„Birutės uostui“ prašo iškelti bankroto bylą

„Birutės uostui“ prašo iškelti bankroto bylą

Trečiadienį Klaipėdos apygardos teismas priėmė pareiškimą dėl bankroto bylos iškėlimo UAB „Birutės uostas“. To teismo prašo skolų išieškotoja bendrovė „Conlex“. Tačiau viena iš bendrovės savininkių dainininkė Birutė Petrikytė, apie tai paklausta, tik trauko pečiais ir tikina pirmą kartą apie tai girdinti.

Nesirengia uždaryti

Klaipėdos apygardos teismo pirmininko patarėja Gintarė Daugėlaitė patvirtino, kad sausio 30-ąją gautas ir priimtas ieškinys dėl bankroto bylos iškėlimo UAB „Birutės uostas“. Šį ieškinį pateikė UAB „Conlex“.

„Aš darau prielaidą, jog „Birutės uostas“ turi skolą, neatsiskaito, todėl ieškovai galimai mano, kad bendrovė yra nemoki. Teismas turės išsiaiškinti, kokia yra atsakovo finansinė padėtis“, - paaiškino G. Daugėlaitė.

„Mes nieko nežinome, pirmą kartą apie tai iš jūsų išgirdome. Nesirengiame uždaryti „Birutės uosto“. Mes visada dirbame ir žiemą, ir vasarą“, - laikraštį patikino B. Petrikytė. Tiesa, ji nesigynė, kad turi skolų, bet esą nedidelių – vienam galbūt apie 400 Lt, kitam – apie 800 Lt. „Visada labai sunku buvo, nėra lengva ir dabar, bet susitvarkome“, - teigė dainininkė.

Galėjo ir nežinoti

Pasiteiravus, ar išties atlikėja galėjo nežinoti apie šį ieškinį, teismo pirmininko patarėja to neneigė: „Matyt, dar iš teismo negavo duomenų, nes atsakovui dokumentai siunčiami paštu“. Pasiteiravus, kiek atsakovas yra skolingas „Conlex“, teismo atstovė teigė negalinti atsakyti, tačiau iš praktikos žino, kad tai būna didesnės skolos – ir keli milijonai, ir keliasdešimt tūkstančių.

Tačiau, jei „Birutės uostas“ ras pinigų atsiskaityti su skolininku, gali būti sudaryta taikos sutartis. „Bet pagal procentus, gavus ieškinį, daugiau nei pusei įmonių keliamos bankroto bylos. Nemažai atvejų, kai ieškiniai būna nepagrįsti ir didelėms įmonėms, jos įrodo, kad yra mokios“, - sakė G. Daugėlaitė.

Neketina grąžinti?

Skolų išieškojimu užsiimančios bendrovės „Conlex“ vadovas Donatas Juršys „Vakarinei Palangai“ paaiškino, jog B. Petrikytei net kelis kartus buvo pranešta apie jau dvejus metus negrąžinamą 1200 Lt skolą Lietuvos autorių teisių gynimo asociacijai (LATGA).

„Jeigu skola tęsiasi daugiau nei dvejus metus, reikėtų ją atiduoti, jeigu negali to padaryti, įmonės vadovas turi skelbti bankrotą. Mes manome, kad „Birutės uostas“ yra nemokus“, - patikino D. Juršys. Pasak jo, B. Petrikytė nė nesirengia grąžinti šios skolos, nė į vieną laišką nesulaukta atsakymo.

Vadovas tikino, jog kreditingumo istorija rodo, kad „Birutės uostas“ neva taip pat yra skolingas per 5 tūkst. Lt „Sodrai“, nepadengtos dar trys kitos skolos.

Moka, kiek susitaria

Restoranų tinklo „Feliksas“ bendrasavininkė Rūta Sakalauskienė teigė, kad kiekvieną mėnesį už televizorius, esančius viešbučio kambariuose, asociacijai sumoka po 50 Lt, už kompaktiniais diskais restorane skleidžiamą muziką – apie 150 Lt per mėnesį.

„Restorane skaičiuoja nuo kvadratinių metrų ploto, nuo staliukų skaičiaus. Kol pasirašai su jais sutartį, skambiniesi, deriesi, aiškini, jog, pavyzdžiui, žiemą lankytojų nedaug, padaro nuolaidą. Kai pasirašai sutartį, moki tiek, kiek susitarei. Jeigu koncertuotų atlikėjas gyvai, su LATGA atsiskaito koncerto organizatorius. Manau, kad jiems nemažai sumokame, už tai nieko negauname“, - dėstė nuomonę R. Sakalauskienė.

Užsiminus apie galbūt šių mokesčių vengiančią mokėti B. Petrikytę, verslininkė svarstė, jog galbūt tai yra jos principo reikalas: „Ji pati yra žvaigždė, nuo pat pradžių organizuoja šlagerių festivalius. Galbūt ji nesutinka mokėti už savo ar kolegų atlikimą“.

R. Sakalauskienė mano, kad didžioji dalis LATGA sumokamų mokesčių atitenka ne atlikėjams, bet administracijai išlaikyti. „Iš kur jie žino, kokią muziką aš leidžiu restorane, ar ką žiūri mano klientai viešbutyje? Kaip jie žino, kuriems atlikėjam kiek sumokėti?“ - retoriškai klausė verslininkė.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder