Čeburekai – ne sovietmečio palikimas Palangos pliaže

Čeburekai – ne sovietmečio palikimas Palangos pliaže

Vos išgirdus žodį „čeburekai“, ne vienam galvoje suskamba Palangos pliažo lozungas „Karšti čeburekai! Šaltas alus!“, o prieš akis išnyra į celofaninį maišelį įvyniotas riebus valgis. LRT.lt kalbinti specialistai sako, kad dėl prastos čeburekų reputacijos kalta sovietmečio ideologija ir nedrausmingi paplūdimių prekeiviai, nors iš tiesų čeburekai turi gilias tradicijas, o tinkamai paruošti nėra tokie žalingi sveikatai, kaip neretai manoma.

Vasara – iškylų metas, tad LRT.lt rengia straipsnių ciklą, kuriame apžvelgiami daugelio šiltuoju metų laiku itin mėgstami produktai ir patiekalai, dalijamasi specialistų įžvalgomis, kuo jie naudingi, kenksmingi ir ko apie juos dar nežinojote.

Daugeliui čeburekas – greitas, pigus ir jau atgyvenęs būdas numalšinti alkio kirminą. Pasak Lietuvos istorinės virtuvės tyrinėtojo profesoriaus Rimvydo Laužiko, dėl to kaltas paskui čeburekus besivelkantis sovietinis šleifas. Būtent šio laikotarpio įtaka lėmė, kad tradicinis totorių virtuvės patiekalas Lietuvoje įgijo pigaus greitojo maisto reputaciją.

„Į Lietuvą čeburekai atkeliavo 14 a. pab.–15 a. pr. kartu su Krymo totoriais. Tiesa, sovietmečiu atėjo iškraipyta čeburekų versija, todėl dabar daugelis šį patiekalą įsivaizduoja visai kitaip.

Sovietmečiu čeburekai, beliašai buvo paversti greituoju gatvės maistu, pardavinėjamu pliaže, stotyse, turguose. Pastaruoju metu galima pastebėti, kad sugrįžta autentiškas čeburekų receptas, jie pamažu tampa normaliu totoriškos virtuvės patiekalu ir kratosi sovietinio maisto šleifo“, – portalui LRT.lt sako prof. R. Laužikas.

Čeburekai – patogios formos karių lauknešėlio patiekalas

Kaip portalui LRT.lt sako Varėnos rajono totorių draugijos pirmininkė, Lietuvos totorių kultūros ir buities muziejaus įkūrėja Liusia Gaidukevičienė, istoriškai čeburekai yra patiekalas, skirtas į žygį išvykstančiam kariui, dėl maistinių ir skonio savybių sovietmečiu išpopuliarėjęs Palangos pliaže.

„Šis totorių virtuvės patiekalas skirtas kario, išvykstančio į žygį, lauknešėliui. Čeburekas yra plokščias, kad jį būtų galima kompaktiškai įdėti į krepšelį. Tai taukuose virtas pusmėnulio formos bemielės tešlos pyragėlis su smulkintos avienos įdaru, pagardintu svogūnais ir prieskoniais. Čeburekai – labai kaloringi, ilgam suteikiantys sotumo jausmą.

Tiesa, sovietmečiu totorių kulinarinis paveldas nepelnytai buvo trinamas iš atminties, čeburekus priskiriant primityvių užeigėlių greitajam maistui. Tuo metu jie buvo gaminami su kokiu tik fantazija leidžia įdaru, net su kiauliena, kurios totoriai niekada nenaudojo.

Dėl kaloringumo, kvapnumo, patrauklios išvaizdos ir išskirtinio skonio čeburekai išpopuliarėjo ir Palangos paplūdimiuose“, – sako Lietuvos totorių kulinarinio paveldo knygos „Šimtalapis ir ne tik...“ ir „Totorių virtuvės kulinariniai receptai“ autorė L. Gaidukevičienė.

Pasak jos, netolimoje ateityje galima tikėtis tradicinių čeburekų atgimimo, mat vis dažniau atsigręžiama į tradicinių virtuvių paveldą. „Šiuo metu Lietuvos gastronominėje kultūroje čeburekai, kaip Lietuvos totorių kulinarinis paveldas, užima deramą vietą.

Žvelgiant į gastronominių madų tendencijas, jau netolimoje ateityje galima tikėtis tradicinių čeburekų atgimimo. Jie to verti, kadangi tinka einant į svečius, pasitinkant svečią, išlydint į kelionę ar tiesiog vykstant į paplūdimį“, – sako L. Gaidukevičienė.

Riebaluose virti čeburekai – širdies ir kraujagyslių ligų pranašas

Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės Planinės pagalbos skyriaus (Konsultacijų centro) gydytoja dietologė Daiva Pipiraitė-Lazarevičienė atkreipia dėmesį, kad čeburekuose galima rasti organizmui naudingų baltymų, tačiau didelis riebalų kiekis žalingas sveikatai ir didina riziką susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis.

„Kadangi čeburekai gaminami iš mėsos, kiaušinių, miltų, esminės naudingosios maistinės medžiagos yra baltymai ir angliavandeniai. Baltymai vertingi, nes turi visas nepakeičiamas aminorūgštis, tokias, kurių žmogaus organizmas turi gauti su maistu, nes negali pasigaminti. Naudingos ir prieskoninės daržovės – česnakai, svogūnai. Juose esantys flavanoidai yra antioksidacinėmis savybėmis pasižymintys junginiai.

Deja, angliavandeniai yra rafinuoti, todėl skaidulų ir vitaminų čeburekuose mažai. Beje, čeburekuose nemažai gyvūninės bei augalinės kilmės riebalų. Dėl gruzdinimo riebaluose čeburekuose gali būti iš dalies hidrintų riebalų – riebalų rūgščių transizomerų. Jie daro žalingą poveikį sveikatai ir gali sukelti širdies ir kraujagyslių ligas, vėžį, diabetą ir nutukimą.

Jei riebalų rūgščių transizomerų suvartojama daugiau nei 2 proc. energinės paros kiekio, rizika susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis padidėja nuo 20 iki 32 kartų“, – portalui LRT.lt sako gydytoja dietologė D. Pipiraitė-Lazarevičienė.

Pasak jos, 100 g čeburekų yra apie 300 kcal, tačiau gruzdinant aliejuje maistinė čeburekų vertė dėl riebalų pakyla dar 15–20 procentų, todėl čeburekais vertėtų nepiktnaudžiauti.

„Suvalgius čebureką, organizme vyksta įprastas virškinimas: išskiriami virškinimo fermentai, tulžis, į kraują įsiurbiamos aminorūgštys, riebalų rūgštys, gliukozė. Patiekalą valgant retkarčiais, jokios žalos organizmui nebus, tačiau jeigu čeburekais ir kitu daug riebalų turinčiu maistu piktnaudžiaujama kasdien, ilgainiui galima priaugti svorio ir sulaukti kitų ligų, mat toks racionas nėra palankus žmogaus sveikatai“, – kalba gydytoja dietologė D. Pipiraitė-Lazarevičienė.

Geriau rinktis namų gamybos čebureką

Vengti čeburekų ypač turėtų asmenys, sergantys arterine hipertenzija, ateroskleroze, besiskundžiantys padidėjusia cholesterolio koncentracija kraujyje, turintys širdies negalavimų, sirgę infarktu, insultu, podagra, inkstų ligomis, sergantys lėtiniu ar ūminiu kasos uždegimu, tulžies pūslės ligomis, cukriniu diabetu.

Jeigu nepavyksta atsispirti, gydytoja dietologė rekomenduoja valgyti namie gamintus čeburekus. „Namų gamybos maistas, tikėtina, bus pagamintas iš kokybiškesnių žaliavų – šviežesnio mėsos faršo, gruzdinimui bus naudojamas kokybiškesnis aliejus, jis nebus kaitinamas pakartotinai.

Jeigu gaminant maistą nesilaikoma higienos reikalavimų, pagamintas produktas laikomas nesaugiai, jį suvalgius iš karto gali sutrikti virškinimas, įvykti apsinuodijimas maistu, prasidėti ūminis žarnyno infekcinis susirgimas. Nuolat valgant čeburekus, daugiausia žalos sukeltų didelis juose esantis riebalų ir rafinuotų angliavandenių kiekis“, – pabrėžia gydytoja dietologė D. Pipiraitė-Lazarevičienė.

Prekyba čeburekais paplūdimyje nedraudžiama, bet dažnai – nelegali

Jeigu pasiseks, net ir Palangos paplūdimyje ar Gariūnų turguje kartą suvalgytas čeburekas sveikatai nepakenks, tačiau Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vedėja Aušra Išarienė pabrėžia – čeburekus patartina pirkti tik iš legalių prekeivių.

Anot jos, prekyba čeburekais Palangos paplūdimyje nėra draudžiama, tačiau šiemet dėl prašymų registruoti išnešiojamąją prekybą čeburekais pajūryje nesikreipė nė vienas prekiautojas.

„Prekiauti čeburekais paplūdimiuose nėra draudžiama. Visi maisto tvarkymo subjektai, įskaitant ir fizinius asmenis, pateikę reikalingus dokumentus, norintys registruoti maisto tvarkymo veiklą, įvykdę teisės aktų reikalavimus, yra registruojami.

Pažymėtina, kad leidimą prekiauti viešoje vietoje išduoda savivaldybių administracijos. Šiemet nebuvo gauta prašymų dėl maisto tvarkymo subjekto registravimo išnešiojamajai prekybai čeburekais Palangos, Klaipėdos ir Neringos savivaldybėse“, – portalui LRT.lt atsiųstame komentare teigia A. Išarienė.

Pasak jos, čeburekų gamybai ir prekybai taikomi tokie patys reikalavimai kaip ir kitiems maisto produktams. Svarbiausia čeburekų šviežumą ir kokybę lemianti savybė – tinkama temperatūra.

„Jei čeburekai pagaminti įmonėje laikantis maisto tvarkymo reikalavimų, išnešiojami tinkamomis sąlygomis ir vartotojas juos įsigyja pakankamai greitai, kad čeburekai dar būtų šilti, jokių grėsmių sveikatai neturėtų kilti.

Įsigijus netinkamos kokybės čeburekų, pasekmės vartotojų sveikatai priklausytų nuo daugelio veiksnių. Pavyzdžiui, jei čeburekas iškeptas sename aliejuje, kuris nėra dažnai keičiamas, gali būti tik virškinamojo trakto sutrikimų, o jei pagamintas iš senos, nekokybiškos, nesaugios mėsos, galimas ir apsinuodijimas maistu“, – sako Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vedėja.

Todėl čeburekų valgytojams reikėtų būti atidiems – gerai apžiūrėti ir apuostyti, ką dedasi į burną.

„Maisto produktus vartotojai turi rinktis atidžiai: vizualiai įvertinti, ar nepasikeitusi spalva, konsistencija, ar nėra nebūdingo kvapo. Jei tai fasuotas maisto produktas, ar nepažeista pakuotė.

Taip pat nerekomenduojama pirkti iš nelegalių prekeivių turgaviečių prieigose, gatvėse, pliažuose, kur produktai parduodami nesilaikant temperatūros režimo, laikomi ant prekystalio lauko sąlygomis.

Beje, vartotojas prieš pirkdamas turi teisę pasiteirauti, ar prekeivis registruotas Valstybinėje maisto ir veterinarijos tarnyboje“, – nurodo A. Išarienė.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder