Vytenis Povilas Andriukaitis: "Mirtingumas tiesiogiai priklauso nuo galimybių pasiekti gydymo įstaigą"

Vytenis Povilas Andriukaitis: "Mirtingumas tiesiogiai priklauso nuo galimybių pasiekti gydymo įstaigą"

Sveikatos apsaugos ministras Vytenis Povilas Andriukaitis teigia, kad mirčių skaičius viename ar kitame šalies regione priklauso ir nuo to, kokias galimybes žmonės turi patekti į reikalingą gydymo įstaigą. Jo teigimu, Lietuvoje būtina gerinti sveikatos priežiūros įstaigų vadybą.

"Konstatavome faktą, jog galimybės patekti į specializuotą gydymo įstaigą žmogui, gyvenančiam Zarasuose ir gyvenančiam Vilniuje, skiriasi tris ar keturis kartus", - sakė ministras.

V. P. Andriukaitis atskleidė, jog dėl mažesnio medicinos paslaugų prieinamumo šalies periferijoje miršta daugiau gyventojų.

"Mes tyrėme, kaip paslaugų prieinamumas ir tinkamumas koreliuoja su mirtingumu ir gavome tiesioginę koreliaciją", - teigė jis.

Pasak ministro, kuo sudėtingiau gyventojams gauti antrinio ar tretinio lygio paslaugas, tuo didesnis yra mirtingumas. Jis išskyrė kelis labiausiai su šia problema susiduriančius šalies regionus.

"Tai ypač charakteringa Šalčininkų, Pagėgių, Zarasų, Ignalinos ir kitiems periferiniams rajonams. Kuo toliau gyvenvietė nutolusi nuo didžiųjų miestų, tuo sunkiau žmonėms gauti specializuotą pagalbą", - trečiadienį Eltos spaudos salėje vykusioje spaudos konferencijoje kalbėjo V. P. Andriukaitis.

Ministro teigimu, šiuo metu ypač trūksta teritorinio sveikatos priežiūros įstaigų reguliavimo.

"Neturint reguliavimo ir atsakingų žmonių, kurie kontroliuotų tokią situaciją, ši problema ir toliau išliks didžiulė", - konstatavo V. P. Andriukaitis.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder