Didiesiems miesto skauduliams vaistų nėra?

Didiesiems miesto skauduliams vaistų nėra?

Valdininkai vėl gąsdina apleistų pastatų savininkus baudomis. Jau surašytas protokolas sudegusio "Baltijos" kino teatro savininkams, toks pat likimas laukia buvusio "Trinyčių" fabriko savininkų.

Tačiau pastatų vaiduoklių savininkai tikina, kad nuo jų mažai kas priklauso ir esą baudos nieko nepakeis.

Dalinosi idėjomis

"Tokiems apsileidusiems pastatų savininkams gresia įspėjimas arba bauda iki 2 tūkstančių litų, o jei jie per 10 dienų nesusitvarko - klausimas sprendžiamas teisme, kuris gali skirti baudą ir iki 5 tūkstančių litų", - pasakojo savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos skyriaus vedėjo pavaduotojas Marius Poimanskis.

Pasak jo, pastaraisiais metais pastebima tendencija, kad su tokių apleistų pastatų savininkais gražiuoju susitarti nebėra jokios vilties. Visgi suvokiama, kad vien baudomis nieko nepasieksi, tad ir politikai, ir valdininkai šiemet įvairių pasitarimų metu ne kartą dalinosi idėjomis, kaip būtų galima nors šiek tiek sušvelninti daugeliui įsipykusį "Baltijos" kino teatro ar buvusio "Trinyčių" fabriko vaizdą. Pavyzdžiui, siūlyta stilizuotą tvorą, kuri dabar juosia remontuojamą Dramos teatrą, perkelti prie buvusio kino teatro.

"Ši idėja dar tebesklando ore, bet Dramos teatras dar teberemontuojamas, tad tvoros niekas neperkelia. Buvo ir tokių minčių, kad dabartinę tvorą, juosiančią "Baltijos" kino teatrą, patraukti arčiau statinio, tačiau nuspręsta, kad tai būtų nesaugu, nes nuo pastato byra plytos", - kalbėjo M. Poimanskis.

Kaip sektiną pavyzdį jis paminėjo jau rekonstruojamą "Viktorijos" viešbutį, kurio fasadas buvo uždengtas specialiais tentais su rekonstruoto viešbučio vaizdu, tad dabar atrodo kur kas patraukliau.

"Žinoma, tai yra nemenkos investicijos ir ne kiekvienas savininkas gali tai sau leisti. Tačiau pakaktų, kad apleisti statiniai bent jau būtų apdengti žaliuoju tinklu", - kalbėjo M. Poimanskis.

Prieš griovimą - apdengs

Daugiau nei prieš dešimtmetį sudegusio "Baltijos" kino teatro pastato savininkės bendrovės "Fisanta" technikos direktorius Fiodoras Radkevičius sakė jau nebeskaičiuojantis, kiek kartų yra baustas, tačiau neslepia baudoms išleidęs ne vieną tūkstantį.

"Bet juk baudomis niekas neišsprendžiama, tik geranoriškumu. O dabar situacija tokia - vieni muša, o kiti neleidžia daryti", - pastebėjo F. Radkevičius ir priminė, kad vietoje sudegusio pastato jau seniai galėjo stovėti nauji svečių namai, jei projektas nebūtų įstrigęs pas paveldosaugininkus.

Prieš keletą metų tuometinis Kultūros paveldo departamento (KPD) Klaipėdos teritorinio padalinio vadovas Naglis Puteikis reikalavo sumažinti pastato aukštingumą ir tūrį. Dabartinė KPD Klaipėdos teritorinio padalinio vadovė Audronė Puzonienė sakė neturinti jokių duomenų, ar "Baltijos" kino teatro savininkai įvykdė visus paveldosaugininkų reikalavimus.

"Galiu tik pasakyti, kad mūsų padalinio požiūris į kultūros paveldą nepasikeitė. Šis objektas yra senamiestyje, istorinėje miesto dalyje ir tuo viskas pasakyta. Asmeniškai aš neturėjau jokių išraiškų iš jūsų minėtų užsakovų", - trumpai komentavo A. Puzonienė.

Tuo metu F. Radkevičius vylėsi, kad šviesa tunelio gale jau matyti. Pasak jo, birželio pradžioje valdininkai turi apsvarstyti naujas sąlygas dėl statybos leidimo, ir tuomet projektas jau keliaus į statybos leidimus išduodančią komisiją. Esą jei valdininkai bus geranoriškai nusiteikę, gali būti, kad svečių namų statybos galėtų prasidėti dar šiemet.

"Kita vertus, jei šiemet bent nugriautume - visi lengviau atsikvėptų", - pastebėjo pastato savininkas.

Visgi vasaros sezonui jis žadėjo paslėpti pastato liekanas po žaliu tinklu, nes esą patirtis rodo, kad niekas taip greitai, kaip norėtųsi, nevyksta.

"Žaliu tinklu pastatą jau dengėme du kartus, tačiau jis vis neatlaikė laiko išbandymų", - sakė F. Radkevičius.

Paskutinį kartą "Fisantos" direktorė Regina Radkevičienė pernai rugpjūtį "Vakarų ekspresui" aiškino, kad situacija dėl šio projekto bus aiškesnė rugsėjį...

Aikštelė - tik vizijose

Miesto valdžia svarstė ir kaip išnaudoti apleistą buvusio "Trinyčių" fabriko teritoriją - esą būtų galima joje įrengti automobilių stovėjimo aikštelę, kuri čia galėtų veikti, kol prasidės statybos. Tačiau, pasak M. Poimanskio, situaciją apsunkina tai, kad šią teritoriją valdančiai bendrovei yra paskelbtas bankrotas, o su bankroto administratoriais kol kas nepavyksta susitarti dėl tokio projekto.

"Trinyčių" teritorijoje žemę nuomojusios ir naujo kvartalo statybas čia planavusios bendrovės "VIPC Klaipėda" bankroto administratorės - UAB "Valeksa" - įgaliotas asmuo Darius Daubaras tikino iš "Vakarų ekspreso" pirmą kartą išgirdęs tokias valdininkų ir politikų svajones.

"Pasakysiu trumpai - jei savivaldybė pasiryžusi investuoti savo lėšas į tokią automobilių stovėjimo aikštelę - mes nieko prieš, tačiau kol neatsiras investuotojas, mes, kaip bankroto administratoriai, savo lėšų tikrai nekišime į tokius trumpalaikius užmojus. Ir taip mes jau aptvėrėme iš savo lėšų visą teritoriją, bet žmonės vis išlaužia vartus, kuriuos teko keisti jau ne kartą. Aš ir valdininkams sakiau, kad tvarkos galima tikėtis nebent tuo atveju, jei ten nuolat budėtų policininkas. Pakeičiam naujus vartus, išleidžiame tūkstančius, o po kelių dienų - vėl išlaužta", - pasakojo D. Daubaras.

Pasak jo, vien tam, kad visa 5 hektarų ploto "Trinyčių" teritorija būtų bent išlyginta ir sutvarkyta, reikėtų išleisti 300 tūkst. litų. Tad, ko gero, niekas toje teritorijoje nesikeis tol, kol neatsiras nauji jos savininkai. Deja, paskutinėse varžytinėse, kurios turėjo vykti gegužės 10 d., nedalyvavo nė vienas asmuo.

Pasak D. Daubaro, varžytinėse norėta parduoti visus teritorijoje esančius 9 sklypus, kurių bendra pirminė kaina siekė 15 mln. litų.

"Dabar šauksime kreditorių susirinkimą, galbūt bus mažinama kaina ir vėl skelbiamos varžytinės. Tačiau niekas negali atsakyti, kada atsiras nauji šeimininkai ir kada ši teritorija bus pradėta tvarkyti", - komentavo D. Daubaras.

Pagal patvirtintą detalųjį planą teritorijoje, kurioje kadaise stovėjo audimo fabrikas "Trinyčiai", suplanuotas gyvenamosios ir komercinės paskirties kvartalas. Čia planuoti daugiabučiai, kuriuose turėjo būti įrengta apie 1 000 butų - iš viso apie 75 tūkst. kv. m parduodamo ploto. Buvo išduotas ir dešimt metų galiojantis leidimas statyti. Buvusio "Trinyčių" fabriko pastatai ruošiantis statyboms buvo pradėti griauti dar 2007-ųjų pabaigoje, tikėtasi, jog maždaug per metus pradės kilti naujas kvartalas, tačiau atėjus krizei darbai taip ir neprasidėjo.

APDENGS? Sudegusį "Baltijos" kino teatro pastatą savininkai žalia danga dengė du kartus, matyt, tai teks padaryti ir trečią kartą. Egidijaus JANKAUSKO nuotr.

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder