Atsargiai - visur dūzgia grambuoliai!

Atsargiai - visur dūzgia grambuoliai!

„Šiomis dienomis Ventės ragą užplūdo grambuoliai. Tokio jų kiekio čia niekada nemačiau“, - „Facebook’e“ rašo Ventės rago ornitologinės stoties direktorius Vytautas Jusys.

Grambuoliai, kitaip dar vadinami karkvabaliais, - geros vaišės paukščiams, bet Ventės gandras Pranius jau jų persivalgė.

Iš tiesų, grambuoliai užplūdo ne tik Ventės ragą, bet ir Šilutę, ir kitas Pamario vietoves. Jų knibžda visur: gatvėse, parkuose, prie upių ir ežerų, laiptinių prieigose, medžių lapuose, voratinkliuose.

Parvirtę aukštielninki jie mojuoja plonomis kojelėmis ir kelia smalsius aplinkinių žvilgsnius.

Antplūdis buvo prieš 4 metus

Grambuoliai - augalais mintantys vabalai. Jų lervos maitinasi puvenomis, žemėje esančiomis augalų šaknimis, todėl gali padaryti daug žalos medeliams, jų sodiniams, daržo augalams.

Skraidantys vabalai apninka medžių lapus, ypač ką tik išsiskleidusius ąžuolus. Dažnai, pakračius nedidelį ąžuoliuką, nuo jo nubyra bent 100 grambuolių.

Paskutinę gegužės dieną į zigzaginę gaudyklę dienos metu įkliuvo šermuonėlis.

Daugelis prisimename, kad karkvabalių antplūdis Lietuvoje, o labiausiai - pajūryje, buvo prieš 4 metus. Šių vabalų lervos žemėje vystosi 4-5 metus, taigi šiemet jaučiame to didžiojo jų skraidymo 2013 metais atgarsius“, - rašo gamtininkas Selemonas Paltanavičius, Aplinkos ministerijos Biologinės įvairovės skyriaus vedėjas.

Tada dėl orų svyravimų vabalai ritosi vienu metu, per porą dienų, ir toks staigus sutelktas jų pasirodymas kėlė nuostabą ir sumišimą. Pakilę ir palankaus vėjo nešami, jie nuskrido toli virš jūros, po to krito į vandenį ir negyvi buvo išskalauti į pakrantę.

Anot gamtininko, kiek jų buvo, nepasakys niekas, bet pagal tuos kalnus negyvų vabalų, kuriuos kastuvais ir technika klaipėdiečiai bei palangiškiai kasė į sunkvežimius ir skubėjo pašalinti bent iš paplūdimių, galima spręsti, jog jų žuvo milijonai.

Ar tai kaip nors paveikė karkvabalių populiaciją? Atrodo - nelabai, nes šiemet Vakarų Lietuvoje vėl gausybė paprastųjų grambuolių. Daug jų ir kitur, ypač ten, kur lengvi smėlėti dirvožemiai, kur miškuose yra plačios aikštės ir daug medžių sodinukų.

Beprasmiška naikinti cheminėmis medžiagomis

„Šiemet jie pas mus visus ąžuolų lapus nugraužė, net iki 90 proc. ir daugiau“, „Veeee kokie baisuokliai“, „Fu. Visur jų pilna, prie upių, ežerų pilni medžiai, krūmai“, „Nejau nėra būdų naikinti šituos bjaurybes?“, - grambuolių nuotraukas komentuoja „Facebook“ lankytojai.

S.Paltanavičius rašo, kad gamtoje vabalus medžioja nedaug kas, nors nuo žemės juos renka ežiai, mangutai, net lapės, lesa varnos, krankliai, gandrai, ore gaudo kirai. Kitiems paukščiams grambuoliai yra per dideli. Grambuolių lervas dirvoje renka kurmiai, jas lengvai suranda į žemę snapus kaišiojantys kukučiai. Deja, Lietuvoje tų paukščių labai reta.

Prieš grambuolius naudoti augalų apsaugos chemines medžiagas yra beprasmiška, daug lengviau juos reguliariai nurinkti nuo savo medelių lapų. O lervų bus mažiau, jei dirvoje nebus medžio atliekų (pjuvenų, drožlių), kurios vilioja vabalus.

Tokį kiekį vabalų pamatė pirmą kartą

Jau antra savaitė Ventės rage knibždėte knibžda grambuolių.

„Čia jų - tūkstančiai, tokio kiekio grambuolių dar nesu matęs“, - „Šilutės naujienoms“ komentavo Ventės rago ornitologinės stoties direktorius, ornitologas Vytautas Jusys. O jis čia dirba daugiau kaip 35 metus.

V.Jusys pasakojo, kad kai prieš ketverius metus Vakarų Lietuvoje buvo karkvabalių antplūdis ir iš paplūdimių jie buvo vežami pilnomis traktorių priekabomis, tai Ventės rage jų buvo tik dešimtys.

„Su jais nereikia kovoti, jie mums žalos nedaro“, - paklaustas, kaip kovoja su jais, atsakė ornitologas. „Facebook“ V.Jusys skaitė komentarus, kad kitur šie vabalai stipriai apgraužė medžių lapus, tačiau Ventės rage jis nepastebėjo, kad grambuoliai būtų pridarę daug žalos augmenijai.

Į grambuolius nebegali žiūrėti ir žymusis Kintų paukštis gandras Pranius, kelis sulesa tik kai yra labai alkanas.
Ketvirtadienį karkvabalių antplūdį Ventės rage filmavo ir kelios televizijos.

Beje, grambuoliai - ne vieninteliai gyvūnai, lipantys į paukščių gaudykles. Gegužės 31 d. į zigzaginę gaudyklę dienos metu įkliuvo šermuonėlis. „Na ir šelmis - žiedo užsimanė“, - linksmai komentuoja internautai.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder