastis dabartinei valdybai nešaukti visuotinio sodininkų susirinkimo.

"Kitas būdas jį sušaukti - surinkti dešimtadalio bendrijos narių parašų. Tai yra - apie 700. Norint tai padaryti reikėtų mesti visus kitus darbus. O kur dar neaiškumai dėl to, kas yra bendrijos nariai, o kas - ne", - teigė J. Baltokas.

Jis taip pat akcentavo, kad teismas savo sprendimu patvirtino, jog "valdybos nariai elgėsi neatsakingai ir aplaidžiai leisdami V. K. Gedvilai savivaliauti".

"Ilgus metus jie net nepasitikslino, kokia valdybos narių sudėtis, ir A. Kavolis, nebūdamas valdybos nariu, priiminėdavo lemiamus bendrijai sprendimus valdybos posėdžiuose. Ši apgaulė paaiškėjo tik teismo metu", - sakė J. Baltokas.

Pokalbininkas akcentavo, kad teismo sprendimas reiškia, jog V. K. Gedvila advokatui Arūnui Skuolevičiui apmokėjo iš bendrijos sąskaitos mažiausiai 4 300 litų už paslaugas, kurių bendrija neužsakė.

"Šias lėšas galimai neteisėtai iššvaistė V. K. Gedvila tenkindamas savo asmenines ambicijas. Jos iš atsakingų asmenų bus išsireikalautos atskiru civiliniu ieškiniu ir gražintos į bendrijos sąskaitą", - tvirtina J. Baltokas.

Tuo metu V. K. Gedvila "Vakarų ekspresui" aiškino, kad jis nesutinka su tokiu teismo sprendimu ir jis bus skundžiamas aukštesnei instancijai.

"O dėl visuotinio sodininkų susirinkimo valdyba turėtų spręsti jau antradienį", - teigė jis.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder