VSD: Baltarusijos šnipas turėjo ieškoti ir kitų verbavimui tinkamų kandidatų

VSD: Baltarusijos šnipas turėjo ieškoti ir kitų verbavimui tinkamų kandidatų

Lietuvos pilietį Baltarusijos Respublikos ginkluotųjų pajėgų Generalinio štabo Vyriausiosios žvalgybos valdyba (BR GRU) užverbavo savo šalies teritorijoje ir tikslingai infiltravo į Lietuvos kariuomenę atlikti specialioms užduotims, tarp kurių ir ieškoti kitų verbavimui tinkamų kandidatų, praneša Valstybės saugumo departamentas (VSD).

Šių užduočių mastas ir pobūdis laikui bėgant kito. Be užduočių rinkti informaciją, teiktos užduotys ieškoti kitų verbavimui tinkamų kandidatų. Lietuvos didžiojo kunigaikščio Algirdo mechanizuotame pėstininkų batalione paramediku tarnaujantis A. O., kaip manyta, niekam neturėjo sukelti įtarimo, todėl Baltarusijos GRU buvo itin parankus, teigiama VSD pranešime spaudai.

VSD vykdė ilgalaikę žvalgybos operaciją, kurios metu nustatyta, kad Baltarusijos GRU siekia gauti ją dominančios informacijos per tam tikrus mūsų šalies piliečius. Baltarusijos GRU itin domėjosi Lietuvos kariuomene, turima ginkluote, specialiosiomis pajėgomis, koviniu pasirengimo lygiu, karių morale ir pasiryžimu ginti Lietuvą nuo galimos agresijos.

VSD primena, kad žvalgybos tarnybos, nusižiūrėjusios potencialų asmenį, kuris galėtų tapti jų informacijos šaltiniu, stengiasi nustatyti motyvus, kurie paskatintų bendradarbiauti.

Šiuo atveju Baltarusijos GRU buvo pateikusi užduotį A. O. ieškoti Lietuvos kariuomenėje nepatriotiškai nusiteikusių asmenų bei rinkti apie juos informaciją.

ELTA primena, kad tai jau ne pirmas atvejis, kai specialiosios tarnybos praneša apie sulaikytus šnipus ir bylą perduoda teismui. Prieš mėnesį, lapkričio 10-ąją, pranešta apie Lietuvoje sulaikytą pilietį, kuris šnipinėjo Baltarusijai ir domėjosi šalies skrydžių organizavimu.

VSD pažymi, kad, dar tebevykstant tyrimui, apie įtartus šnipinėjimo atvejus buvo informuotos atsakingos žinybos bei imtasi visų galimų, tačiau neviešinamų priemonių, kad šios nusikalstamos veikos metu surinkti duomenys netektų grėsmę keliančio aktualumo.

Šiuo metu abu šnipinėjimu kaltinami asmenys teismo laukia Lukiškių tardymo izoliatoriuje-kalėjime.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder