Vyriausybė diskutuos, ar išplėsti tyrimus su žmogaus embrionu ir vaisiumi

Vyriausybė diskutuos, ar išplėsti tyrimus su žmogaus embrionu ir vaisiumi

Vyriausybė trečiadienį numato svarstyti Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) siūlymą dėl tyrimų su žmogaus embrionu ir vaisiumi išplėtimo. Pasak SAM, atsižvelgiant į užsienio šalių praktiką ir siekiant skatinti medicinos mokslo vystymąsi, susijusį su embriono ir vaisiaus patologijų tyrimais, pagalbiniu apvaisinimu, tikslinga atsisakyti Biomedicininių tyrimų etikos įstatyme įtvirtinto griežto apribojimo, kad su žmogaus embrionu leidžiama atlikti tik klinikinius stebėjimus (neinvazinius tyrimus).

„Vertinant biomedicininių tyrimų su žmogaus embrionais etinių problemų sudėtingumą bei jautrumą ir atsižvelgiant į Lietuvos akušerių ir ginekologų draugijos nuomonę, projektu siekiama išplėsti tyrimų su žmogaus embrionu ir vaisiumi sritį, tačiau šiuos tyrimus apriboti leidžiant atlikti biomedicininius tyrimus, kurių numatoma nauda tiriamam gyvam embrionui viršija tyrimų jam keliamą riziką. Apribojimai taip pat taikomi reglamentuojant biomedicininius tyrimus su žmogaus biologiniais ėminiais, paimtais iš embriono ar vaisiaus. Projektu numatytas draudimas atlikti biomedicininius tyrimus su žuvusiu embrionu ir vaisiumi po nėštumo nutraukimo moters pageidavimu, kai nėra medicininių indikacijų“, – aiškina SAM atstovai.

Projekto autoriai teigia, kad išplėsti tyrimai padės tobulinti diagnostikos, gydymo ir prevencijos priemones, reikalingas tobulinti sveikatos priežiūrą, teikiamą embriono ir vaisiaus vystymosi metu.

Vyskupų Konferencija priešinasi

Su žmogaus embrionais dabar leidžiama atlikti tik klinikinius stebėjimus (neinvazinius tyrimus). Kiti biomedicininiai tyrimai su žmogaus embrionais, taip pat jų kūrimas biomedicininių tyrimų tikslais yra draudžiami. Su vaisiumi leidžiama atlikti tik tuos biomedicininius tyrimus, kurių numatoma nauda tiriamam vaisiui viršija medicininę riziką.

SAM projektas Vyriausybės pasitarimo darbotvarkėje įrašytas dar vasarį, bet tuomet sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė paprašė atidėti jo svarstymą.

Ministerijos Teisės departamento direktorė Nerija Stasiulienė BNS sakė, kad tuomet svarstymą teko atidėti, nes trūko antrinių Teisingumo ministerijos išvadų, dabar jau jos gautos. Paklausta, ar projektą ministerija suderino su Vyskupų Konferencija, N.Stasiulienė teigė, jog kai kurie klausimai „lieka atviri“.

Vyskupų Konferencija sako, SAM siūlomas reguliavimas „paliks vietą subjektyvioms interpretacijoms ir menkins embriono apsaugą biomedicininių tyrimų metu“.

„Kai kurie dalykai dėl Lietuvos Vyskupų Konferencijos pastabų lieka atviri. Tikriausiai todėl tie klausimai ir svarstomi Vyriausybės pasitarime, o ne posėdyje, kad vis tik apsispręsta būtų politiniu lygiu“, – BNS sakė N. Stasiulienė.

Trečiadienį Vyriausybė kartu numato svarstyti neigiamą išvadą Seimo narių Dangutės Mikutienės ir Vidos Marijos Čigriejienės pataisoms, kuriomis siekiama reglamentuoti biobankų veiklą, nes biobankų veikla, kaip pabrėžia SAM, turi būti sistemiškai ir nuosekliai reglamentuota Biomedicininių tyrimų etikos įstatyme.

SAM pažymi, kad jos teikiamame įstatymų pakete siūloma biobankų veikla integruota į visą biomedicinos mokslų teisinio reguliavimo sistemą.

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder