Uostas stoja prieš EK reikalavimus

Uostas stoja prieš EK reikalavimus

Europos Komisija vėl reikalauja, kad Klaipėdos uoste būtų panaikinta privilegija bendrovėms be konkurso nuomoti žemę, jei bendrovė yra įgijusi pastatų ar kitų struktūros objektų. Uosto bendrovės sunerimusios, kad įgyvendinus tokį reikalavimą jų investicijos liktų neapsaugotos, rašo "Verslo žinių" portalas vz.lt.

Europos Komisija (EK) prieš Lietuvą vėl pradėjo pažeidimo procedūrą, susijusią su uosto žemės naudojimo tvarka. EK atstovybės Lietuvoje ryšių su žiniasklaida grupės vadovas Giedrius Sudikas teigia, kad vis dar kliūva Uosto įstatymo 23 straipsnio pirma dalis, kurioje teigiama, kad po uosto nuomininkų įgytais pastatais esanti žemė nuomojama ne konkurso būdu.

Gruodžio viduryje už transportą atsakingai eurokomisarei Violetai Bulc buvo pristatyta situacija, susiklosčiusi dėl EK reikalavimų Klaipėdos jūrų uostui, primena ELTA.

"Praktiškai reikia nacionalizuoti jūrų uostą ir tuomet jį išnuomoti. ES teisė neleidžia turėti privataus savininko, pagal ją turi vykti atvira konkurencija, leidžianti į Klaipėdą ateiti kitoms įmonėms ir laisvai nuomotis žemę, statyti terminalus", - Eltai tuomet aiškino su V. Bulc susitikęs europarlamentaras Antanas Guoga.

Suderinti europinę teisę ir Lietuvos interesus, pasak politiko, yra įmanoma, tačiau tam reikia EK supratimo. Nors A. Guoga tikino jo sulaukęs, palankaus sprendimo besitikinčiai Lietuvai dar reikės atlikti namų darbus ir pakoreguoti uosto veiklą reglamentuojančius teisės aktus.

Todėl Seimas turėtų panaikinti Uosto įstatymo nuostatas, numatančias, kad uosto žemę tokiomis pačiomis sąlygomis konkurso būdu pretenduojant išsinuomoti buvusiam nuomininkui ir kitiems asmenims, prioritetas teikiamas tvarkingai įsipareigojimus vykdžiusiam ankstesniam nuomininkui.

"Yra du pažeidimai. Jei pirmą jų išsprendžiantis įstatymas būtų priimtas Seime, iš Lietuvos pusės viskas atrodytų labai pozityviai. Tačiau jei jau su pirmuoju pažeidimu Lietuva pati nesusitvarkys, tuomet mumis bus nepasitikima", - Eltai pabrėžė Lietuvos atstovas EP.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder