Valdantieji aptarė darbą koalicijoje ir galimus mokesčių pakeitimus

Valdantieji aptarė darbą koalicijoje ir galimus mokesčių pakeitimus

Valdančiosios koalicijos taryba trečiadienį tarėsi dėl būsimo bendro darbo ir mokesčių klausimais. Pasak Seimo Pirmininko Viktoro Pranckiečio, sutarta dirbti stabiliai ir nuosekliai, o didelių ginčų tarp Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) ir Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) jis šiuos metu neįžvelgiąs.

„Mes sklaidome visas abejones šiuo etapu. Sutarėme, jog visi Seimo nariai labai atsakingai dirbs, kad užtikrintume stabilumą. Ir dėl rudens darbų tarėmės, apsitarėme dėl mokesčių sistemos tobulinimo, dėl biudžeto reikalų - deriname visų pozicijas ir tos pozicijos atitinka Vyriausybės programą, todėl didelių ginčų nėra“, - žurnalistams sakė V. Pranckietis.

Seimo LSDP frakcijos seniūnas Andrius Palionis sakė, kad dėl tolesnio jo atstovaujamos partijos dalyvavimo koalicijoje spręs LSDP taryba, savo ruožtu frakcija pasiūliusi pakeitimų mokesčių klausimais ir artimiausiu metu tikisi juos suderinti.

„Šiandien susirinkome išklausyti koalicijos partnerių ir Vyriausybės dėl mokesčių reformos pertvarkos ir naujų gairių nustatymų. Išsakėme savo poziciją. Mes galime pažadėti koalicijos partneriams, kad savo nuostatas, jeigu jos bus įkomponuotos, mes palaikysime (ir tą patį biudžeto projektą, nes tai eis kartu su biudžeto projektu)“, - kalbėjo A. Palionis.

Paklaustas, ar vis dėlto koalicijos klausimas liks iš esmės atviras ir prasidėjus Seimo rudens sesijai, t. y. po rugsėjo 10 d., LSDP frakcijos seniūnas atsakė teigiamai.

„Tai natūralu, nes iki rugsėjo 20 d. turi LSDP skyriai pateikti savo informaciją (dėl likimo koalicijoje su LVŽS - ELTA) ir po to bus sušaukta partijos taryba. Tai koalicijos klausimas išliks“, - sakė A. Palionis.

LVŽS frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis įsitikinęs, kad abi koalicijos partnerės Seime gali dirbti kartu.

„Mes galime dirbti kartu. Iš mūsų kolegų, socialdemokratų frakcijos, jokio siūlymo keisti koalicijos sutartį, Vyriausybės programą nėra. Visi siūlymai, kurie dabar skambėjo, yra tapatūs mūsų mąstymui ir matymui. Tarp mūsų frakcijų ginčo nėra“, - sakė LVŽS lyderis.

R. Karbauskis teigia nustebęs, kad apskritai iškilo koalicijos perspektyvos klausimas, nes esminių nesutarimų tarp LVŽS ir LSDP nėra.

„Problema ta, kad partijos (LSDP - ELTA) vadovybė neatskiria Seimo darbo bei tarnystės Lietuvos žmonėms Seime ir būsimų rinkimų naudos arba galimybių. Bandoma skaičiuoti, kiek buvimas koalicijoje bus naudingas rinkimams, nes turinio prasme mes negirdime, kur yra skirtumai“, - kalbėjo R. Karbauskis, ne kartą trečiadienį užsiminęs apie artėjančius savivaldos rinkimus.

Kaip skelbta antradienį, Lietuvos socialdemokratų partijos frakcija, išsakiusi argumentus „už“ arba „prieš“ koaliciją, sutarė laukti skyrių ir tarybos sprendimo.

LSDP partijos prezidiumas yra paprašęs iki rugsėjo 20 d. pateikti skyrių nuomonę dėl valdančiosios koalicijos su LVŽS.

Įtampa tarp valdančiųjų LSDP ir LVŽS ypač išaugo pastarajai partijai pažadėjus opoziciniams konservatoriams sprendimus dėl lengvatos už šildymą grąžinimo, mainais į dešiniųjų paramą Seime Vyriausybės suplanuotai vadinamajai urėdijų reformai.

Socialdemokratai pristatė siūlymus mokesčių reformai

Valdantieji socialdemokratai koalicijos taryboje trečiadienį pristatė savo siūlymus Vyriausybės rengiamai mokesčių pertvarkai. Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP) norėtų didesnių vadinamųjų vaiko pinigų, įvardijo pageidaujamą gyventojų pajamų apmokestinimo progresyvumą, pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatų siūlymus šildymui ir būtiniausiems maisto produktams, taip pat brangaus turto apmokestinimo variantus.

LSDP frakcijos Seime seniūnas Andrius Palionis teigia, kad kol kas nekonkretizuota, kokia PVM lengvata šildymui galėtų įsigalioti nuo kitų metų. Asmeniškai jam priimtina 15 proc., o jo frakcijos nuomonė yra lengvatos taikymas didesniam skaičiui asmenų.

„Nekalbėjome apie pačius procentus. Daugiau palietėme klausimą, ar tik centriniam šildymui galioja, ar turėtų galioti ir platesniam skaičiui žmonių - kurie šildosi dujomis, malkomis, elektra“, - kalbėjo A.Palionis.

LSDP frakcijos seniūnas paragino diskutuoti ir dėl PVM lengvatų pagrindiniams maisto produktams (duonai, pieno produktams, daržovėms), taip pat dėl nemokamo maitinimo pradinukams grąžinimo.

Vyriausybei pageidaujant atsisakyti papildomo neapmokestinamųjų pajamų dydžio (PNPD) už vaikus, socialdemokratai nori jį palikti.

„Mes siūlome neatsisakyti PNPD, siūlome praradimus kompensuoti įvedant progresinius mokesčius. Šnekame apie tuos pačius vaiko pinigus, norime didesnės sumos - apie 100 eurų, jeigu negalime to padaryti 2018 m., tai galėtume kelti kasmet ir pasiekti tą 100 eurų“, - žurnalistams trečiadienį sakė A. Palionis.

Kalbėdamas apie progresinius mokesčius A. Palionis sakė, kad asmuo, per metus gaunantis, neatskaitant mokesčių, 20 tūkst. eurų pajamų (arba 1666 eurus per mėn.), mokėtų 15 proc. gyventojų pajamų mokestį (GPM), o augant pajamoms mokestis didėtų. Kalbama ne tik darbo užmokestį, bet visas pajamas.

„Iki 20 tūkst. eurų pajamų išliktų tas pats 15 proc. GPM, nuo 20 tūkst. iki 30 tūkst. eurų būtų 16 proc. Jeigu žmogus turi pajamas 29 tūkst. 999 eurų, tai jam per metus 100 eurų padidėja GPM. Jeigu nuo 30 tūkst. iki 40 tūkst. eurų - būtų 17 proc. GPM. O daugiau kaip 40 tūkst. eurų pajamų - būtų 20 proc. GPM“, - aiškino A. Palionis, manąs, kad ši tvarka turėtų įsigalioti nuo kitų metų.

Socialdemokratų parlamentaras pažymėjo, kad šių siūlymų įgyvendinimo norėtų nebūtinai nuo kitų metų, nors daliai jų racionaliausia įsigalioti būtent nuo 2018 m. sausio 1 d.

Premjeras Saulius Skvernelis teigia, kad socialdemokratų „siekiai ir norai yra geri“, bet Vyriausybė ketina besąlygiškai laikytis fiskalinės drausmės. Ir nors niekas nenorėtų prieštarauti siūlymams didinti vaiko pinigus, vis dėlto valstybės galimybės yra ribotos. Visi papildomi siūlymai remiasi į „esminį principą - iš kur paimti lėšų?“.

Kaip žinoma, nuo 2018 metų Vyriausybė planuoja atsisakyti papildomo NPD už vaikus, o parama vaikams nepriklausytų nuo šeimos pajamų lygio.

ELTA primena, birželio 1 d. nustojo galioti lengvatinis 9 proc. PVM tarifas centriniam šildymui (standartinis yra 21 proc.). Bet opozicinei Tėvynės Sąjungai-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partijai pažadėjus paremti valdančiosios Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) inicijuotą vadinamąją urėdijų reformą, pastaroji partija pažadėjo grąžinti lengvatą šildymui. Dabar tariamasi dėl jos dydžio.

S.Skvernelis įvertino socialdemokratų mokesčių siūlymus

Premjeras Saulius Skvernelis teigia, kad trečiadienį koalicijos partnerių socialdemokratų pateikti siūlymai mokesčių sistemai tobulinti yra svarstytini, bet būtina nepamiršti valstybės finansinių galimybių ir fiskalinės drausmės. Savo ruožtu Vyriausybė planuoja ketvirtadienį pristatyti savo naujausius siūlymus mokesčių pertvarkai.

„Visi papildomi siūlymai dėl socialinio paketo remiasi į esminį principą - iš kur paimti lėšas. Matyt, niekas nedrįstume prieštarauti, kalbėdami apie vaikų pinigus, kad jie galėtų būti 100, 200 arba 500 eurų vienam vaikui“, - sakė S. Skvernelis, reaguodamas į Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) frakcijos Seime seniūno Andriaus Palionio nuomonę, kad vadinamieji vaiko pinigai turėtų siekti apie 100 eurų.

Socialdemokratų siūlymą taikyti pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatą platesniam asmenų skaičiui (t. y. ir naudojantiesiems malkas, dujas ar kitą kurą) S. Skvernelis įvardijo kaip svarstytiną klausimą. Savo ruožtu PVM lengvatos centralizuotam šildymui dydis turėtų paaiškėti ketvirtadienį.

„Kol kas procentų nepasakėme, kokie galėtų būti, bet tikiuosi, kad rytoj tą savo žinią paskelbsime. Vyriausybė įsipareigojusi iki spalio 1 d. įvesti naują lengvatą centriniam šildymui. Dėl galimų lengvatinių tarifų kitokioms šildymo formoms, tai vėlgi, reikia paskaičiavimo, kiek tai kainuotų valstybės biudžetui“, - sakė Ministras Pirmininkas.

Kalbėdamas apie progresinių mokesčių pasiūlymą Premjeras atkreipė dėmesį, kad būtina įvertinti tokios idėjos poveikį visoms socialinėms grupėms.

„Pirmą kartą šiandien išgirdome tokį siūlymą. Nesinorėtų, kad pradėtume papildomą mokesčių naštą skirti žmonėms, kurie dirba, kuria ir kuria darbo vietas“, - sakė Vyriausybės vadovas.

Kaip jau skelbta, socialdemokratai koalicijos taryboje pristatė savo siūlymus Vyriausybės rengiamai mokesčių pertvarkai. LSDP norėtų didesnių vadinamųjų vaiko pinigų, įvardijo pageidaujamą gyventojų pajamų apmokestinimo progresyvumą, nurodė PVM lengvatų siūlymus šildymui, būtiniausiems maisto produktams, taip pat brangaus turto apmokestinimo variantus.

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder