Derybose dėl atostogų savivaldybė nesidera

Derybose dėl atostogų savivaldybė nesidera

Nors įstatymai leidžia atostogauti trumpiau nei penkias dienas, kai kurių Klaipėdos biudžetinių įstaigų (BĮ) vadovams tokia galimybė - tabu. Valdžios pozicija tokia: derybų net nebus, bus taip, kaip nurodys įsakymas.

Savivaldybei pavaldžių švietimo įstaigų direktoriai, kaip įprasta, administracijai pateikia metų atostogų grafiką nurodydami, kada ir kiek laiko jie ilsėsis. Nemažai iš jų nurodė, jog šiemet planuoja atostogauti dalimis, o kartais - vos kelias dienas.

Tačiau apie tai savivaldybė girdėti net nenori. Visi vadovai, kurie grafikuose nurodė atostogausiantys 1-5 dienas, gavo administracijos specialistų laiškus, jog toks poilsis nebus derinamas, reikalaujama, jog atostogos truktų mažiausiai savaitę. Tiesa, paliekama galimybė - penkias dienas atostogauti galima tik tokiu atveju, jeigu į jų skaičių įeina savaitgaliai - ir taip laisvos dienos.

"Tai mūsų teisių pažeidimas, savivalė ir netiesioginė užuomina, jog ir savo pavaldinių atostogų grafikus privalome derinti lygiai taip pat.

Jaučiame spaudimą, bet dauguma tyli. Konsultavomės su teisininkais, jie patvirtino, jog toks savivaldybės reikalavimas yra neteisėtas, bet bandymas derėtis prilygsta kovai su vėjo malūnais", - "Vakarų ekspresui" pasakojo vienos mokyklos direktorė.

Pasak jos, tokia tvarka netaikyta niekada anksčiau, dėl to planus teks keisti ne vienam jos kolegai: jie buvo pratę dalį atostogų suskirstyti trumpesniais nei savaitė laikotarpiais.

Teisininkai jiems išaiškinę, jog darbdavys privalo suteikti tokios trukmės kasmetines atostogas, dėl kokios sulygta ir kokios prašo darbuotojas, bet neturi teisės vienašališkai suteikti kitokios trukmės nei sulygta ar reikalauti, kad darbuotojas rašytų prašymą suteikti ne penkių, o septynių dienų atostogas.

Be to, taip atostogauti neva reikalaujama visų BĮ vadovų bei savivaldybės administracijos darbuotojų.

"Tokio reikalavimo tikrai nėra. Gal kai kurie skyriai bando taip sutaupyti", - sakė savivaldybės Personalo skyriaus vedėja Jolita Grigaitienė.

Savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymas dėl įstaigų vadovų atostogų grafiko kol kas nepatvirtintas, todėl kai kurių mokyklų vadovai svarsto galimybę dėl vienašališko pasiūlymų kreiptis į Darbo ginčų komisiją. Jie jau prašė tokios situacijos paaiškinimo Valstybinėje darbo inspekcijoje (VDI).

"Darbo kodeksas numato, jog viena kasmetinių atostogų dalis privalo būti ne trumpesnė nei 14 dienų, likusi - šalių susitarimu: gali būti ir diena, ir dvi, tačiau įprastai tai reikia nurodyti grafikuose. Jeigu nesutariama, tai jau darbo ginčas", - dienraščiui paaiškino VDI Klaipėdos skyriaus vedėjas Arūnas Džiugas.

"Sprendimą reikia pagrįsti"

Tomas BAGDANSKIS, advokatas, darbo teisės žinovas

Teisės aktai tokiu atveju neatsako, pažeidimas tai ar ne - Darbo kodekse nenurodyta, kiek turėtų trukti kita atostogų dalis. Tačiau darbdavys savo sprendimą turėtų pagrįsti labai aiškiais argumentais, ypač atsižvelgdamas į tai, kokia praktika buvo taikoma anksčiau.

Na, o darbdavio pasiūlymas atostogauti savaitgalio dienomis yra truputį nesąžiningas: kam į atostogas įtraukti dienas, jeigu jos ir taip skirtos poilsiui?

 

 

 

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder