Valstybės kontrolė: Teisingumo ministerija nesusitvarko su Kalėjimų departamentu

Valstybės kontrolė: Teisingumo ministerija nesusitvarko su Kalėjimų departamentu

Valstybės kontrolei baigus kasmetinį Teisingumo ministerijos auditą, nustatytos tos pačios problemos kaip ir ankstesniais metais - ypač stringa strategiškai svarbių projektų Kalėjimų departamente eiga.

Baigusi 2014 m. ministerijos veiklos auditą, Valstybės kontrolė atkreipė dėmesį, kad daugiau kaip pusė laisvės atėmimo vietų modernizacijos strategijos priemonių nebuvo įgyvendinta. Buvo planuota, kad 2015 metais bus pastatytos naujos įkalinimo įstaigos Vilniuje, Klaipėdoje, Šiauliuose, o 2017 metais - Panevėžyje. Atsižvelgus į auditorių pastabas, priemonių planas buvo atnaujintas, numatant, kad visos šios įstaigos bus pastatytos iki 2022 metų.

"Tai reiškia, kad dar mažiausiai septynerius metus nuteistiesiems, kurie kreipsis dėl netinkamų kalinimo sąlygų, bus mokamos kompensacijos. Teismų sprendimais 2010-2014 metais nuteistiesiems dėl kalinimo netinkamomis sąlygomis priteista 880 tūkst. Lt turtinės ar neturtinės žalos atlyginimo. Kiekvienais metais besiteisiančiųjų daugėja ir priteisiamos sumos didėja - vien per 2014 metus buvo priteista 600,4 tūkst. Lt", - skelbia Valstybės kontrolė.

Net ir vangiai vykdant laisvės atėmimo vietų modernizavimą, Kalėjimų departamentas ir jam pavaldžios įstaigos nesugeba užtikrinti, kad statinių atnaujinimui skirtos lėšos būtų naudojamos taupiai ir laikantis teisės aktų. Auditoriai nustatė, kad, atliekant pastato kapitalinį remontą, atsisakyta sutartyje numatytų darbų už 310,1 tūkst. Lt, už kuriuos jau buvo sumokėta ir kurių dalis jau buvo atlikta, įsigyta darbų be viešųjų pirkimų procedūrų, trumpalaikis turtas pirktas iš investicijoms skirtų asignavimų.

Dėl užsitęsusių viešųjų pirkimų procedūrų ir tiekėjo negebėjimo įvykdyti sutartyje numatytų įsipareigojimų, Kalėjimų departamentas vis dar nebaigia įkalinimo įstaigose diegti mobiliojo ryšio blokavimo sistemos. 2013-2014 metais avansiniams mokėjimams išleista 1,5 mln. Lt, tačiau radijo ryšio blokavimo įranga nė vienoje laisvės atėmimo vietų įstaigoje taip ir nebuvo pradėjusi veikti.

Ne visus reikiamus darbus laiku atliko ir pati Teisingumo ministerija. Valstybės garantuojamos teisinės pagalbos įstatyme nustatyta, kad ji teikiama remiantis taikaus ginčų sprendimo prioriteto principu. Teisingumo ministerijai nepatvirtinus tvarkų, reglamentuojančių taikinamojo tarpininkavimo organizavimą ir administravimą, šis principas negalėjo būti visiškai įgyvendintas. Pagal įstatymą, taikinamojo tarpininkavimo paslauga turėjo būti pradėta teikti nuo 2014 metų liepos mėnesio. 2014 metais už valstybės garantuojamą teisinę pagalbą iš valstybės biudžeto lėšų sumokėta 20,3 mln. Lt.

Šią savaitę Valstybės kontrolė pateiks visuomenei dar dviejų auditų, atliktų valstybiniuose mokslinių tyrimų institutuose ir Žemės ūkio ministerijoje, ataskaitas.

Ministerija: pertvarkos Kalėjimų departamente strigo ir dėl lėšų stygiaus

Reaguodama į nepalankias Valstybės kontrolės kasmetinio audito išvadas, Teisingumo ministerija pabrėžia, kad laisvės atėmimo vietų modernizacijos planas neįgyvendintas dėl lėšų stokos, o dalis mobilųjį ryšį blokuojančios įrangos kalėjimuose pradėjo veikti 2015 metais.

Pirmadienį Valstybės kontrolė pranešė, kad Teisingumo ministerija ir Kalėjimų departamentas neįgyvendino daugiau nei pusės laisvės atėmimo vietų modernizacijos strategijoje numatytų tikslų - naujos įkalinimo vietos bus baigtos statyti 2022 m., o ne 2015 ir 2017 m., kaip planuota anksčiau. Ministerija savo ruožtu pažymi, kad planus pakoregavo asignavimų mažinimas ekonominės krizės laikotarpiu.

"Pabrėžtina, kad dėl finansinės krizės 2009-2012 m. laikotarpiu po modernizavimo programos patvirtinimo buvusi Vyriausybė Kalėjimų departamento vykdomiems projektams neskyrė reikiamų lėšų", - rašoma Teisingumo ministerijos išplatintame pranešime.

Ministerija taip pat pažymi, kad Valstybės kontrolės minimi netaupūs lėšų naudojimo atvejai Kalėjimų departamente buvo išaiškinti paties departamento imuniteto tarnybos, dėl švaistymo pradėtas vidinis patikrinimas, o visa medžiaga perduoda Viešųjų pirkimų tarnybai.

Anot Valstybės kontrolės, dėl užsitęsusių viešųjų pirkimų procedūrų Kalėjimų departamentas vis dar nesugebėjo baigti mobiliojo ryšio blokavimo sistemos diegimo nė vienoje iš įkalinimo įstaigų, nors 2013-2014 m. šios programos avansiniams mokėjimams išleista 1,5 mln. litų. Teisingumo ministerijos pranešime teigiama, kad šios įrangos diegimą apsunkina ne tik formalios procedūros bet ir techniniai veiksmai - ši įranga dažnai paveikia aplinkinių gyventojų turimas ryšio priemones.

"2015 m. blokavimo įranga sėkmingai pradėjo veikti Kybartuose, planuojama, kad šiemet bus sumontuota įranga, neleisianti mobiliaisiais telefonais naudotis ir kalintiems kitose įkalinimo vietose - Alytuje bei Marijampolėje", - skelbia ministerija.

Teisingumo ministerija taip pat pažymi, kad taikinamojo tarpininkavimo paslaugų teikimas valstybės garantuojamos teisinės pagalbos srityje buvo atidėtas, nes tuo pačiu metu reikėjo peržiūrėti ir neefektyvų taikinamojo reguliavimo teisinį reglamentavimą šalyje.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder