Žmonės kyla prieš augančias šildymo kainas

Žmonės kyla prieš augančias šildymo kainas

Prie Vyriausybės organizuotame mitinge prieš augančias šildymo kainas ir tariamą šilumos tiekėjų monopolį šeštadienį protestavo apie 300 žmonių, atstovaujančių įvairioms visuomeninėms organizacijoms, nors leidimas buvo išduotas 700 mitinguotojų. Protesto akcijoje neapsieita ir be incidentų.

Mitingo pradžioje susirinkusiųjų nepasitenkinimą sukėlė grupelė jaunuolių, atėjusi su Rusijos koncerno "Gazprom" vėliava. Dėl kilusio susistumdymo teko įsikišti policijos pareigūnams, kurie beįsiplieskiantį konfliktą greit nuramino.

"Renovacija pašildys tik bankus", "Nemokėsiu už man primestas komunalines "paslaugas", "Šalin kainų komisiją! Kainų kontrolę savivaldybėms", "Galas monopolisto lupikavimams Ukmergėje!", "Dalkia ir Rubikone - lauk iš Lietuvos", "Politikus į pečių ir šiluma nupigs" - tokiais šūkiais mirgėjo plakatai susirinkusių mitinguotojų minioje.

Renginio organizatorius Vitalijus Balkus mitinguotojams pristatė parengtą dokumentą, kuriame išdėstytus reikalavimus ir pasiūlymus rengiasi perduoti Vyriausybei ir Seimui. Pristatytame dokumente, kurį sudaro dešimt punktų, reikalaujama didinti vietos savivaldybių atsakomybę šilumos ūkyje, parengti šilumos ūkio decentralizavimo strategiją, taip pat atlikti antikorupcinį tyrimą šildymo tiekėjų įmonėse bei plėtoti šilumos gavybą iš vietinių alternatyvaus kuro resursų.

Mitingo organizatorius Eltai sakė, jog šią akciją laiko tik iš esmės pavykusia, nes buvo tikimasi, jog susirinks bent dešimt kartų daugiau žmonių, tačiau tvirtino, jog šis susibūrimas nėra tuščiažodžiavimas ir bus imtasi realių veiksmų prieš valdžią ir Vilniaus savivaldybę, kuri, pasak jo, neatstovauja gyventojų interesams.

Tautos ateities forumo pirmininkas Algimantas Matulevičius, kuris buvo pristatytas, "kaip vienintelis politinių struktūrų atstovas, nepabūgęs ateiti į šį mitingą", Eltai sakė, kad tokie mitingai yra būtini, kadangi "be rimto sudrebinimo niekada nieko nebūna".

"Lietuvoje valdžia yra užsidariusi savo viduje. Politikai neateina, nes jie jaučiasi nebaudžiami. Jie bijo, kad ateis čia dešimt kartų daugiau žmonių. Aš nematau kito būdo paaiškinti žmonėms, kas dedasi", - paklaustas, ar politikai išgirs susirinkusiųjų reikalavimus, sakė A. Matulevičius.

Leidimą mitinguoti iš Vilniaus savivaldybės gavusios visuomeninės organizacijos "Frontas" lyderis Algirdas Paleckis susirinkusiems teigė, jog ateityje tokių susibūrimų tik gausės, nes situacija šalyje darosi vis sudėtingesnė.

"Ukmergei didelis ačiū, kad parodėte pavyzdį. Ir mums, vilniečiams, reikia daryti tą patį. Reikia nacionalizuoti "Vilniaus energiją", grąžinti šilumos ūkį iš "Dalkios" ir "Vilniaus energijos" į mūsų rankas", - susirinkusiai miniai skelbė A. Paleckis.

Vienas iniciatyvinės grupės narių, visuomenininkas Darius Pocevičius teigė, jog šis susibūrimas realios naudos neturėtų atnešti, tačiau tai yra pirmos rimtos užuomazgos, padėsiančios žmonėms solidarizuotis.

"Nemanau, kad valdžia išgirs. Jeigu tas prašymas būtų stiprus ir galingas, tada - taip. Veiksmai turi būti patys įvairiausi, pavyzdžiui: du tūkstančiai žmonių atsipjauna vamzdžius per vieną dieną, įsirengia autonominį šildymą. Arba žmonės galėtų blokuoti šildytojų monopolistų veiklą. Tas turi vykti visoje Lietuvoje, o vienoje aikštėje vienas mitingėlis tikrai nieko nepadarys", - Eltai sakė D. Pocevičius.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder