Direktorė lauks rašto dėl 112 numerio

Direktorė lauks rašto dėl 112 numerio

Klaipėdos savivaldybės vadovai puolė aiškintis, kodėl uostamiesčio greitosios medicinos pagalbos (GMP) stotis nėra įsijungusi į Bendrosios pagalbos centro (BPC) ryšio sistemą. Tačiau patys medikai tikina, jog to reikėtų klausti BPC valdžios.

Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktorė Judita Simonavičiūtė pranešė susitikusi su Priešgaisrinės apsaugos gelbėjimo departamento, Klaipėdos apskrities priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos vadovais ir BPC atstovais dėl šio centro Klaipėdos padalinyje veiklos problemų.

J. Simonavičiūtė teigė buvusi informuota, kad VŠĮ Klaipėdos greitosios medicinos pagalbos stotis "iki šiol neįsijungė į bendrąją pagalbos centro sistemą ir nevykdo Vyriausybės direktyvų šiuo klausimu."

"GMP stoties vadovas jau anksčiau buvo sutaręs su BPC, kur medikams yra įrengtos puikios darbo vietos, dėl bendradarbiavimo. Apjungus visas pajėgas (policijos, priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos ir greitosios medicinos pagalbos) pagalba žmonėms būtų teikiama greičiau, be to, išnyktų bet kokios prielaidos įvairiems piktnaudžiavimams ir nesusipratimams, - pareiškė valdininkė.

- Todėl paprašiau, kad BPC vadovai parašytų man oficialų raštą, dėl kokių priežasčių GMP stotis vis dar neįsiliejo į bendrą informacinę sistemą."

J. Simonavičiūtė teigia norinti sužinoti, kaip BPC vadovai galėtų paveikti GMP stotį "kuo greičiau perkelti savo dispečerius į BPC ir įsijungti į bendrą sistemą."

Vis dėlto panašu, jog vakarykščiame susitikime paskubėta Klaipėdos GMP stotį kaltinti "Vyriausybės direktyvų nevykdymu". Bent taip teigia patys medikai.

"Nelabai suprantu, ko siekta tuo susitikimu ir kodėl keliamas triukšmas. Visų pirma, jokioje Vyriausybės direktyvoje nenurodyta, kad mes privalome perkelti savo dispečerius į BPC. O tai, kad BPC, nepaisant didelių investicijų į šią įstaigą, iki šiol techniškai nesuderino savo ryšio sistemos su mumis - ne mūsų, o BPC kaltė. Jų ir reikia teirautis, kodėl", - "Vakarų ekspresui" teigė Klaipėdos GMP stoties viršininkas Rimvydas Juodviršis.

Pasak jo, šiuo metu ne tik uostamiesčio, tačiau ir nė viena Lietuvos GMP stotis nėra įjungta į BPC ryšio sistemą.

"Nepaisant to, medicininė pagalba suteikiama be jokių problemų. Bendruoju pagalbos telefonu 112 gavę skambutį apie ekstra atvejį, pavyzdžiui, avariją, kurioje sužaloti žmonės, BPC operatoriai skambutį peradresuoja mums. Su mumis pacientas sujungiamas ir tuo atveju, jei jam reikia mūsų konsultacijų", - teigė R. Juodviršis.

Užvakar Klaipėdos "greitosios" vadovybė buvo susitikusi su BPC vadovais ir sudarė grafiką, ką reikėtų daryti įsijungiant į bendrą ryšio sistemą. Darbus baigti tikimasi iki šių metų pabaigos.

"Mes tapsime pirmąja šalyje GMP stotimi, kuri bus įjungta į BPC ryšio sistemą. Net esame pasiryžę investuoti savo pinigus, nors tai turėtų būti BPC rūpestis. Pacientai jokių naujovių nepajus, jie su mumis per BPC susisieks lygiai taip pat, kaip ir dabar - paskambinę telefonu 112. Tai - grynai techninis klausimas", - teigė R. Juodviršis, dar kartą išreiškęs nusistebėjimą, kodėl miesto valdžia kelia ažiotažą.

BPC regioninis padalinys Klaipėdoje veikia nuo vasario vidurio. Jo darbuotojai dirba naujose patalpose, kuriose įrengta 60 operatorių darbo vietų. Šis padalinys turi laipsniškai perimti pagalbos skambučių administravimo funkcijas iš pusės Lietuvos teritorijos (Klaipėdos, Telšių, Tauragės, Šiaulių ir Panevėžio apskričių) bei operatyviojo priešgaisrinių gelbėjimo pajėgų ir greitosios medicinos pagalbos pajėgų.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder