Deklaravimo vajus - ir vėl su naujovėmis

Deklaravimo vajus - ir vėl su naujovėmis

Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) atstovų teigimu, jau paruoštos preliminarios gyventojų pajamų mokesčio (GPM) deklaracijos šiemet bus dar išsamesnės.

Tiesa, dėl galimų duomenų perkėlimo problemų dirbantys su verslo liudijimais, užsiimantys individualia veikla, turintys mokyklinio amžiaus vaikų, vieniši, išsiskyrę ar nesusituokę tėvai raginami neskubėti deklaruoti savo pajamų.

Anot VMI, 1,5 mln. litų preliminarių deklaracijų elektroninėje deklaravimo sistemoje pateikė jau vakar. Nors šiemet preliminarios deklaracijos bei pažymos forma nesikeičia, tačiau jose bus daugiau informacijos nei pernai. Viena iš naujovių yra labai patogi gyventojams, kurių vaikai pernai sulaukė 18 metų.

"Iki šiol tokių vaikų tėvams papildomas neapmokestinamas pajamų dydis deklaracijoje buvo suskaičiuojamas tik iki vaiko 18-ojo gimtadienio, o tam, kad jis būtų taikomas iki diplomo gavimo datos, reikėdavo pristatyti pažymas iš mokyklos. Dabar visi duomenys perkeliami automatiškai iš moksleivių registro. Papildomas neapmokestinamų pajamų dydis bus apskaičiuotas ir išsiskyrusiems, nesusituokusiems ar vienišiems asmenims, auginantiems vaikus", - pasakojo Klaipėdos apskrities VMI Mokestinių prievolių departamento Klaipėdos skyriaus Gyventojų poskyrio vedėja Daiva Šimkuvienė.

Papildomai preliminariose deklaracijose įkelti duomenys ir apie individualios įmonės savininkus, smulkiuosius verslininkus, dirbančius pagal verslo liudijimą. Taip pat deklaracijoje nuo šiol bus informuojama apie tai, jei gyventojas ankstesniais metais nepateikė arba nepatikslino klaidingos deklaracijos.

"Visgi asmenims, kurių yra susiję su minėtomis naujovėmis, siūlome pirmomis dienomis neskubėti teikti deklaracijų, nes dėl duomenų perkėlimo deklaracijose dar gali būtį įvairių netikslumų", - patarė Klaipėdos apskrities VMI Mokestinių prievolių departamento direktorė Edita Cibienė.

Beje, šiemet pirmą kartą gyventojai turės deklaruoti apie sandorius grynaisiais, kurių suma viršija 50 tūkst. litų, nėra notarinės formos.

Nors iš praėjusiais metais Klaipėdos apskrities VMI gautų deklaracijų apie 92 proc. buvo elektroninės, inspektoriams darbo netrūksta, tad deklaravimo vajaus metu kaip ir ankstesniais metais interesantai "Vėtrungės" pasaže įsikūrusiame skyriuje bus aptarnaujami be pietų pertraukos ir valanda ilgiau - iki 18 val.

Dirbti žadama ir paskutinį šeštadienį prieš gegužės 2-ąją, iki kurios būtina pateikti deklaracijas.

Įstatyme numatyta, kad GPM permoka turi būti grąžinta iki liepos pabaigos, tačiau pirmiesiems patekusiems teisingas elektronines deklaracijas pinigus žadama pervesti jau balandžio pradžioje.

Informacija

Pajamas bei turtą privalo deklaruoti valstybės politikai, tarnautojai, Europos Parlamento nariai, kiti asmenys, išvardyti Gyventojų turto deklaravimo įstatymo 2 straipsnyje, ir jų šeimos nariai. Metines pajamų deklaracijas privalo pateikti individualiai dirbantys gyventojai - nesvarbu gavo jie pajamų, ar ne, taip pat gautas pajamas deklaruoti privalo ūkininkai ir jų partneriai. Nuo šių metų tokias deklaracijas pateikti privalo ir valstybės ar savivaldybių įstaigų vadovai, jų pavaduotojai, padalinių vadovai ir jų pavaduotojai bei išvardintas pareigas einančių asmenų šeimų nariai.

Pasinaudoti GPM lengvata teikiant deklaracijas gali tie gyventojai, kurie 2012 m. mokėjo gyvybės draudimo, pensijų įmokas, taip pat už pirmas studijas ir (ar) pirmą profesinį mokymą, palūkanas už vieną iki 2008-12-31 paimtą būsto kreditą. Tokia galimybe taip pat gali pasinaudoti tie gyventojai, kurie pasinaudojo per mažu ar visai nesinaudojo neapmokestinamuoju pajamų dydžiu (NPD).

Tie gyventojai, kurie pasinaudojo per dideliu NPD, turėtų pateikti deklaraciją bei mokestį sumokėti. Jei šie ir kiti asmenys, privalomai turintys teikti deklaracijas, to nepadaro, jiems gresia įspėjimas arba bauda nuo 200 iki 500 litų.
Gyventojai, norintys pasitikrinti, ar jie privalo teikti deklaraciją, nuo šiol tai gali padaryti prisijungę prie VMI "Facebook" profilyje esančios paskyros "Naudinga", pasinaudodami programėle "Ar deklaruoti?".

Iki gegužės 2-osios galima teikti ir prašymus paramos gavėjų statusą turintiems subjektams pervesti 2 proc. GPM dydžio paramą. 

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder