Dalinantiems gerumą krito "Gintarinės snaigės"

Dalinantiems gerumą krito "Gintarinės snaigės"

Šeštadienio vakarą Palangoje pirmą kartą buvo įteikti „Gintarinės snaigės“ apdovanojimai. Jais buvo įvertinti kurorto gyventojai, kurie tyliai daro gerus darbus ir savo geru pavyzdžiu įkvepia aplinkinius.

Kandidatai „Gintarinės snaigės“ nominacijoms buvo siūlomi mėnesį, plūdo tylios, tačiau išskirtinės istorijos. Pačius verčiausius pirmųjų „Gintarinių snaigių“ rinko komisija: kurorto meras Šarūnas Vaitkus, Palangos miesto garbės pilietė, dailininkė, Lietuvos dailininkų sąjungos narė Gražina Oškinytė-Eimanavičienė, poetas, eseistas, dramaturgas, Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas Rolandas Rastauskas, Palangos Mergelės Marijos Ėmimo į dangų bažnyčios  kunigas, senelių namų kapelionas Sigitas Žilys bei akademikas, profesorius, Palangos miesto garbės pilietis Vladas Žulkus.

Algio Pociaus sukurtomis gintaro snaigėmis buvo apdovanoti 7 nominantai.

„Gerumas visada sugrįžta. „Gintarinė snaigė“ prieš 13 metų buvo sumanyta kaip labdaros projektas, siekiant įtraukti į pagalbą sunkiau gyvenantiems tuos, kuriems labiau sekasi. Palangoje labai daug žmonių, kurie nori ir kuriems yra garbė dalintis su vargstančiais. Gintaro snaigėmis apdovanosime tylius, reikalingus, didelius darbus. Tokie žmonės yra labai kuklūs, apie save nekalba, tačiau Palangos bendruomenė siūlė žmones, kuriems reikia padėkoti už nesavanaudišką veiklą“, - kalbėjo „Gintarinės snaigės“ „krikštamotė“ Inga Jurkštienė.

Apdovanoti šviesūs žmonės

„Metų šviesuliu“ buvo išrinkta bibliotekininkė Bronislava Spevakovienė. Palangiškiams dominantė kalbėjo, kad išlošia ne tik tas žmogus, kuriam padedi, bet ir pačiam gera. 

„Tai gerasis egoizmas“, - mintimis dalijosi B. Spevakovienė.

„Metų šeima“ paskelbti Janina ir Liudas Siručiai, prieš kurį laiką atšventę auksines vestuvės. Pora užaugino ir į gyvenimą išleido net 27 vaikai. Kalbėdamas scenoje L. Sirutis sakė, kad jau turi ir keliolika anūkų. 

„Labai didelis džiaugsmas, jaučiame jų meilę. Nėra nesutarimų, yra vien tik geras tarpusavio ryšys. Džiaugiamės, kad niekas nepaklydo gyvenimo kelyje. Vaikas yra didžiulis turtas ir mes visi tai žinome. Dievulis davė mums tą kelią ir mes juo ėjome. Esame giliai sujaudinti, be galo dėkingi ir laimingi“, - Palangos bendruomenei dėkojo sutuoktiniai.

„Metų atsidavimo“ nominacija atiteko Klaipėdos jūrininkų ligoninės Palangos padalinyje dirbančiai slaugytojai Dainai Jarulienei, nuoširdžiai besirūpinančiai kiekvienu į ligonine atvykusiu žmogumi taip, kaip savo šeimos nariu.

„Visi kartu galime padaryti mažus, bet sykiu didelius darbus su didele meile“, - kalbėjo nominantė.

„Metų patirties“ nominacija buvo įvertintas gydytojas pediatras Alfredas Juozas Kerulis, Palangoje dirbantis net kelias dešimtis metų, per kurias rūpinosi ne vienos palangiškių kartos sveikata. 

„Nesirkite – būkite sveiki“, - atsiimdamas apdovanojimą nedaugžodžiavo gydytojas.

„Metų įkvėpimu“ pripažintas menininkas Vytautas Kusas – dailininkas, poetas, rekordinių knygų kūrėjas. V. Kusas yra surengęs per 250 personalinių parodų, Palangoje įkūrė šunų muziejų ir nuolat siekia įvairių rekordų. Naujausias – mažiausia lietuviška knyga, kurioje sudėtos V. Kuso eilės. 

„Palangiškių palangiškis“, - taip buvo apibūdintas V. Kusas.

Pakviestas į sceną nominantas skaitė savo eiles ir dėkojo už paramą šeimai, draugams, bičiuliams ir atskirai - žmonai Vidai.

„Metų širdies“ snaigė įteikta mokytojai Konstancijai Strikienei, Palangoje gyvenančiai jau 60 metų. Garbingo amžiaus sulaukusi pedagogė kukliai daro gerus darbus - lanko globos namuose gyvenančius žmones. 

„Nėra didesnės laimės, kai gali matyti, kalbėti ir suvokti, kad tavo visiškai menki žingsniai smėlyje nepalieka pėdsakų, bet žmogaus širdyje suvirpa stygelė, o paskui iš to gimsta daina“, - kalbėjo K. Strikienė.

„Mano amžius leidžia duoti patarimų. Neišsigąskite sunkumų, jie nėra sunkūs, tik reikia ramiai apgalvoti, kiek gali padaryti ir kiek gali duoti. Dievas neduos daugiau nei galime pakelti ant savo pečių ir padaryti savo jėgomis. Neišsigąskite, nuo kelio akmenukus numeskite. Kiekviena diena yra džiaugsmo diena. Šįvakar trykštu džiaugsmu, visus apkabinčiau ir išbučiuočiau, bet jūsų per daug. Visi mane žinote, jeigu bus bėda, paskambinkite, pasistengsiu padėti“, - nuoširdumu ir šiluma tryško K. Strikienė, sulaukusi itin gausių palangiškių ovacijų.

Paskutinioji, „Metų meilės“ nominacija įteikta Jurgiui Konstantinui Dapkui. 60 metų santuokoje su mylima žmona pragyvenęs palangiškis beveik 9 metus slaugė savo gyvenimo moterį, kai ji patyrė insultą. J. K. Dapkaus nominaciją apdovanojimui pasiūlė jo vaikai, kurie matė, kad be galo mylėdamas savo žmoną, palangiškis jai skyrė visą laiką, kartais, pasak giminaičių, net pamiršdamas savo poilsį.

Į sceną su provaikaite žengęs J. K. Dapkus sakė, kad žmonai atidavė visas savo jėgas.

„Nesu padaręs didelių darbų, nesu ištraukęs skenduolio, išnešęs vaiko iš gaisro. Atidaviau visas savo jėgas savo žmonai. Pernai atšventėme 60 metų kartu, o šiandien jos nebeturiu. Gyvenimas santuokoje yra auksas“, - kalbėjo nominantas.

Komisijos, vertinusios kandidatus, narys R. Rastauskas, akcentavo, kad geras žodis leidžia atsirasti kitam geram žodžiu, o iš to susideda gerovė. 

„Geras žmogus yra ne tik tas, kuris myli vaikus, šunis, medžius, bet myli savo mažąją tėvynę, vietą, kurioje gyvena, ir dėl jos gerovės yra pasiryžęs daug kam. Šiandien matome tuos žmones“, - kalbėjo rašytojas.

Palangos meras Š. Vaitkus priminė, kad kartais nepamatome nuostabių žmonių, kurie kuria Lietuvą, myli Lietuvą ir daro didelius darbus be reklamos, paprastai, nuoširdžiai.

„Šiandien Palanga verčia dar vieną istorijos puslapį. Tikiuosi, kad ši šventė taps Palangos tradicija ir tie, kurie labiausiai nusipelnė, bus pagerbiami šioje scenoje, - į susirinkusiuosius Palangos koncertų salėje kreipėsi meras. - Kiekvienam linkiu darnos, meilės, gerumo. Būkime stipri tauta.“

Apžvelgė istoriją

Be apdovanojimų, renginio metu buvo apžvelgta Palangos šimtmečio istorija bei ją kūrę palangiškiai. 

Garbiu vakaro svečiu tapo profesorius Liudas Mažylis, atsivežęs 1930 metais jo tėčiui, močiutei ir seneliui draugų rašytus atvirukus iš Palangos.

„Tai praeities dokumentai, liudytojai, - laikydamas pluoštą atvirukų kalbėjo L. Mažylis. -  Juose matyti kurorto dvasia. Tėčiui draugas rašė, kad rado daug gintarų. Kitame laiške – kad Palangoje gerumėlis neišpasakytas. Tais laikais nepigus buvo pragyvenimas, įdomios mados.“

Profesorius atkreipė dėmesį į tai, kad net 4 Vasario 16-osios akto signatarai buvo kilę iš Palangos.

„Tai buvo skirtingų ideologinių pažiūrų atstovai. Tačiau net tokie visiškai skirtingi žmonės sutardavo, jiems matyt, padėdavo, jaunystės metų bendra patirtis. O kai jie sutardavo, gimdavo patys svarbiausi dokumentai. Su Palanga glaudžiai susijęs ir Jonas Šliūpas, Jonas Basanavičius, nebejotinai ir kiti signatarai čia viešėdavo“, - apie Palangos svarbą kuriant šalies nepriklausomybę kalbėjo L. Mažylis.

Būtent minėtiems 4 signatarams dedikuotas šalia pašto, esančio buvusios Palangos progimnazijos vietoje, įrengtas pėsčiųjų skveras: Antanui Smetonai, Kazimierui Steponui Šauliui, Jurgiui Šauliui ir Steponui Kairiui. Skveras ir jame pastatytas paminklas oficialiai pristatytas taip pat šeštadienį.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder