Nelaukti rinkėjai Klaipėdoje buvo kantrūs

Nelaukti rinkėjai Klaipėdoje buvo kantrūs

Rinkimų į Seimą bei referendumo dėl naujos atominės elektrinės organizatorių atstovai Klaipėdoje pripažįsta, kad nesitikėjo ir nebuvo pasiruošę tokiam dideliam antplūdžiui žmonių išankstiniame balsavime. Tačiau dėl savo pilietinės pareigos net valandą pasiryžę laukti rinkėjai scenų nekėlė ir netikėtų nepatogumų nekeikė.

Klaipėdos savivaldybės tarybos salėje savo balsus iš anksto buvo galima atiduoti trečiadienį ir ketvirtadienį 8-20 valandomis. Daugiausiai žmonių ateidavo 9.30-12 bei 16-20 valandomis. Užvakar 18 val. atėję rinkėjai į balsavimo kabiną įžengė tik po valandos. Beje, sulaukus tokio aktyvumo, salėje prie trijų kabinų buvo įrengtos papildomos trys balsavimo vietos.

Pirminiais duomenimis, per 2 išankstinio balsavimo dienas Klaipėdoje savo valią išreiškė per 2 tūkst. žmonių.

"Tai dvigubai daugiau nei per praėjusius rinkimus 2008 metais. Nesitikėjome tokio aktyvumo, tačiau viskas praėjo labai sklandžiai. Mane itin nustebino žmonių pakantumas - net šeimos su mažais vaikais kantriai laukė, nesigirdėjo keiksnojimų, nemačiau nė vieno, kuris, netekęs kantrybės, apsisuko ir išėjo. Matyt, galų gale pas mus atsirado toks reiškinys, kaip rinkimų kultūra", - rinkimų pradžią apibendrino Danės apygardos pirmininkė Dalia Pozneckienė.

Ją nustebino, kad Klaipėdoje itin aktyviai balsavo prie kitų miestų savivaldybių priregistruoti gyventojai - jų prie balsadėžių atėjo apie 600.

"Dėl šios kategorijos rinkėjų kartais strigdavo komisijos narių darbas - tikrinant duomenis jiems tekdavo palikti salę ir užtrukti net iki pusvalandžio", - sakė D. Pozneckienė.

Uostamiestyje neužfiksuota jokių pažeidimų.

"Dvi studentės pernelyg aktyviai domėjosi, ar žmonės jau balsavo, už ką balsuos, net užsirašinėjo tai. Paklaustos, ką daro, tikino tikrai nebandžiusios daryti rinkėjams spaudimo, tačiau vistiek jas paprašėme palikti mūsų patalpas", - pasakojo Marių apygardos pirmininkas Vladas Stonkus.

Tiesa, po netikėto aktyvumo rinkimų apylinkėse sekmadienį niekas nesikeis - balsavimo kabinų skaičių jau yra patvirtinusi Vyriausioji rinkimų komisija.

Penktadienį, 8-20 val. dar tęsiasi balsavimas paštu, penktadienį ir šeštadienį taip pat rengiamas balsavimas namuose - šią teisę turi neįgalieji, dėl ligos laikinai nedarbingi rinkėjai, sukakę 70 metų ir vyresni rinkėjai, jeigu jie dėl sveikatos būklės patys negali atvykti rinkimų dieną į rinkimų apylinkę, yra pateikę Vyriausiosios rinkimų komisijos nustatytos formos rinkėjo prašymą balsuoti namuose ir yra įrašyti į namuose balsuojančių rinkėjų sąrašus.

Sekmadienį savo apylinkėse balsuoti bus galima nuo 7 iki 20 val.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder