Atliekos vėl kelia aistras

Atliekos vėl kelia aistras

Atliekų tvarkymo įstatymo pataisų projektą, kuriuo norima įteisinti individualų atsiskaitymo už atliekas būdą, keletas klaipėdiečių vakar nusprendė palaikyti piketuodami prie miesto savivaldybės. Šių pataisų priešininkai savo ruožtu akcentuoja, jog jas kritikuoja ir savivaldybių asociacijos, ir Aplinkos misterijos specialistai.

Klaipėdietis Seimo narys Evaldas Jurkevičius įstatymo projektu siūlo nustatyti, kad nekilnojamojo turto savininkai arba įgalioti asmenys privalėtų sudaryti komunalinių atliekų tvarkymo paslaugos tiekimo sutartį su savivaldybe, kurios teritorijoje yra nekilnojamojo turto objektas, arba mokėti rinkliavą, jeigu sutartis nesudaroma. O asmenys, pageidaujantys sutartyje pažymėti individualias aplinkybes, turėtų teisę kreiptis į savivaldybę dėl individualios sutarties sudarymo.

Šį pavasarį Seimo Aplinkos komiteto diskusijoje dalyvavęs Klaipėdos miesto tarybos narys Vidmantas Plečkaitis teigia, jog šios įstatymo pataisas sukritikavo savivaldybių asociacijos, Aplinkos misterijos specialistai, jos jau buvo atmestos.

"Mano nuomone, skaičiuoti mokesčius pagal asmenis bus galima tada, kai bus tokia pat tiksli žmonių registracijos tvarka, kaip yra Vokietijoje. Seimo nariai pirma turėtų išspręsti vietos deklaravimo klausimą, nes pritarus siūlomoms įstatymo pataisoms gali atsitikti taip, kad sąžiningi žmonės turės mokėti mokesčius už besislapstančius ir vietos nedeklaravusius asmenis", - sako V. Plečkaitis.

Jam nerimą kelia ir tai, kad kitomis įstatymo pataisomis norima leisti sąvartynus valdyti privatininkams.

"Atliekų tvarkymo sistema griaunama jos net nesukūrus. Dar tik pradėjome europietiškai tvarkyti savo atliekas. Dar nebaigėme iškuopti senų šiukšlynų ir nukenksminti nebenaudojamų sąvartynų. Tik 2013 metais Klaipėdos regione bus sukurta visa atliekų rūšiavimo, priėmimo į specialias aikšteles infrastruktūra. O jau puolama keisti įstatymus ir griauti sistemą. Nesuprantu, kodėl norima atimti iš savivaldybių tai, ką jos mokesčių mokėtojų pinigais sukūrė, ir atiduoti privačiam verslui. Jei tos įstatymo pataisos bus priimtos, nenustebsiu, jei po poros metų žmonės su šakėmis stovės prie Dumpių sąvartyno - taip pat, kaip pernai Ukmergės gyventojai vijo privačius šilumininkus iš miesto katilinių. Verslo tikslas - pelnas. O kai valdo savivaldybės įmonės - apsieinama ir be pelno", - teigė politikas.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder