"Veolia" tarptautiniam arbitražui pateikė 100 milijonų eurų ieškinį prieš Lietuvą

"Veolia" tarptautiniam arbitražui pateikė 100 milijonų eurų ieškinį prieš Lietuvą

"Vilniaus energiją" valdanti Prancūzijos kompanija "Veolia" (buvusi "Dalkia") antradienį, sausio 26 dieną, pateikė prašymą tarptautiniam investicinių ginčų arbitražui (ICSID) Vašingtone dėl investicinio ginčo prieš Lietuvą nagrinėjimo. "Veolia" reikalauja atlyginti žalą, patirtą dėl nesąžiningo Lietuvos elgesio ir kompanijos investicijų Lietuvoje nusavinimo.

Anot "Veolia Lietuva" pranešimo, kreipimosi į tarptautinį arbitražą pagrindas - Lietuvos nenoras kompensuoti reikšmingus nuostolius, kuriuos "Veolia" valdomos antrinės įmonės "Vilniaus energija" ir "Litesko" patyrė įsigaliojus nesąžiningiems ir diskriminuojantiems teisės aktų pakeitimams ir veiklos reguliavimo sprendimams. "Veolia" tarptautiniam arbitražui taip pat nurodė, kad politinių tikslų vedina Lietuva tęsia prieš bendroves nukreiptą persekiojimo kampaniją. Patirta "Veolia" žala, pirminiais vertinimais, gali siekti daugiau nei 100 milijonų eurų.

"Kreipimasis į tarptautinį arbitražą - vienintelis "Veolia" likęs kelias. Laukiantis ilgas ir brangus procesas gali turėti neigiamų pasekmių dalyvių reputacijai, tačiau būtent tarptautinis arbitražas garantuoja neutralumą ir objektyvumą, kuris galimai nebūtų užtikrintas kitomis aplinkybėmis", - teigia bendrovės "Veolia" viceprezidentė Centrinei ir Rytų Europai Malika Genduri (Malika Ghendouri).

"Veolia" ir jos vadovai dėjo visas įmanomas pastangas pradėti konstruktyvų dialogą su atsakingomis Lietuvos institucijomis, tačiau nei vienas mūsų bandymas rasti sprendimą nesulaukė atsako", - teigė M. Genduri.

Anot pranešimo, "Veolia" per savo antrines įmones "Vilniaus energija" ir "Litesko" investuoja ir veikia Lietuvoje beveik 20 metų. Šiuo metu grupės įmonėse Lietuvoje dirba 1300 darbuotojų. Investavusi daugiau nei 200 mln. eurų, "Veolia" modernizavo ir atnaujino šilumos ūkį 10 Lietuvos miestų, tarp jų - ir sostinėje Vilniuje. Prancūzijos kompanija pirmoji Lietuvos energetikos ūkyje ėmė investuoti į biokuro, kuris yra 2-3 kartus pigesnis už gamtines dujas, naudojimą šilumos energijos gamybai.

Kompanijai "Veolia" arbitraže atstovaus tarptautinė advokatų kontora "Sidley Austin LLP".

"Pateikėme "Veolia" prašymą ICSID arbitražui Vašingtone. Per kelis mėnesius bus sudarytas tribunolas, o "Veolia" parengs ir pateiks detalius ieškinio argumentus. Esame pasirengę ilgam procesui, ieškinys yra pagrįstas ir "Veolia" yra užtikrinta teigiama proceso baigtimi", - teigia vyriausiasis "Sidley Austin LLP" partneris Stanimiras Aleksandrovas (Stanimir Alexandrov), kuris arbitraže atstovaus "Veolia" grupei.

Daugiau nei 179 tūkst. darbuotojų visame pasaulyje turinti "Veolia" grupė teikia energetikos, vandens tiekimo ir atliekų tvarkymo paslaugas miestams, gyventojams ir įmonėms. Įgyvendindama tris viena kitą papildančias veiklas "Veolia" padeda plėtoti išteklių naudojimo galimybes ir saugo turimus resursus.

2014 metais "Veolia" 96 mln. žmonių tiekė geriamą vandenį, rūpinosi 60 mln. gyventojų nuotekų sistemomis, pagamino 52 mln. MWh energijos ir 31 mln. tonų atliekų pavertė nauja energija. "Veolia Environnement" (listinguojama "Paris Euronext") konsoliduotos pajamos 2014 metais sudarė 24,4 milijardo eurų.

"Dar nematėme dokumentų, todėl negalime komentuoti detalių. Neatmestina, kad prieš pačią "Vilniaus energiją", kurios akcijas valdo "Veolia", galėjo būti pateiktas ieškinys, nes sukaupta daug faktų, patvirtinančių netinkamus pačios "Vilniaus energijos" veiksmus. Todėl panašu, kad "Veolia" dabar pati iššovė pirmą šūvį ir mėgins įrodinėti, kad valstybė ją skriaudė, o ne atvirkščiai", - teigia energetikos ministras Rokas Masiulis, komentuodamas "Veolia" pranešimą apie kreipimąsi į arbitražą.

Anot ministro, labai keista, kad "Veolia" dėl investicijų priekaištus žeria valstybei, o ne savo pasirinktam partneriui Lietuvoje. Galbūt kreipimasis į arbitražą yra bandymas užmaskuoti situaciją, kuri bado akis visiems šilumos vartotojams.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder