Vytautas Gedvilas: Lietuvos piliečiai jau balsavo už euro įvedimą

Vytautas Gedvilas: Lietuvos piliečiai jau balsavo už euro įvedimą

Seimo Pirmininkas Vydas Gedvilas nepritaria koalicijos partnerių Tvarkos ir teisingumo partijos siūlymams surengti referendumą dėl euro įvedimo Lietuvoje. Pasak V. Gedvilo, mūsų šalyje šis referendumas jau įvyko - tada, kai gyventojai pritarė narystei Europos Sąjungoje (ES). Eurą įsivesti buvo numatyta stojimo sutartyje.

"Mes stojome į ES referendumo keliu. Sutartyje aiškiai buvo parašyta, kad privalome įsivesti eurą. Tai mes laikomės ar nesilaikome stojimo sutarties?" - retoriškai klausė Seimo Pirmininkas.

Pasak jo, toks "tvarkiečių" žingsnis gali būti traktuojamas kaip rinkimų triukas, siekiant sulaukti rinkėjų palankumo.

"Artėja rinkimai, galbūt čia yra rinkimų elementai, norint pritraukti rinkėjus", - trečiadienį "Žinių radijui" sakė V. Gedvilas.

Jis atmetė skeptiškai į euro įvedimą žiūrinčių žmonių argumentą, kad kai kurios kitos ES šalys neturi euro. V. Gedvilo teigimu, tokia sąlyga galėjo būti įtraukta į stojimo sutartis.

Jis pateikė Ignalinos atominės jėgainės pavyzdį, kurios uždarymas buvo privaloma sąlyga 2004 m. Lietuvai norint tapti ES nare.

"Jėgainė galėjo ir toliau dirbti dar 10 ar 15 metų. (...) Tačiau mes ją uždarėme, nes tai buvo numatyta stojimo sutartyje. Už tą sutartį mes jau balsavome, referendumas jau įvyko", - sakė V. Gedvilas.

Pasak Seimo Pirmininko, piliečiai jau išreiškė nuomonę dėl euro įvedimo. V. Gedvilas sakė, kad buvo galima jau prieš stojant į ES iškelti klausimą dėl euro įvedimo, jį svarstyti. Dabar, anot jo, jau per vėlu, nes Lietuvos stojimo sutartį ratifikavo visos ES šalys narės.

V. Gedvilas teigė, kad papildomas referendumas būtų tik finansinė našta valstybei. "Referendumai kainuoja ne vieną milijoną litų", - teigė jis.

Jis atkreipė dėmesį, kad būtina laikytis ES sutarčių, kadangi iš ES Lietuva gauna didžiulę paramą. "Mes ES mokame litą, o gauname keturis", - sakė parlamento vadovas.

Jis sutiko su tuo, kad Lietuvos gyventojams trūksta informacijos apie euro įvedimą. Kaip rodo apklausos, daugiau nei pusė šalies gyventojų pažymėjo, kad neturi galimybių daugiau sužinoti apie bendros ES valiutos įvedimą. V. Gedvilo teigimu, daugiau informacijos turėtų suteikti svarbiausios valstybinės institucijos.

"Turėtų prisidėti ir Finansų, ir Ūkio, ir Švietimo ir mokslo ministerijos (...). Panaši situacija buvo ir su atominės elektrinės statybomis. (...) Žmonės tiesiog nežinojo, ar reikia tos elektrinės, ar ne. Susiduriame su informacijos stoka. (...) O ją turėtų pateikti ekspertai, kurie išmano šią sritį labai gerai", - pažymėjo V. Gedvilas.

ELTA primena, kad partija Tvarka ir teisingumas kviečia Lietuvos piliečius aktyviai raginti politikus surengti privalomąjį referendumą ir gauti tautos mandatą dėl euro įvedimo.

"Tiesioginė demokratija yra vienas pamatinių mūsų programinių principų, kuriuo turi vadovautis valstybė, priimdama svarbiausius sprendimus", - sakoma "tvarkiečių" rezoliucijoje.

Šį dokumentą "tvarkiečiai" priėmė "pabrėždami savo teisę būti laisvoje tautų Europoje, siekdami kelti viešąją opiniją prieš pesimizmą ir žmonių nusivylimą bei demoralizuojančias apraiškas, įsipareigodami atsakingai dirbti asmens, šeimos ir tautos gerovei visose valstybės gyvenimo srityse".

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder