VTEK išvada: interesus supainiojęs Adolfas Večerskis negali būti perrinktas teatro vadovu

VTEK išvada: interesus supainiojęs Adolfas Večerskis negali būti perrinktas teatro vadovu

Kultūros ministerijos sudaryta komisija antradienį spręs, kas bus naujuoju Nacionalinio dramos teatro (NDT) vadovu. Į konkursą generalinio direktoriaus pareigoms vykdyti paraiškas yra padavę šeši kandidatai, tarp jų, neoficialiomis žiniomis, yra ir ligšiolinis teatro vadovas Adolfas Večerskis, pripažintas pažeidęs Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymą.

Šių metų kovo 17 d. Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) sprendimu konstatuota, kad buvęs NDT generalinis direktorius Adolfas Večerskis pažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo atitinkamas nuostatas, priimdamas įsakymus dėl savo sutuoktinės skyrimo eiti pareigas šiame teatre ir dėl priedų prie tarnybinio atlyginimo skyrimo savo sutuoktinei ir dukrai.

Šis sprendimas buvo nusiųstas Kultūros ministerijai, Valstybės kontrolei ir pačiam generaliniam direktoriui.

Kaip interneto tinklapį "Menų faktūra" informavo VTEK narys Deivydas Rimkevičius, "šis asmuo yra priskiriamas prie valstybinėje tarnyboje dirbančių asmenų. O Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymas yra antikorupcinis ir turi prevencinį pobūdį. Asmenims, pažeidusiems įstatymą ir pripažintiems pažeidusiais jį, taikoma atsakomybė". Asmenys, pažeidę šį įstatymą, kaip skelbia jo 15 straipsnis, "vienus metus nuo pažeidimo paaiškėjimo dienos negali būti skatinami, skiriami į aukštesnes pareigas, o tarnybos santykiams pasibaigus bet kuriais pagrindais, trejus metus nuo pažeidimo paaiškėjimo dienos negali būti priimami į valstybinę tarnybą".

Šis įstatymas taikomas dabar išplėstam valstybinėje tarnyboje darbuotojų ratui ir į jį įtraukti maždaug 150 tūkst. asmenų.

"Tai reiškia, kad kai vadovo kadencija pasibaigia, jis automatiškai tampa išėjęs iš valstybinės tarnybos - nesvarbu, ar tai truktų minutę, pusę minutės ar vieną dieną, - sakė D. Rimkevičius. - Laimėjęs konkursą jis niekaip negalės sugrįžti, jo negalės patvirtinti dar trejus metus - mes jį pripažinome pažeidusį įstatymą neseniai, o dar metai nepraėjo".

Jei Kultūros ministerija patvirtintų šį kandidatą dėl geriausios jo programos, VTEK būtų priversta kreiptis į teismą dėl šio asmens darbo santykių panaikinimo, teigė VTEK narys.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder