Valentinas Mazuronis: psichinės sveikatos sistema šalyje yra tragiška

Valentinas Mazuronis: psichinės sveikatos sistema šalyje yra tragiška

Vertindamas tragišką įvykį Kėdainiuose, Darbo partijos lyderis europarlamentaras Valentinas Mazuronis sako, kad psichinės sveikatos sistema šalyje yra tragiška.

"Tai žino kiekvienas, kas su tuo bent kiek susidūrė, bet už tai atsakingi politikai ir valdininkai nedrįsta to pasakyti, sau pripažinti, kad reikia dirbti kitaip. 25 metus taikytos priemonės ir politika akivaizdžiai neveikia, šiaip sau geriausi pasaulyje pripažinti psichiatrai, tokie kaip Dainius Pūras (ir kiti), ministerijos durų netranko - tai ženklas, kad kažkas negerai. Kada pagaliau turėsime ministrą, kuris pripažins, kad sistema negera, kad mums reikia pagalbos, kad mes pasirengę padaryti viską, kad būtų kitaip?", - svarstė politikas.

Pasak jo, 25 metus mokėmės gyventi laisvoje šalyje, bet neišmokome gyventi šeimoje. "Tačiau ar mus kas nors to mokė? Žiniasklaida siūlo tik smurtą, smurtą patiriančios moterys neturi kur pabėgti nuo smurtaujančių vyrų, sulaukia nepakankamai pagalbos, mokyklose šeimos sampratos ir teisingo elgesio niekas nemoko ir kiekvienas esame paliktas sau", - sako V. Mazuronis.

Jo nuomone, šeimos stiprinimui ir ugdymui reikia dar labai daug dėmesio ir darbo.

Po šios žiaurios istorijos, politiko teigimu, norisi ne klausimus kelti ir ne atpirkimo ožio ieškoti.

"Išsivaduokime pagaliau nuo to tamsumo reikalauti "akies už akį", supraskime ir įsisąmoninkime, kad Kėdainių ar Kražių nelaimės - tai visos tautos ir šalies nelaimės, kiekvieno iš mūsų nelaimė, už kurią vienaip ar kitaip esame atsakingi. Jei tai pripažintume, jei nebereiktų laiko ir energijos eikvoti kaltųjų paieškoms (nes kaltas - žudikas, ir jis bus nubaustas) - galbūt pradėtume keistis ir keisti Lietuvą?", - sako Darbo partijos pirmininkas.

Jo nuomone, čia vieno kalto nėra. "Visi mes savaip kalti dėl šių įvykių. Aš, Valentinas Mazuronis, kaltas, 141 Seimo narys kaltas, Prezidentė, Premjeras, visi ministrai ir visų ministerijų darbuotojai, visi be išimties tarnautojai ir kiekvienas Lietuvos pilietis esame vienaip ar kitaip kalti", - mano V. Mazuronis.

Jo vertinimu, per 25 Lietuvos socialinės politikos (ir realybės) metus padėtis, jei ir pagerėjo, tai pagerėjo nepakankamai - ilgalaikės problemos taip ilgai kaupėsi, kad sistema jau nebeatlaiko ir pradeda irti. "Todėl tokių žiaurių istorijų paskutiniu metu ir turime ne vieną ir bijau, kad dar turėsime", - sako "darbiečių" lyderis.

Jo nuomone, jokia griežčiausia bausmė nepakeis situacijos, kokia susidarė per dešimtmečius: neišnyks alkoholizmas, neišnyks vaikus dėl pašalpų gimdantys degradai, nepatobulės probacijos sistema, o psichinės sveikatos sistema vis dar bus viduramžių lygio, nors to Sveikatos apsaugos ministerija per 25 metus nedrįsta pripažinti.

"Kėdainių, Kražių ar Dembavos įvykių priežastys gilesnės, bet galimas problemos sprendimo būdas gali būti panašus: neužmerkti akių ir nuolat informuoti apie negerus dalykus visas įmanomas tarnybas", - sako V. Mazuronis.

Antras žingsnis - tarnybų atsakomybės ir galių stiprinimas. "Kaimynai tylėjo ar nepakankamai garsiai sakė? Seniūnas, socialiniai darbuotojai "neformaliai girdėjo" apie vyro girtavimus, smurtą, žinojo apie psichines ligas? Kodėl nieko nepadarė ar padarė nepakankamai? Ar tarnyboms ir pareigūnams esame suteikę užtektinai teisių įsikišti ir veikti, padėti smurtą patiriančioms šeimoms. Trečia: žinau, kad jau nuveikta labai daug, bet reikia toliau žiūrėti, ką dar galime padaryti dėl "pašalpinių" veikėjų. Dar kartą peržiūrėt kiekvienoje savivaldybėje, kas ir kiek gauna pašalpos už vaikus. Nedelsiant įsikišti, jei vaikai gyvena netinkamomis sąlygomis, reikia būti tokiems pat griežtiems, kaip norvegai, jeigu akivaizdu, kad vaikai neauga padoriose sąlygose. Niekada nebuvau prieš tai, kad vaikas iš netinkamų tėvų būtų paimamas, svarbu tik nenusivažiuoti iki to, kad per dažnas rankų plovimas ar nepadaryti namų darbai netaptų to priežastimi", - sako V. Mazuronis.

Kaip ELTA jau skelbė, socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė inicijuoja vyriausybinę komisiją, kuri tirs žiauraus nusikaltimo Kėdainių rajone aplinkybes.

Kauno apylinkės teismas leido dviejų savo vaikų nužudymu įtariamą 36 metų Kėdainių rajono Saviečių kaimo gyventoją suimti trims mėnesiams - ilgiausiam leistinam kardomajam terminui.

Kauno apylinkės prokuratūros prokurorė Jolanta Petraitytė kreipėsi į Kauno miesto apylinkės teismą, prašydama leisti suimti 1979 m. gimusį Saviečių kaimo gyventoją Aurelijų B., kuris, turimais duomenimis, šių metų sausio 2-osios naktį šulinyje nuskandino du savo mažamečius vaikus - kelių mėnesių dukrą ir dvejų metukų sūnų.

1979 metais gimusiam Aurelijui B. teisme pateikti įtarimai dėl itin žiauraus mažamečių bejėgiškos būklės savo šeimos narių nužudymo ir nesunkaus savo sugyventinės sveikatos sutrikdymo.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder