V. Mazuronis - už pelno valstybės biudžetui iš skalūnų dujų gavybos didinimą

V. Mazuronis - už pelno valstybės biudžetui iš skalūnų dujų gavybos didinimą

Aplinkos ministras Valentinas Mazuronis, primindamas, kad šiuo metu, jei būtų rasta skalūnų dujų, į Lietuvos biudžetą įplauktų nuo 3 iki 18 proc. projekto plėtotojo pajamų, pažymi, jog, jeigu tik įmanoma, privalu šią dalį didinti. "Jeigu yra galimybė valstybei gauti daugiau lėšų, aš abiem rankomis už, pakelkime tą procentą. (...) Čia kaip derybose, manau, reikia bandyti. Jeigu vystytojui tai pasirodys per brangu, paprasčiausiai jis nevykdys gavybos, ją sustabdys. Tada gal reikia šiek tiek paleisti mokesčius, pasisemti kitų valstybių patirties. Aš už tai, kad, jeigu yra galimybė gauti didesnę naudą mums visiems, reikia tvirtai dantimis kabinantis derėtis", - trečiadienį interviu "Žinių radijui" kalbėjo aplinkos ministras.

ELTA primena, kad praėjusį trečiadienį Seimo Ekonomikos ir Aplinkos apsaugos komitetai pasiūlė stabdyti sutarties pasirašymą su investuotoju, laimėjusiu konkursą dėl skalūnų dujų, kol bus priimti būtini teisės aktai, susiję su skalūnų dujų žvalgyba ir gavyba Lietuvoje,.

Galutinį sprendimą dėl skalūnų dujų žvalgybos turės priimti Vyriausybė. Premjeras Algirdas Butkevičius sako, kad sutartis dėl skalūnų dujų žvalgybos su "Chevron" bendrove bus pasirašoma tik Seime skubos tvarka priėmus reikalingas įstatymų pataisas.

Kada reikalingos teisės aktų pataisos bus priimtos, pasakyti, anot A. Butkevičiaus, sunku, bet procesas užtruks bent iki gegužės pradžios.

Sausį buvo atplėšti vokai su konkurso dėl skalūnų dujų žvalgybos ir naudojimo dalyvių pasiūlymais. Tik viena įmonė panoro ieškoti skalūnų dujų Tauragės-Šilutės regione - tai JAV energetikos įmonė "Chevron".

Dar dvi bendrovės - "Diseta" ir "Perkūno nafta" - pareiškė norą žvalgyti gamtinių dujų telkinius Kudirkos-Kybartų regione.

Skalūnų gavybai prieštarauja vietos bendruomenės, kurios Vilniuje surengė jau ne vieną protesto akciją.

Aplinkos ministras Valentinas Mazuronis teigė esąs už skalūnų dujų žvalgybą ir gavybą. Pasak jo, vizitas į tas JAV vietoves, kuriose šios dujos jau išgaunamos, jį įtikino, kad tai daryti verta.

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder