Žmogus (Linas Balsys), dirbęs S.Daukanto aikštėje: Tai - neskaidriausia institucija

Žmogus (Linas Balsys), dirbęs S.Daukanto aikštėje: Tai - neskaidriausia institucija

Prezidentūros netikrų pažymų skandalas (apie Seimo Teisės ir teisėtvarkos pirmininką Julių Sabatauską) baigėsi. Niekuo. Iš kur tos pažymos ir prieš ką ištraukiamos? „Vakaro žinios“ tęsia šeštadienio pokalbį su buvusiu prezidentės vyriausiuoju patarėju, Seimo nariu Linu BALSIU.

- Jeigu prezidentė nori apsidrausti, kad į generalinio prokuroro kėdę Seimas nepasodintų sau palankios personos, jos pačios siekis lemti šio pareigūno likimą irgi neišlaiko kritikos žinant, kokiai politinei jėgai šalies vadovė simpatizuoja.

- Kuriai politinei jėgai prezidentė simpatizuoja, vieša paslaptis, ji, man rodos, net viešai yra pareiškusi. O kaltinti Seimą, kad jis nori pasodinti savo prokurorą, būtų mažų mažiausiai naivu, neprofesionalu. Nes Seimas nėra tokia hierarchinė struktūra, kokia yra prezidentūra. Daug partijų, daug nuomonių, diskusijų, todėl jokia viena politinė jėga savo prokuroro nepasodins. Prezidentūra pagal savo struktūrą yra pati uždariausia, neskaidriausia ir labiausiai hierarchinė institucija iš visų Lietuvos institucijų, todėl jos rankose sukoncentruoti visas teisėsaugos, žvalgybos ir gynybos galias, manau, yra pavojinga. Negali būti taip, kad generalinis prokuroras yra visiškai priklausomas nuo šalies prezidentės, o tai reiškia, kad galimo spaudimo atveju jis pats galbūt gali palūžti, pasiduoti ir mes galime turėti labai neskaidrią ir visuomenei pavojingą situaciją. Kai prezidentė susitinka akis į akį su generaliniu prokuroru, niekas nežino, apie ką jie kalbasi, ar neaptarinėja kokių nors operatyvinių bylų, ar generalinis prokuroras negauna kokių nors pageidavimų. Aš nesakau, kad iš dabartinės skyrimo ir atleidimo procedūros reikia eliminuoti prezidento instituciją. Bet dabartinis Seimui grąžintas patobulinti projektas, kai kandidatą siūlo teisingumo ministras ir Aukščiausiojo Teismo pirmininkas, eliminuotų galimybę iš prezidento pusės daryti spaudimą aukščiausiam teisėsaugos pareigūnui.

- Jūs su prezidente kartu dirbote. Atrodo, tokio neatodairiško pažymų traukimo iš stalčių anksčiau nebūdavo. Ar pastebėjote, kada tas visagalybės suvokimas atėjo į prezidentūrą?

- Pirmos kadencijos pradžioje tų dalykų nebūdavo, tam tikras nevaldomumas, kad gali daryti ką nori, pradėjo rastis vėliau. Manau, pirmas ryškiausias signalas buvo slaptos pažymos per prezidentės vyriausiąją patarėją Daivą Ulbinaitę nutekinimas. Man sunku patikėti, kad tai buvo padaryta be prezidentės žinios. Nepavydžiu teisėjams, nagrinėjusiems jos bylą, nes iš prezidentūros galima daryti nemažą spaudimą.

- Bet tai ir vyko, nes grąžindama į darbą D.Ulbinaitę prezidentė teisėjams nusiuntė aiškią žinią, kieno ji pusėje.

- Taip. Ir iki šios dienos, kol galutinio sprendimo dar nėra, prezidentės komandoje dirba teisiamųjų suole sėdinti vyriausioji patarėja. Tai dar vienas įrodymas, kad einama prezidentinės autokratijos ir autoritarizmo keliu manant, kad galima daryti ką nori, visus paspausti ir kad jokių šito pasekmių nebus.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder