Valstiečiai - irgi ne tokie skaidrūs

Valstiečiai - irgi ne tokie skaidrūs

Valstiečių rinkimų į dabartinį Seimą koziris buvo pažadas būti tokiems skaidriems, kokiais iki šiol niekas nėra buvęs, ir nesitaikstyti su bet kokiomis neskaidrumo apraiškomis. Pažadas gražus. Tačiau, kaip teigia politologas, Mykolo Romerio universiteto doc. dr. Vytautas Dumbliauskas, net nepraėjus metams šis pažadas ėmė bliūkšti. Tiesa, ne visai subliūško, principingumo laikomasi, kai pastebima nors kokia ne valstiečių nuodėmė, ką parodė ir ką tik pasibaigusios Seimo rudens sesijos finišas, o saviškiai yra „nepastebimi“.

Nors valstiečiai prieš rinkimus žadėjo nesitaikstyti su jokiu neskaidrumu, panašu, kad saviškiams tai visiškai negalioja. Štai Ramūnas Karbauskis iki šiol nesugebėjo paaiškinti, už ką buvo mokama alga frakcijos patarėjai, kurios frakcijos nariai net nebuvo matę, nedeklaravo milijoninių sumų, dovanotų savo sūnums. Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis irgi pamiršo deklaruoti, kad jo šeima gauna pajamas iš nuomojamos žemės, nors toks užmaršumas kitiems nedovanojamas, o ir pats Seimo pirmininkas prieš metus reikalavo, kad atsistatydintų tuometinis VTEK vadas Romas Valentukevičius, paaiškinęs, kad niekuo nenusižengė, taip pat tuometinė parlamentarė Greta Kildišienė, nedeklaravusi fakto, kad naudojosi motinos automobiliu, įsigytu iš „Agrokoncerno“. Nė plaukas nenukrito nuo valstiečių Agnės Širinskienės, Aurelijaus Verygos bei R.Karbauskio, kai pirmoji, pasiėmusi kitų dviejų korteles, juos užregistravo kaip esančius plenariniame posėdyje, nors tų ten tuo metu nebuvo nė padujų. Kažkaip principingumu nekvepia, kai tai susiję su pačiais valstiečiais, tačiau griežtai žiūrima į ne valstiečius, tokius kaip Kęstutis Pūkas, Mindaugas Bastys ar kiti.

„K.Pūkas, kaip nustatė Konstitucinis Teismas, pažeidė Konstituciją ir sulaužė priesaiką, o norint tą konstatuoti nebūtina, kad būtų įvykdytas kriminalinis nusikaltimas ir paskelbtas atitinkamas bendros kompetencijos teismo sprendimas. Tačiau akivaizdu, kad jei K.Pūkas būtų buvęs valstietis, jam apkalta nebūtų pavykusi, prieš savą savi nebūtų balsavę. Tai matyti iš to, kaip elgiasi valstiečiai. K.Pūko nelaimei, jis nėra valstietis“, - konstatavo politologas V.Dumbliauskas.

Anot jo, savaime aišku, kad V.Pranckiečio nusižengimas yra kur kas mažesnis, nei K.Pū-ko, tačiau dvejopų standartų taikymas yra akivaizdus.

„Taikymas „savas“ ir „svetimas“ yra akivaizdus. Girdėjau informaciją, kad dalis socialdemokratų nenorėjo pereiti į opoziciją tik todėl, kad žinojo, jog bus labiau pažeidžiami, o būnant pozicijoje išliks neliečiami. Prisiminkime, kad ir A.Širinskienės, plenariniame posėdyje užregistravusios du kolegas, atvejį. Prisiminkime, kad užpraeitoje kadencijoje Linas Karalius, už kurį balsavo Aleksandras Sacharukas, buvo pašalintas iš Seimo. Tiesa, A.Širinskienė nebalsavo, tik užregistravo, sakė, kad taip pasielgė tik tam, jog būtų greičiau, nes kolegos tuo metu jau ėjo į salę. Tačiau bet kokiu atveju tai buvo rinkėjų apgaudinėjimas. Bet, savaime aišku, kad jokios apkaltos nebuvo, nes yra savi ir svetimi“, - akcentavo V.Dumbliauskas.

Anot jo, gali būti, kad dėl įtartinų žemės reikalų ir deklaracijų bus inicijuojama apkalta ir R.Karbauskiui.

„Tačiau akivaizdu, kad apkalta nepavyktų, valstiečiai tikrai nebalsuotų prieš savo partijos lyderį“, - įsitikinęs politologas.

V.Dumbliauskas sako, kad smulkūs valstiečių skandalėliai gal ir nebūtų pastebimi, jei jie nebūtų deklaravę ypatingo skaidrumo.

„Tačiau jie „kabino makaronus“, kad bus daug skaidresni nei kiti - kad žmonės už juos balsuotų. Gal kažką jie ir padarė, pavyzdžiui, pertvarkė „Lietuvos geležinkelius“, kurie buvo valstybė valstybėje, bet savų nuodėmių nepastebi, nors žadėjo nesitaikstyti. Ir iš viso jie daug ką daro keistai. Kad ir dėl to alkoholio. Taip, su juo reikia kovoti, nes lietuviai žiauriai geria, vien aš kiek dėl to palaidojau draugų ir giminaičių. Tačiau kai plėšomi žurnalai - tai jau kvailystė. Gal galima tai pateisinti nepatyrimu, bet man tie piliečiai džiaugsmo nekelia, esu įsitikinęs, kad jie dar ne kartą susimaus. „Makaronus kabino“ dėl žemės saugiklių, kalbos ir kitų dalykų ir dėl to atėmė balsus iš Darbo partijos, socialdemokratų, nors buvo visai nereikšminga partija. Dar 2016 m. vasarą iš valstiečių visi šaipėsi, o paskui nustojo šaipytis. Bet dabar ir nuo tų pažadų nusisuko“, - pastebėjo V.Dumbliauskas.

Parengta pagal dienraštį „Vakaro žinios“

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder