Atostogos Palangoje kasmet žalesnės

Atostogos Palangoje kasmet žalesnės

"Nebūk plastikas - išpakuok fantaziją!" Su šiuo šūkiu Europos Komisijos atstovybė Lietuvoje dešimtus metus Palangoje organizuoja "Žaliąsias europiečių atostogas" ir kviečia poilsiautojus atkreipti dėmesį į Baltijos jūros taršą plastiko šiukšlėmis, vengti naudoti vienkartinius plastiko gaminius, o panaudotą plastiką kūrybiškai perdirbti ir naudoti pakartotinai.

Rugpjūčio 11 d., šeštadienį, centrinėje Palangos aikštėje (Vytauto g. 96 A) visą dieną vyks pramoginės-edukacinės veiklos. Visuomenininkas Giedrius Bučas pristatys meninę instaliaciją ir fotografijų parodą "Išpakuotas smėlis", kurioje atkreipia dėmesį į tai, kokia užteršta mūsų aplinka.

Plastiko perkūrimas

Vakarop aikštėje duris atvers plastiko rūšiavimo ir perdirbimo vagonėlis su ekspozicija "Plastiko kelias - nuo išmestos pakuotės iki naujo gaminio". Turistiniame namelyje ant ratų bus sumontuoti du pagrindiniai plastiko perdirbimo įrenginiai: smulkintuvas, kuris plastiką susmulkina į nago dydžio gabalėlius, ir liejimo mašina, kurioje plastikas išlydomas 200-300 laipsnių temperatūroje ir liejamas į formas.

"Iš perdirbto plastiko galima pasigaminti raktų pakabuką, svaidomąją lėkštę ar smėlio žaislą", - galimybes pristatė idėjos autorius Naglis Ausmanas. Poilsiautojai galės pamatyti savo akimis plastiko atliekų perdirbimo procesą ir patys pasigaminti suvenyrų iš plastiko ir iš medžio.

Simas Sonkinas, riedlenčių sporto entuziastas ir senų riedlenčių perdirbimo dirbtuvių "Commune DIY" įkūrėjas, pamokys, kaip išradingai panaudoti jau nebetinkamą važinėtis riedlentę, pademonstruos, kaip iš jos galima pagaminti ne tik raktų pakabuką, bet net automobilio vairą. Renginyje dalyvaus ir vienadienėje riedlenčių mokykloje "Core Outside" patirtimi dalinsis ir profesionalūs riedlentininkai. Sutemus susirinkusiesiems gros "Biplan".

Butelius pakeitė puodeliai

Tvarką kurorte ir paplūdimiuose prižiūrinti UAB "Palangos komunalinis ūkis" informuoja, jog šiais metais surinko beveik 7 tūkst. tonų atliekų.

"Aptarnaujame 25 km paplūdimių. Birželio mėnesį iš jų išvežėme 45 tonas atliekų ir dar tokį pat kiekį ištraukėme dumblių iš jūros. O liepos mėnesį sezonui įpusėjus išvežėme jau beveik 94 tonas mišrių komunalinių atliekų. Darbą pradedame vos prašvitus, nuo 5 val., ir iškratome per 900 vnt. 0,12 litrų talpos konteinerių", - pasakojo UAB "Palangos komunalinis ūkis" direktorius Gediminas Valinevičius.

Pašnekovas pasidžiaugė, kad atsiradus taromatams kone išnyko plastiko ir kitų depozitinių pakuočių problemos, tačiau paplūdimiuose surenkama vis daugiau vienkartinių puodelių, vienkartinių maisto pakavimo indų, servetėlių ir t.t.

"Kurortinė zona "žydėtų" nuo šių atliekų, jeigu ne atsakingai dirbantys bendrovės darbuotojai, kurie rankomis surankioja šias šiukšles. Suprantama, žmonių kultūros per vieną dieną neišmokysime. Jie atvyksta poilsiauti, kartais atsipalaiduoja. Džiaugiamės, kad kiekvienais metais situacija gerėja, tačiau yra ir kritinių vietų, kuriose šiukšlės kaupiasi. Šiose vietose bus pastatytos mobiliosios stebėjimo kameros, kurios siųs signalą su visais vaizdais tiesiai atsakingam asmeniui", - naujovę pristatė direktorius.

Renginio "Žaliosios europiečių atostogos" programa

Centrinėje Palangos aikštėje (Vytauto g. 96A)
14 val. Giedriaus Bučo meninė akcija ir nuotraukų paroda "Išpakuotas smėlis".
16-20 val. pramoginės-edukacinės veiklos, viktorinos, smagios užduotys, prizai.
21 val. "Biplan" gyvo garso koncertas.

Visi renginiai nemokami.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder