Žiniasklaida: Lietuvos ambasadorė Pekine iškviesta pasiaiškinti

Žiniasklaida: Lietuvos ambasadorė Pekine iškviesta pasiaiškinti

Kinijos okupuoto Tibeto dvasinio lyderio Dalai Lamos vizitas Lietuvoje užrūstino Kiniją. Reaguodama į įvykius Vilniuje, Kinijos užsienio reikalų ministerija iškvietė Lietuvos ambasadorę Pekine Liną Antanavičienę pasiaiškinti.

Nors šalies politikai tikina, kad Dalai Lama Vilniuje lankosi neoficialiai, Lietuva nepripažįsta Tibeto nepriklausomybės siekio, į akis krinta tai, kad Dalai Lamą Vilniuje saugo Vadovybės apsaugos departamento pareigūnai, paprastai saugantys įvairių valstybių vadovus ir svarbius pareigūnus, atvykstančius į Lietuvą oficialaus vizito.

Lietuvos ambasadorė Kinijoje L. Antanavičienė portalui lrytas.lt patvirtino ketvirtadienį eisianti į Kinijos užsienio reikalų ministeriją.

„Mes nuolat bendraujame su ministerija, o kokiu tikslu kviečiama šiandien, negaliu pasakyti, manau, aptarsime įvairius Lietuvai ir Kinijai aktualius klausimus. Gali būti kalbama ir apie Dalai Lamos vizitą Vilniuje", - diplomatiškai kalbėjo ambasados vadovė.

Diplomatiniai šaltiniai teigia, kad Tibeto dvasiniam lyderiui apsilankius kurioje nors valstybėje Kinija, visada išsikviečia tos šalies ambasadorių ir tokiu būdu išreiškia savo nepasitenkinimą.

Belieka tik spėlioti, ar Kinija atsakydama gali imtis kokių nors Lietuvai nenaudingų žingsnių. Lietuvos politiniai ar ekonominiai interesai Kinijoje yra menki. Didesnė grėsmė iš Kinijos kiltų, jei reikėtų jos palaikymo priimant Lietuvai naudingą sprendimą tarptautinėse organizacijose. Mūsų šalis pretenduoja tapti Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos nenuolatine nare.

Vadovybės apsaugos departamentas potalui lrytas.lt patvirtino, kad Dalai Lama saugomas Vidaus reikalų ministerijos nurodymu, tai suderinus su Užsienio reikalų ministerija.

Trečiadienį su Dalai Lama susitiko prezidentė Dalia Grybauskaitė. Apie šį susitikimą iš anksto nebuvo skelbta, jis laikomas privačiu.

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder