Žiniasklaida naikinama už uždarų durų

Žiniasklaida naikinama už uždarų durų

(2)

Prieš dvi savaites neetišku leidiniu pripažinta „Respublika“ vakar stebėjo, kaip Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos komisija tuo pačiu vėzdu užsimojo ir prieš „Vakaro žinias“. Posėdyje dalyvavusiam dienraščio vyriausiajam redaktoriui komisijos nariai neturėjo nė vieno klausimo, o prieš pradėdami diskusiją „teisiamuosius“ išprašė lauk. Kai žurnalistai nesutiko būti išvaryti, komisija nusprendė balsuoti el. paštu, kad niekas nesuuostų, kaip ir kodėl priimami sprendimai, žlugdantys lietuvišką spaudą.

Skundais užvertė N.Kuperis

Šių metų sausio 13-ąją vykusiame LŽLEK posėdyje „Vakaro žinios“ buvo pripažintos tris kartus pažeidusios profesinės etikos kodeksą. Visi trys tariami pažeidimai susiję su liūdnai pagarsėjusio „Snoro“ banko bankroto administratoriaus Nilo Kuperio (Neil Cooper) skundais, profesionaliai surašytais brangių advokatų.

Vienas rašinys apie N.Kuperio pagyras, kaip puikiai jam sekasi parceliuoti nacionalizuoto ir į bankrotą paleisto banko turtą, buvo publikuotas daugiau nei prieš metus, bet etikos komisija vis tiek nusprendė taikyti „Vakaro žinioms“ grėsmingąjį Žurnalistų ir leidėjų etikos kodekso 71 straipsnį, suteikiantį komisijai teisę pripažinti neetišku leidinį, per vienus metus padariusį ne mažiau nei tris etikos pažeidimus. Toks pripažinimas reiškia, kad naikinamos mokesčių lengvatos, vadinasi, leidinys pasmerktas žlugti.

Feljetonai bus išnaikinti

Net feljetonas apie N.Kuperio pučiamus muilo burbulus vertintas kaip dalykinė informacija, kur didžiausia nuodėmė - neišklausyta kitos pusės nuomonė. Feljetono herojaus nuomonė ir taip aiški - nėra tokių, kurie džiūgautų jais tapę. Bet komisija į tai neatsižvelgė, tad feljetono žanras, ko gero, taip pat pasmerktas žlugti.

Ne tik sveikas humoro jausmas svetimas anoniminei komisijai. Devyni jos nariai, vakar susirinkę iš esmės spręsti „Vakaro žinių“ ateities, jo redaktoriui Alfredui Zdramiui neturėjo nė vieno klausimo. Po 110 litų honorarą už kiekvieną posėdį gaunantys etikos prievaizdai sėdėjo nuleidę galvas ir tuomet, kai dienraščio vadovas pats jų klausė, nejaugi jiems atrodo normalu, kad į pensiją pasitraukusiam N.Kuperiui mokamas 80 tūkst. litų mėnesio atlyginimas, kad visų mūsų pinigai taškomi užsienio konsultantams.

Ypač garbiąją komisiją suerzino priminimas, kad jos ginamasis N.Kuperis Specialiųjų tyrimų tarnybos ir prokurorų yra įtariamas dėl galimų neteisėtų operacijų su svetimais pinigais uždarytame „Snore“.

„Tai tik įtarimai“, - pareiškė komisijos pirmininkas vaikų psichiatras Linas Slušnys ir patikino, kad etikos prievaizdai nagrinėja ne faktus, o skundus.

Dangstosi persekiojimu

Tačiau kokiais argumentais jie vadovaujasi priimdami sprendimus pripažinti leidinius neetiškais, kaltinamiesiems sužinoti neleidžiama. Kaip kiekvienas komisijos narys balsuoja - taip pat paslaptis. Mat toks darbo reglamentas, kurį sau pasitvirtino pati komisija ir keisti jo neketina.

Ar toks darbo stilius garantuoja, kad sprendimai priimami skaidriai ir nešališkai? Už tai, kad „Respublika“ būtų paskelbta neetišku leidiniu, prieš dvi savaites balsavo 7 komisijos nariai iš 15 - mažiau negu pusė. Keturi nariai balsavo prieš minėtą sprendimą, o likusieji posėdyje nedalyvavo. Vien jau tai, kad trečias lietuviškas leidinys per mėnesį baudžiamas už publikacijas apie „Snoro“ banko bankroto administravimo peripetijas, kelia abejonių dėl galimo Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos komisijos angažuotumo. Mat kaip tik šiuo metu valdžios koridoriuose sprendžiama ir pačios komisijos ateitis bei jos finansavimo modelis.

„Diskutuojame ir balsuojame už uždarų durų, - kirste nukirto L.Slušnys. - Aš nenoriu, kad mūsų komisijos nariai paskui būtų persekiojami už tai, ką pasakė per diskusiją ar už kokį sprendimą balsavo“.

Pasirodo, etikos prievaizdai demokratinėje šalyje, kokia, vis dar tikimės, yra Lietuva, bijo persekiojimo! Tiesa, L.Slušnys nepateikė nė vieno atvejo, kas ir kada buvo persekiojamas ar sulaukė kokių nors grasinimų.

O kaip turėtų jaustis žurnalistai, persekiojami dėl kritikos, kai komisija neturi nė vieno klausimo ir teisia juos užsibarikadavusi nuo jų pačių ir nuo visuomenės? Mat „Vakaro žinių“ ir „Respublikos“ žurnalistai atsisakė palikti posėdžių salę ir sulaukė komisijos narių grasinimų sutvarkyti žiniasklaidos atstovus policijos rankomis.

Posėdis buvo nutrauktas komisijai nepriėmus sprendimo.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder