Žalieji kratosi Maskvos šešėlio

Žalieji kratosi Maskvos šešėlio

Prieš atominės elektrinės statybas Visagine pasisakančių žaliųjų partijų atstovai kaltinami atstovaujantys Rusijos interesams. Šie savo ruožtu tokias kalbas vadina šlykščiu melu. Akivaizdu viena - Maskvos kortą naudoja tiek atominės elektrinės šalininkai, tiek ir jos priešininkai.

Seimui nutarus šį rudenį surengti patariamąjį referendumą, kuriame rinkėjams bus pateiktas teiginys: "Pritariu naujos atominės elektrinės statybai Lietuvos Respublikoje", - pirmoji smogė Visagino savivaldybės merė Dalia Štraupaitė. Ji žada važinėti po Lietuvą ir raginti žmones balsuoti už atominės elektrinės statybas.

Visagino merė teigia, kad Visagino atominė elektrinė (VAE) yra būtina Lietuvai, o Rusija, kuri iki šiol yra įsitikinusi, kad be jos pagalbos Lietuva nesugebėtų įgyvendinti tokio projekto, nuolat kaišios pagalius į ratus.

"Rusai iki šiol tebemano, kad jie mums padovanojo Ignalinos atominę elektrinę. Todėl jie turi savo interesų šiame krašte ir nors garsiai to sakyti negalima, tačiau aš nieko nebijau, jokiu būdu nenusileis, kad toje pačioje vietoje elektrinę statytų JAV ir Japonijos kompanijos. Savo ruožtu pastarosios taip pat nenori atsisakyti gardaus kąsnio. Manau, kad ir pirmoji investuotoja Pietų Korėjos kompanija paprasčiausiai pabūgo Rusijos spaudimo. Užtat amerikiečiai ir japonai tikrai nenusileis", - politikos užkulisius atskleidė Visagino merė.

Ji įsitikinusi, kad referendumą reikėjo surengti kur kas anksčiau, prieš priimant sprendimą uždaryti Ignalinos atominę elektrinę.

"Dabar planuojamoji VAE yra visiškai saugi, tai pati švariausia energetika ir jokios radiacijos", - įsitikinusi D. Štraupaitė.

Politikė laikosi nuomonės, kad pasisakiusieji už referendumo surengimą galėjo turėti naudos "iš pinigų upės, plaukiančios iš Rusijos".

"Mes turime draugų, kurie mums tai pasako", - savo informacijos šaltinius atskleidė D. Štraupaitė.

Jos manymu, žaliosiomis save vadinančios partijos tėra Rusijos marionetės, kurios verčiau savo jėgas skirtų jaunimui į Lietuvą sugrąžinti, o ne kovotų su lietuviškosios atominės elektrinės įgyvendinimo projektu, siūlė Visagino merė.

Sutapimai?

Atsitiktinius sutapimus, susijusius su Lietuvos žaliosiomis partijomis, pastebėjo net patys rusai. Maskvos žurnalistė Julija Latynina radijo stoties "Echo Moskvy" laidoje, kuri išėjo po žurnalistės viešnagės Lietuvoje liepos pradžioje, pastebėjo, kad vos tik Lietuva sumanė statyti savo atominę elektrinę, iškart, "ir, žinote, visiškai atsitiktinai Vladimiras Vladimirovičius (Putinas - aut. past.) taip pat nusprendžia netoliese statyti dvi elektrines - Kaliningrade ir Baltarusijoje. Atomines. Ir taip pat visiškai atsitiktinai Lietuvoje staiga atsiranda galingas žaliųjų judėjimas. Toks, žinote, įdomus žaliųjų judėjimas. Jis kategoriškai prieš atominę elektrinę Lietuvoje, o prieš Kaliningradą ir Baltarusiją jis kažkaip... Na, jis gi lietuviškas, jis juk nieko jiems negali padaryti", - ironizavo J. Latynina.

Neigiamas fonas

Tai, kad neigiamos informacijos, susijusios su VAE, gausa yra naudinga Rusijai, pripažino ir Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Arvydas Anušauskas.

"Rusijai svarbus neigiamos informacijos fonas, supantis mūsų atominės elektrinės projektą. Tam jie kasmet skiria milijonines sumas. O ar skiriama pinigų šiam projektui Lietuvoje besipriešinančių partijų rėmimui - negaliu atsakyti. Pagal Politinių partijų rėmimo įstatymą, įmonės nebegali skirti paramos partijoms, tik fiziniai asmenys. Tačiau kas stovi už vieno ar kito asmens, aukojančio pinigus partijoms, negaliu pasakyti, o spekuliuoti nenorėčiau", - išsisukinėjo A. Anušauskas.

Jis tik pridūrė, kad kiekvienas pilietis, taip pat ir politinė partija, turi teisę turėti kitokią nuomonę.

"Aš pats balsavau prieš referendumą. Manau, kad vien ekonominiu aspektu Lietuva, statydama atominę elektrinę, laimės. Projektas mums kainuotų 7 mlrd. litų, o mes kasmet vien dujoms iš Rusijos pirkti skiriame 2 mlrd. litų. O jei plėtotume alternatyviąją energetiką, per tą patį laikotarpį tektų išleisti 11 mlrd. litų", - skaičiavo A. Anušauskas.

Užtat Andrius Kubilius, Vyriausybės vadovas, pabrėžė, kad referendumas rengiamas ne dėl konkretaus VAE projekto, o dėl atominės energetikos ateities Lietuvoje apskritai. Premjero teigimu, už atominę energetiką savo programose pasisakė ir daug partijų, pavyzdžiui, socialdemokratai, kurie agitavo už referendumą.

"Tai patariamasis referendumas. Jis nėra susijęs su Vyriausybės svarstomu projektu - yra keliamas klausimas apskritai dėl branduolinės energetikos tęstinumo. Visos partijos, visi lyderiai, kurie viešai pasisako už branduolinės energetikos tęstinumą, galės apie tai kalbėti ir šio referendumo metu" , - sakė A. Kubilius.


Rusai nieko nesiūlė

Praėjusių metų gegužę įsteigtos Lietuvos žaliųjų sąjūdžio (LŽS) partijos pirmininkas Albinas Morkūnas kratosi kaltinimų, esą jis susijęs su rusiškuoju kapitalu, ir teigia, jog tuo siekiama nukreipti dėmesį nuo esmės.

"Tai tik apkalbų lygio kalbos. Mes neturime jokių turtingų rėmėjų ir išsilaikome tik iš skurdaus savo partijos nario mokesčio. Tegu specialiosios tarnybos mus tikrina", - "Vakarų ekspresui" sąsajas su Maskva neigė A. Morkūnas.

Kitos politinės jėgos, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS), pirmininkas Ramūnas Karbauskis taip nesirinko žodžių: "Tai visiškas "pletkas", šlykštus ir kvailas blefas. Galiu tvirtai pasakyti, kad joks rusų kilmės pilietis manęs nieko neklausė ir nieko nesiūlė", - karščiavosi R. Karbauskis.

Jis aiškino, kad taip gali kalbėti tik savo klaidų nepripažįstančios Seimo daugumos atstovai.

"Jie iki šiol negali atsakyti, kiek kainuos viena elektros kilovatvalandė. O atsakymą, kodėl aš esu prieš atominę elektrinę Visagine, duoda Fukušima. Aš taip pat prieštarauju ir elektrini7 Astrave ir Ragainėje (Nemane) statyboms. Visose jose bus nesaugūs reaktoriai", - kalbėjo politikas.

Švytintys visaginiečiai

Lietuvos žaliųjų judėjimo (LŽJ) tarybos pirmininkas Rimantas Braziulis dar prieš įsisteigiant LŽS išreiškė nepasitikėjimą šios partijos kūrėjais ir atsiribojo nuo jų veiklos.

"Aišku, žaliųjų vardas nėra patentuotas, niekas jo negali pasisavinti. Galima net 20 partijų, kurių pavadinimuose būtų šis žodis, įkurti, tačiau mums nepatiko, kad jie taip pasivadino", - "Vakarų ekspresui" sakė R. Braziulis.

Tačiau paklaustas apie referendumą dėl VAE R. Braziulis sukluso. "O kuriai pusei jūs priklausote? Elektrinės statybininkų?" - klausimu į klausimą atsakė LŽJ tarybos pirmininkas.

Jis prisiminė 1989-uosius, kai tas pats A. Kubilius, kuris yra karštas VAE statybų šalininkas, tuomet kartu su Zigmu Vaišvila susikibęs rankomis stovėjo prie Ignalinos atominės elektrinės ir reikalavo ją uždaryti.

Tačiau pasakius, kad VAE idėjai pritaria Visagino gyventojai, R. Braziulis tik numojo ranka: "Visi jie jau švytintys, ką su jais ir bekalbėti".

Naudinga Rusijai?

Buvęs Lietuvos prezidentės Dalios Grybauskaitės patarėjas Linas Balsys, dabar vadovaujantis Žaliosios politikos institutui, teigia priešingai. Esą naujoji VAE bus įjungta į Rusijos energetinį žiedą, su kuriuo Lietuvos energetikos sistema iki šiol glaudžiai susijusi.

"Šita elektrinė, pastatyta už Lietuvos pinigus, Lietuvos žmonių išlaikoma, gamins elektrą visam didžiajam Rusijos žiedui. Rusijai tai yra labai gerai. Kuo daugiau galingų elektrinių sistemoje, tuo sistema stabilesnė, patikimesnė, tuo daugiau elektros energijos Rusija per šią sistemą gali transportuoti į Vakarus", - prieš kurį laiką kalbėjo L. Balsys.

Anot jo, šiuo metu populiarus argumentas, esą Rusija nenori, kad Lietuva pastatytų atominę elektrinę, neatitinka tikrovės. "Netiesa. Aš negirdėjau iš Rusijos jokio oficialaus pareiškimo prieš mūsų elektrinės statybą. Čia tik kai kurie Lietuvos politikai sako, kad Rusija sako. Mūsų VAE iš tikrųjų Rusijai yra naudinga", - aiškino L. Balsys.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder