Žmonės linkę balsuoti prieš

Žmonės linkę balsuoti prieš

Lietuvos žmonės balsuodami yra linkę išreikšti ne palaikymą partijai ar politikui, bet priešingai - balsuoja prieš tuos politikus, kurie jiems nepatinka. Todėl Lietuvoje pasitikėjimas politikais yra toks mažas, mano Prezidentės Dalios Grybauskaitės patarėjas vidaus politikos klausimais Mindaugas Lingė.

„Mes susiduriame su reiškiniu, kai rinkdami asmenis į renkamas institucijas mes išreiškiame pasitikėjimą, o tuoj pat po rinkimų pasipila nepasi

tikėjimo, kritikos ir nusivylimo pliūpsniai. Tas reiškinys gali būti apibūdintas, kad Lietuvoje žmonės yra linkę balsuoti ne už, o prieš. Šitą poziciją vertėtų išgyvendinti, galbūt yra galimybė, kad trečio nepriklausomybės dešimtmečio metais galėsime brandžiau vertinti demokratinius procesus ir minėdami Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmetį galėsime aiškiai įvardinti savo pasirinkimus – už ką aš pasisakau, o ne prieš ką, ir to pasirinkimo nelydės nusivylimas“, – antradienį Žinių radijui kalbėjo M. Lingė.

Prezidentės patarėjas pabrėžė, kad Eurobarometro apklausos rodo, jog pagal pasitikėjimą savo valstybės parlamentu mes esame treti nuo galo Europos Sąjungoje ir šis pasitikėjimas siekia vos 11 proc., kai panašaus likimo Estijoje – 40 proc., Švedijoje – 71 proc. Jo manymu, tai rodo, kad prieš artėjančius Seimo rinkimus „yra apie ką pamąstyti“.

Kita problema, į kurią M. Lingė atkreipė dėmesį – visuomenėje įsigalėjusi nuostata, kai valstybės reikalai suvokiami per asmeninės gerovės supratimą. Pasak Prezidentės patarėjo, Lietuvos žmonės yra linkę matyti valstybę tik kaip savų problemų sprendėją, viešąjį interesą palikdami nuošalyje.

„Šitoje vietoje pirmiausia, matyt, turėtų įvykti tam tikra mąstymo revoliucija. Iš tiesų galima per asmeninius pavyzdžius žiūrėti, kas yra naudinga ir valstybei. Pavyzdžiui, sąžiningai mokėdami mokesčius mes garantuosime ne tik savo gerovę ateityje, bet ir savo vaikų, anūkų, ateities kartų gerovę“, – svarstė M. Lingė.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder