Vytenis Povilas Andriukaitis dėl Rolando Pakso ragina priimti konstitucinę pataisą

Vytenis Povilas Andriukaitis dėl Rolando Pakso ragina priimti konstitucinę pataisą

Europos Žmogaus Teisių Teismo (EŽTT) sprendimas dėl "tvarkiečių" lyderio europarlamentaro Rolando Pakso turėtų būti įgyvendinamas priimant atitinkamą konstitucinę pataisą, mano už sveikatą ir maisto saugą atsakingas eurokomisaras socialdemokratas Vytenis Povilas Andriukaitis.

Antradienį interviu "Žinių radijui" Lietuvoje viešintis Europos Komisijos narys kritikavo praėjusią savaitę Seimo patvirtintas laikinosios tyrimo komisijos dėl Prezidento Rolando Pakso pilietinių ir politinių teisių atkūrimo išvadas bei Seimo nutarimą "Dėl Lietuvos Respublikos Seimo laikinosios tyrimo komisijos dėl Prezidento Rolando Pakso pilietinių ir politinių teisių atkūrimo išvados".

"Neseniai Seimas patvirtino keistą Seimo nutarimą su išvadomis dėl vienos netgi konstitucinės bylos. Tos išvados iš tiesų prasilenkia su bet kokiu teisinės valstybės principu (...), patvirtintas dokumentas, kurio Seimas negalėjo patvirtinti, arba mes patenkame į tokią pačią padėtį, kada galima daryti bet ką ir bet kaip, nusispjauti į Konstituciją. Viena vertus, prisiekti, kad prisiekiu laikytis Konstitucijos, kita vertus, čia pat spjauti į ją ir priiminėti bet ką", - sakė politikas.

Tai, kad parlamentas, įskaitant ir didžiausią valdančiąją Lietuvos socialdemokratų frakciją, už tai balsavo, V. P. Andriukaitis siejo su "nevykusiu politiniu kompromisu, kuris yra labai problemiškas, vadino jį "fantasmagoriniu".

"Ar galima turėti kompromisus peržengiant bet kokias ribas? Mano galva, ne. Yra konstituciniai dalykai ir yra priesaikos. (...) Mano galva, balsuojant už šį nutarimą, nors jis iš esmės teisiškai yra niekinis, veikė turbūt politinio susitarimo reikalas, nes prieš tai buvo balsuota dėl konstitucinės pataisos, ir šiuo atveju socialdemokratai balsavo už konstitucinę pataisą. Man atrodo, kad tas balsavimas už konstitucinę pataisą buvo teisingas ir logiškas", - kalbėjo V. P. Andriukaitis.

Pasak eurokomisaro, galima diskutuoti dėl konstitucinės pataisos turinio. V. P. Andriukaitis pabrėžė, kad reikia keisti konstitucinį reguliavimą po EŽTT sprendimo, ką parodė socialdemokratai.

Klausiamas, kokią vis dėlto šioje vietoje dėl R. Pakso mato išeitų, eurokomisaras teigė matąs tik vieną išeitį.

"Pagaliau iš tiesų performuluoti konstitucinę pataisą ir dar kartą teikti ją priėmimui, bet išdėstant visuomenei labai plačiai, kodėl toliau taip tyčiotis iš EŽTT, iš Lietuvos Konstitucinio Teismo ir iš teisinės valstybės nebegalima ir taip pat laikyti įkaitu R. Paksą. Juk nėra kito mechanizmo - tik Konstitucijos pataisa. Tai yra pasakyta tiek Teisingumo Teismo, kuris pasakė, kad tai yra Lietuvos Respublikos Konstitucijoje, taip pat yra pasakyta ir du kartus Lietuvos Konstitucinio Teismo. Klausimas įstatymų leidėjui ir Seimo nariams - ar jie prisiekė laikytis Konstitucijos ir įstatymų, ar ta priesaika yra nusispjauti? Dėl priesaikos sulaužymo - kai kam buvo įgyvendinta apkalta, bet kai Seime galima nesielgti pagal priesaiką, tai ji nieko nereiškia", - klausė EK narys.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder