Daugiavaikėms šeimoms poilsis Palangoje gali apkarsti

Daugiavaikėms šeimoms poilsis Palangoje gali apkarsti

Palangos miesto savivaldybės taryba dar gegužės pradžioje kurorte nutarė įvesti pagalvės mokestį. Tačiau dabar spėliojama, ar prieš priimant šį sprendimą, buvo atsižvelgta į daugiavaikių šeimų interesus.

Pagal kurorto politikų sprendimą, nuo birželio pradžios iš atvykstančiųjų į Palangą renkama rinkliava už naudojimąsi viešąja kurorto infrastruktūra. Kitaip tariant, už nakvynes viešbučiuose, sanatorijose ar privačiame sektoriuje, teks mokėti - po litą už kiekvieną pernakvojimą Palangoje.

Lietuvos daugiavaikių šeimų asociacijos pirmininkė Angelė Kostogrizienė sakė, kad kasmet daugiavaikių šeimų bendrija "Vilniaus šeimyna" organizuoja šeimų stovyklą Šventojoje, tačiau šiemet sulaukta nemalonaus akibrokšto iš valdininkų.

Tvirtinama, kad vadinamasis pagalvės mokestis iš dalies daugiavaikių šeimų atims galimybę pigiau pailsėti.

A. Kostogrizienės teigimu, sumokėti litą už vienos nakties nakvynę suaugusiam žmogui nėra sunku, tačiau nerimą kelia ir vaikų nuo 10 metų amžiaus apmokestinimas.

"Jei šeimoje yra 6-7 asmenys, tai savaitės poilsis papildomai jiems kainuos 40-50 litų. O jei šeimoje 10 vaikų? Tokių šeimų pas mus taip pat yra. Paskaičiuokit, kiek išauga mokestis", - sprendimo neapgalvotumu piktinosi A. Kostogrizienė.

Pasak jos, kol kas apie devyniasdešimčiai šeimų, planavusių vykti sveikatintis į pajūrį, apie šį mokestį dar nepasakyta, tačiau realu, kad nemažai gausių šeimų gali atsisakyti kelionės vien dėl papildomų išlaidų.

"Didelei šeimai gali tekti sumokėti šimtą, šimtą penkiasdešimt litų, o tokia suma dažnai yra dviejų dienų šeimos pragyvenimo išlaidų limitas", - aiškino Lietuvos daugiavaikių šeimų asociacijos pirmininkė.

Pokalbininkės teigimu, jau buvo kreiptasi į Palangos savivaldybę bandant rasti kompromisą.

"Oficialaus atsakymo dar nesulaukėm, bet žodžiu mus patikino, kad reikia vykdyti Tarybos nutarimą, o teikti savo pasiūlymą dėl lengvatų galėsim nebent kitais metais", - sakė A. Kostogrizienė.

Palangos savivaldybės administracijos Rinkliavų skyriaus vyriausioji specialistė Asta Mordvinukienė teigė, kad kurorto Taryba pritarė parengtam projektui, kuriame buvo numatytas būtent toks apmokestinamų vaikų amžiaus cenzas.

"Įvairių visuomenės grupių yra daug, visų neįtraukėme, dėl to ir nepasitenkinimo yra nemažai. Bet prie kiekvienos prisitaikyti sunku. Taikomos standartinės lengvatos", - aiškino A. Mordvinukienė.

Anot specialistės, norint tikėtis kokių nors pasikeitimų, yra numatytos standartinės procedūros - reikia parengti projektą. Tačiau remtis balsu pasakytu ar telefonu perduotu skundu negalima - kreipimasis turi būti pateiktas raštu.

"Artimiausias Tarybos posėdis - rugpjūtį, iki jo visi privalės mokėti. Jei kažkas nori kreiptis, yra laiko. Bet savivaldybės vardu negaliu pasakyti, koks gali būti sprendimas", - sakė A. Mordvinukienė.

Pagal dabar galiojantį Palangos miesto savivaldybės tarybos nutarimą, rinkliavą mokėti privalo kiekvienas, apsistojęs Palangoje. Nuo mokesčio atleidžiami ligoniai, kuriems medicininės paslaugos apmokamos iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšų, visi kurorte viešintys vaikai iki 10 metų bei vaikai iki 18 metų, atvykę gydytis į Palangos vaikų reabilitacinę sanatoriją "Palangos gintaras".

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder