Dėl karinių mokymų nukeltas paplūdimų "maitinimas"

Dėl karinių mokymų nukeltas paplūdimų "maitinimas"

Palangos paplūdimių papildymas smėliu, iškastu iš jūros dugno, ko gero, prasidės visu mėnesiu vėliau nei planuota.

Balandžio pradžioje turėję prasidėti darbai, preliminariais skaičiavimais, nukeliami į šio mėnesio pabaigą. Anot juos atlikti turinčio tarptautinio konsorciumo atstovo Aleksejaus Matvejevo, dabar jiems koją kiša jūroje vykstantys Lietuvos kariuomenės mokymai.

"Būtume darbus pradėję jau kitą savaitę, bet ką tik sužinojome, kad jūroje vyks karinės pratybos, tad mes negalėsime su specialiu laivu patekti į tą vietą, iš kurios ir bus imamas smėlis. Ten turėjome atlikti reikiamus tyrimus. Deja, teks darbų pradžią atidėti dar vienai savaitei", - pasakojo A. Matvejevas.

Pasak jo, smėlį iš jūros ties Juodkrante plukdys didžiulis 20 tūkst. tonų talpos laivas, iš kurio triumų smėlis vamzdžiais ir bus purškiamas į Palangos paplūdimius. Jei netrukdys oro sąlygos, procesas turėtų užtrukti 3-4 savaites. Planuojama, kad laivas kasdien padarys po du reisus.

"Iki vasaros pradžios turėtume spėti, aišku, jei dar neatsiras kokių nors nenumatytų aplinkybių. Tikėkimės, kad vasaros sezoną Palanga pasitiks plačiais paplūdimiais", - vylėsi rangovų atstovas.

Paplūdimių papildymo smėliu darbams ruošiamasi nuo kovo pradžios. Latvijos kompanijos BMGS ir belgų bendrovės "Dredging International" specialistai baigia įrengti smėliui pumpuoti reikalingus vamzdžius.

Daugiau nei dviejų kilometrų ilgio paplūdimio ruožuose šiemet planuojama išpilti apie 200 tūkst. kubinių metrų smėlio. Siekiama, kad paplūdimiai paplatėtų iki 70 metrų. Žinia, prieš trejus metus po pajūrį siaubusių audrų paplūdimių plotis vietomis tesiekė apie 20 metrų.

Pirmiausia smėliu bus pildomas paplūdimio ruožas nuo tilto į šiaurę, o vėliau darbai bus perkelti į pietinę tilto pusę.

Palangos savivaldybei šis projektas nekainuos - didžiąją dalį lėšų skyrė Europos Sąjunga, prisidėjo ir Aplinkos ministerija.

Smėlis iš jūros į Palangos paplūdimius pradėtas pilti prieš 3 metus. Tąkart atplukdyta ir į pliažą ties Birutės kalnu išpilta 107 tūkst. kubinių metrų smėlio. Smėlis buvo siurbiamas iš jūros dugno tarp Preilos ir Nidos, už 8 kilometrų nuo Kuršių nerijos kranto.

Teigiama, kad paplūdimio papildymo darbai pasiteisino, esą vietose, kur išpilta smėlio, pliažas tapo platesnis.

Beje, smėlis į paplūdimius bus pumpuojamas ir kitų metų pavasarį. Tuomet į paplūdimius planuojama išpilti dar apie 90 tūkst. kubinių metrų smėlio.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder