Daugiabučiai - šių laikų skaistykla

Daugiabučiai - šių laikų skaistykla

Nuolatiniai ramybės neduodantys konfliktai - tikriausiai neatskiriama gyvenimo daugiabučiuose namuose dalis. Vieni gyventojai nesutaria su kaimynais, kiti nepatenkinti jų name veikiančia bendrija, treti taip priešinasi tokios bendrijos steigimui, kad net keliauja su ieškiniais į teismus, ketvirtiems neįtinka namo administratoriai. Į panašią košę įsivėlė ir uostamiesčio Debreceno g. 33, Taikos pr. 99 bei Naujakiemio g. 25 namų gyventojai.

Dalis jų nori, jog namą administruojanti UAB "Debreceno valda" būtų pakeista į kitą administratorių. Tuo metu "Debreceno valdos" atstovai tikina, jog tai tik pavienių gyventojų interesas, o jiems svarbiau gyventojų dauguma, todėl šių namų lengvai paleisti nesiruošia.

Skundžia teismams

"Mūsų - apie 300 butų šeimininkų - bėdos prasidėjo, kai išdrįsome garsiai pasakyti, kad mūsų netenkina "Debreceno valdos" darbas. Nežinia, už ką renkami mokesčiai, jei netvarkoma aplinka, pateikiamos milžiniškos sąskaitos už neatliktus darbus. Tai - tik kelios priežastys, kodėl trys daugiabučiai namai nusprendėme atsisakyti šios įmonės paslaugų. Kaip ir pridera, vadovaudamiesi visais reikalavimais, surengėme susirinkimus, juose susirinkęs gyventojų kvorumas nusprendė, kad metas keisti namų administratorių. Ar gali kas nors sukliudyti teisėtai gyventojų valiai? Pasirodo, gali", - pasakojo gyventojų iniciatyvinės grupės atstove prisistačiusi moteris.

Anot jos, "pabėgti" nuo "Debreceno valdų" gyventojai negali jau beveik dvejus metus. "Debreceno valda" gyventojų sprendimą apskundė teismui - neva susirinkimai buvo neteisėti ir sprendimas pakeisti administratorių negali būti vykdomas.

"Klaipėdos miesto apylinkės teismas pernai birželį konstatavo, kad Klaipėdos miesto savivaldybė, mūsų prašymu, teisėtai pakeitė administratorių ir priėmė gyventojams palankų sprendimą - patvirtino, kad mes, gyventojai, turime teisę pasirinkti administratorių. Tačiau "Debreceno valda" vis tiek mūsų nepaleidžia. Šis sprendimas buvo apskųstas apeliacine tvarka. Verdiktas bus paskelbtas kovo pradžioje", - pasakojo iniciatyvinės grupės narė.

Pasak moters, gyventojai jau susirado kitą administratorių, kuris mielai sutiko juos perimti, - UAB Būsto plėtros ir investicijų centrą.

Piktinasi kainomis

Pasak moters, atsisakyti šio administratoriaus paslaugų paskatino daugelis faktorių. Esą Debreceno g. 33 namo butų savininkai kaupia lėšas, tačiau kai gyventojai sukilo ir nusprendė pakeisti namo administratorių, kaupiamasis fondas, gyventojų atstovės teigimu, stebuklingai ištuštėjo. Esą lygiai taip pat stebuklingai po šio sprendimo "Debreceno valdos" dokumentuose atsirado skolos - neva gyventojai jiems dar yra skolingi už suteiktas įvairias paslaugas.

"Net ir žinodami, kad jokių reikalų su jais nenorime turėti, valdų darbuotojai mus verčia už nepagrįstas sumas atlikti grandiozinius namo remonto darbus. "Debreceno valda" apskaičiavo, kad, pavyzdžiui Naujakiemio gatvės 25 name sumontuoti šilumos punkto nepriklausomą sistemą gyventojams kainuos 70 000 litų, kai nepriklausomi ekspertai skelbia, kad tokių darbų kaina gali būti ne daugiau kaip 50 000 litų. Mes, gyventojai, žinome, kad remontas yra būtinas, tačiau ne už tokias sumas, juolab kad dauguma šių namų gyventojų yra pensininkai", - guodėsi moteris.


Jos manymu, reikėtų organizacijos, kuri gintų vartotojų, gyvenančių daugiabučiuose namuose, interesus.

"Gyventojai - marionetės"

"Negalima sakyti, kad tų namų gyventojai nori pakeisti administratorių. Tai yra tik keli žmonės. Dar tiksliau - yra vienas buvęs mūsų darbuotojas, kuris buvo atleistas dėl nekompetencijos. Jis dabar dirba kitoje įmonėje - būtent Būsto plėtros ir investicijų centre. Jis tuose trijuose namuose turi po kelis gerai pažįstamus gyventojus, kurie jį ir palaiko", - teigė "Debreceno valdos" komercijos direktorius Jevgenijus Sakovskis.

Pasak jo, gyventojai šiuo atveju yra marionetės. Jie iki tol esą neturėjo jokių pretenzijų, nes įmonė pareigas vykdė atsakingai.

"Debreceno valdos" atstovai įsitikinę, jog parašai už administratoriaus pakeitimą buvo surinkti neteisėtai. Esą tai buvo padaryta ne visuotinio susirinkimo metu, o netgi stovint rytais prie laiptinių ir gaudant skubančius į darbą žmones. Be to, teigiama, jog dalis parašų buvo net ne butų savininkų.

"Būtent todėl Klaipėdos apylinkės teismo sprendimą mes ir apskundėme. Šiuo atveju norime apginti gyventojų interesus", - sakė J. Sakovskis.

"Debreceno valdos" atstovas tikino turintis racionalius paaiškinimus ir kitiems gyventojų grupelės mestiems kaltinimams. Jo teigimu, joks kaupiamasis fondas niekur dingti negali - jis arba yra, arba buvo panaudotas pagal paskirtį. Taip pat, J. Sakovskio teigimu, reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kad ne visi namai turi kaupiamuosius fondus ir dažnai juos maišo su eksploatacinėmis lėšomis, kurios yra visai kas kita. Jos per metus panaudojamos namo reikmėms, techninei priežiūrai.

Nesusipratimu J. Sakovskis vadino ir dvejones dėl gyventojams primestų skolų. Jo teigimu, pernai buvo pakeista metinės namo ataskaitos forma. Dėl naujos Ūkio ministerijos patvirtintos formos gyventojams gali susidaryti vaizdais, jog jie yra skolingi, mat ataskaitoje yra įrašyti pavienių gyventojų įsiskolinimai už suteiktas paslaugas.

"Tai jokiu būdu nėra bendra skola. Žmonės, kurie yra skolingi, tai žino ir dažniausiai tvarkingai įsiskolinimus padengia. Bėda tik ta, kad skaičiai atsiduria ataskaitoje ir gali nustebinti kitus gyventojus", - pasakojo J. Sakovskis.

Anot jo, kalbant apie namų remontą, galioja taisyklė, jog kiekvienas lietuvis - geriausias krepšinio treneris. Esą kiekvienas namo gyventojas įsivaizduoja esąs geriausias statybininkas.

NEPALEIDŽIA. Trijų namų, administruojamų UAB "Debreceno valda", gyventojų iniciatyvinės grupės teigimu, jiems piktybiškai neleidžiama pasirinkti kito administratoriaus.

 

"Jeigu name reikia atlikti kažkokius darbus, pavyzdžiui, šilumos punkto renovaciją, mes darome apklausą, sužinome preliminarią kainą ir organizuojame gyventojų susirinkimą. Per susirinkimą mes gyventojams viską paaiškiname ir, jei jie pritaria, tada viešai organizuojame konkursą. Išsirenkame tuos, kas pasiūlo mažiausią kainą. Žinoma, kartais būna taip, kad konkurse dalyvauja vos vienas rangovas. Tada rinktis nėra iš ko. Gali būti ir taip, kaip gyventojai sako, kad darbus siūloma atlikti už mažesnę kainą, bet tokiu atveju kyla rizika, kad juos atliks nekvalifikuota įmonė, nemokanti mokesčių, naudojanti nesertifikuotą įrangą ir taip toliau. Toks dalykas galimas, bet netinkamas, nes atsakomybė tenka administratoriui", - teigė pokalbininkas.

"Debreceno valdos" atstovas tikino, jog jeigu visi šių trijų namų gyventojai iš tiesų norėtų pakeisti administratorių, įmonė jų jokiu būdu nelaikytų.

"Dabar jų nuomone manipuliuoja kitas juridinis asmuo. To leisti negalime. Mes esame pasiruošę organizuoti bendrus susirinkimus. Tiek, kiek reikės. Jeigu gyventojų dauguma nuspręs, kad jie tikrai nori keisti administratorių ar įkurti bendriją, mes neprieštarausim. Norime, kad viskas vyktų teisėtai, o dabar turime įrodymų ir gyventojų skundų, kurie liudija, kad taip nėra", - tvirtina J. Sakovskis.

 

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder