Vilniuje liejosi kritika Europai

Vilniuje liejosi kritika Europai

Penktadienį tęsėsi ketvirtadienį prasidėjęs tradicinis „Sniego susitikimas“, į kurį, kaip ir kasmet, suvažiavo tarptautinės saugumo politikos ekspertai, politikai, pareigūnai. Vilniaus intelektualų forume pranešimą skaitė ir buvęs Rusijos naftos magnatas Michailas Chodorkovskis.

Ketvirtadienį jau aštuntą kartą organizuojamo „Sniego susitikimo“ dalyviai rinkosi Trakuose, o penktadienį tradicinis renginys persikėlė į Vilnių, Pirklių rūmus, kur vyko intelektualų forumas „Rusija ir Vakarai: realybė ir perspektyvos“.

Į renginį atvyko gausus užsienio ekspertų desantas. ES šalių ministrai, taip pat buvęs Rusijos premjeras Michailas Kasjanovas, akademikai ir mokslininkai Lilija Ševcova, Andrejus Piontkovskis, Andrejus Ilarionovas, Andrejus Zubovas, žurnalistai bei visuomenės veikėjai. Į renginį sukviesta apie 70 svečių.

Pranešimą forume skaitė ir buvęs Rusijos naftos koncerno „Jukos“ savininkas M.Chodorkovskis. Forume jis kritikavo Europą dėl jos ankstesnio neveiksnumo, mat iš Rusijos signalai apie demokratijos suvaržymus sklido jau ne vienus metus.

„Sankcijos stipriai sumažino ekonomines Vladimiro Putino ir jo režimo galimybes, jos pademonstravo Vakarų vienybę ir ryžtą, kurios Kremliuje nenumatė. Sykiu sankcijos prisidėjo prie Rusijos elito konsolidacijos apie režimą“, - kalbėjo M.Chodorkovskis.

Tačiau paragino sankcijas plėsti taikantis ne į Rusijos žmones, o į V.Putino aplinką. Svečio nuomone, Rusijos gyventojams reikia parodyti, kad Vakarų sankcijos nukreiptos ne prieš juos, o prieš jų apiplėšinėjimą.

„Bet koks sankcijų sušvelninimas dabar bus režimo priimta ir deklaruota kaip Vakarų silpnybė, kaip V.Putino gebėjimas suskaldyti Vakarus“, - dėstė buvęs politinis kalinys.

Skaitydamas pranešimą forume svečias akcentavo ir iš Rusijos ateinantį korupcijos eksportą bei pinigų plovimą. Jis ragino pasidomėti, kokiais turtais už Rusijos ribų disponuoja Kremliaus elitas, nes tai esą žinoma, tačiau dėl nesuprantamų priežasčių nutylima.

„Rusija turi žinoti savo didvyrius. O Europa - savus. Ir svetimus“, - sakė jis ir pridūrė, kad nereikia tikėtis, jog režimas pats transformuosis.

M.Chodorkovskis iš buvusio Rusijos prezidento patarėjo Andrejaus Ilarionovo sulaukė kaltinimų dėl Kremliaus palaikymo - esą kalbėdamas apie sankcijų švelninimą Rusijos žmonėms, buvęs kalinys sąmoningai iškraipo realybę. Priekaištų svečiui pažerta ir dėl to, kad jis tyli dėl Ukrainos.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder