V. Antonovas: Atsakomybė teks "Snoro" duobkasiui

V. Antonovas: Atsakomybė teks "Snoro" duobkasiui

Likimo ironija - vos prieš metus Londono Vestminsterio magistrato teismui liudijęs, kad „Snoro“ banko akcininkai Vladimiras Antonovas ir Raimondas Baranauskas išgrobstė ir įstūmė į bankrotą savo banką, „Snoro“ bankroto administratorius Nilas Kuperis (Neil Cooper) pats įtariamas švaistęs jam patikėtą turtą. V.Antonovo nuotaika prašviesėja: pagaliau atsirado įrodymų, kad „Snoras“ dalijamas kaip karo grobis.

- Žinia apie tai, kad N.Kuperiui Lietuvos prokurorai pareiškė įtarimus iššvaisčius svetimą turtą, jus nustebino? - paklausė „Respublika“.

- Labiau nustebino tai, kaip prokurorai tai daro. Mes turime patvirtinimą iš Lietuvos Generalinės prokuratūros, kad dėl N.Kuperio veiksmų „Snoro“ banke vyksta ikiteisminis tyrimas. Jeigu pasižiūrėtume į Baudžiamojo kodekso straipsnius, pagal kuriuos N.Kuperiui pareikšti įtarimai, tai iš esmės jie tie patys, kaip ir mūsų su Raimondu Baranausku. Tačiau mus kažkodėl vaikosi po visą Europą, siekia suimti, uždaryti, išduodami Europos arešto orderiai. O štai N.Kuperio baudžiamasis persekiojimas vyksta tyliai ramiai, slepiant jį nuo visuomenės. Prokurorai laukia, kada jis pas juos atvyks puodelio arbatos.

- Ne visai taip - N.Kuperis įtariamas svetimą turtą iššvaistęs ne piktnaudžiaudamas, jis tik galimai aplaidžiai vykdė tarnybines pareigas, kitaip sakant, nusikaltimas dėl neatsargumo...

- Aišku, N.Kuperis gins savo nekaltybę, juolab kai turi galingų užtarėjų valdžioje. Jis, žinoma, siekia nusiplauti savo mundurą, o prokurorai, matyt, jam padeda, gal kažkas tai skatina... Bet baudžiamojoje byloje nustatyti ir ekspertų patvirtinti faktai nepaneigti. Buvo įvykdytos neteisėtos operacijos, ir tai iliustruoja, kas iš tiesų vyksta su banku, kaip administruojamas jo bankrotas. Manęs tai visiškai nestebina.

Visa ši „Snoro“ istorija nuo pat pradžių klostėsi labai keistai ir miglotai. Jeigu Ūkio banke bankroto procesas vyksta įprastai, tai mūsų atveju viskas atvirkščiai.

- Kodėl taip manote?

- Pirmiausia, Ūkio banko bankroto administratorius apsieina be minios brangiai apmokamų konsultantų, nors bankas irgi veikė tarptautiniu mastu.

Iš tiesų nežinau, ko gera, naikinti Ūkio banką irgi nebuvo ekonominės prasmės. Na, keistas žmogus tas Vladimiras Romanovas, bet kas iš to? Ekonomika turi būti ekonomiška - dar Leonidas Brežnevas taip kalbėjo. Bet Ūkio banko likvidavimas vyksta racionaliau nei „Snoro“ ir tai sėkmingai daro vietinis Bankroto administratorius, o ne kokia nors dirbtinė žvaigždė iš Londono. Banko aktyvus, pasyvus, klientus atskyrė, perdavė sveikam Šiaulių bankui, mažoji nesveika dalis, iš esmės nerezidentinė, šlamščiama po truputį.

O mūsų atveju buvo sprogdinami fejerverkai. Net pažeidžiant Lietuvos įstatymus nusamdytas užsienietis bankroto administratorius. Kodėl netiko vietinis, tegul ir iš tarptautinės kompanijos? Lietuvoje veikė stambiausių pasaulio audito kompanijų atstovai, bet buvo iškapstyta „Zolfo Cooper“, mažulytė kompanija be jokios patirties.

Anglijoje bankroto administratorių ir kompanijų restruktūrizavimo specialistų bendruomenė yra labai siaura ir specifinė. Tie Londono Sityje įsikūrę vyrukai iš esmės yra maitvanagiai, kurie užpuola kompanijas ir jas išmėsinėja. Būtumėt matę, kaip ūžė tas miniatiūrinis pasaulėlis, kai N.Kuperis gavo tokį gardų kąsnį kaip „Snoras“! Ypač tada, kai sužinojo, kokius pinigus „Zolfo Cooper“ traukia iš bankrutavusio banko!

- N.Kuperis netikėtai pareiškė, kad išeina į pensiją ir užbaigti bankroto procesą teks naujam bankroto administratoriui. Kaip vertinate tokį posūkį?

- Pareiškęs, kad palieka banką, N.Kuperis iš tiesų jo nepaliko, o tęsia banko aktyvų išpardavimą iš Londono. Štai jau ir paskolų portfelį sugrupavo į šešias dalis. Stebėtina - jis nerado banke nė vienos geros paskolos, esą visos 100 proc. „Snoro“ išduotų paskolų yra blogos. Tai visiški kliedesiai. Taip nebūna. Iš esmės dabar N.Kuperis gauna tuos pačius palūkanų procentus, kuriuos bankas ir veikdamas būtų gavęs. Nieko stebuklingo jis nenuveikė, o naujam vyrukui, kuris stos prie „Snoro“ bankroto vairo, beliks vieni griuvėsiai.

- Ką tik paskelbtoje bankroto administratoriaus ataskaitoje juodu ant balto parašyta, kad bankas šiuo metu turi realizuotino turto už 2,9 mlrd. litų. Nieko sau griuvėsiai?

- Sakau jums, ką žinau. Tai yra „Snoro“ bankui priklausančių pastatų ir patalpų rinkinys, kurį realizuoti Lietuvoje bus labai sudėtinga, nes tai specializuotos, bankui pritaikytos patalpos. Rinkoje šiandien bankų nedaug, o ir tiems patiems jokių papildomų patalpų nereikia. Centrinį „Snoro“ pastatą Vivulskio gatvėje galbūt ir galima būtų pritaikyti verslo centrui, bet tai nelabai turi prasmės. Užtat jis „pamiršo“ parduoti „Finastą“, kurią turėjo parduoti dar prieš 2 metus, kol ji nebuvo praradusi viso verslo. Kad kreditoriams kas nors liktų, nereikėjo pardavinėti pusvelčiui „Snoras Media“, nekilnojamojo turto.

Mes turime patikimos informacijos, kad bankas šiandien grimzta į nuostolius, nors tai atrodo neįmanoma, nes bankas nebeturi buvusių finansinių įsipareigojimų, infrastruktūros, reklamos ir t.t. Nuostoliai kaupiasi dėl to, kad N.Kuperis pašėlusius pinigus moka savo konsultantams, su kuriais glaudžiai susijusi jo kompanija „Zolfo Cooper“.

- Kodėl to neįžvelgia „Snoro“ kreditorių komitetas? Jis visiškai patenkintas bankroto proceso eiga.

- Tas komitetas - skudurinė lėlė, kuria manipuliuoja visiems žinomi piliečiai - pats N.Kuperis ir vaikinas su liemene iš Lietuvos banko. Kreditorių komitetas buvo suformuotas nesąžiningai, didžiausi kreditoriai į jį nebuvo įtraukti. Ten karaliauja Indėlių draudimo fondas, o jis groja tuo pačiu smuiku, kaip ir tie, kas pavogė „Snorą“. Taigi atsakomybės iš N.Kuperio niekas nepareikalaus. Visą atsakomybės naštą jis užvers ant pečių tam, kas baigs „Snoro“ likvidavimą, kitaip tariant, duobkasiui, kuris užkas šitą lavoną. Greičiausiai tai bus žmogus iš Lietuvos, kuriam N.Kuperis paliks jaučio odą su neišsprendžiamų teisminių bylų sąrašu.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder