Ukmergės teismo darbuotojų kraujyje - gyvsidabrio pėdsakai

Ukmergės teismo darbuotojų kraujyje - gyvsidabrio pėdsakai

Laboratoriniai tyrimai patvirtino Ukmergės teismo darbuotojų nuogąstavimus - visų jų organizme rasta gyvsidabrio, rašo „Lietuvos rytas".

„Kaip gyvenome kankinami nežinios, taip ir tebegyvename. Gavome tik plikus skaičius, rodančius, kad mūsų kraujyje, šlapime ir plaukuose yra gyvsidabrio. Beveik visų kraujyje esantis gyvsidabrio kiekis viršija leistiną jo koncentracijos dydį, kai kam net du kartus", - antradienį kalbėjo Ukmergės teismo darbuotojai.

Antradienį ukmergiškius pagaliau pasiekė ilgai laukti Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Neuromokslų instituto Neurotoksikologijos laboratorijos atlikti sveikatos tyrimų rezultatai. Susipažinę su jais teisme dirbantys 26 žmonės toliau bus nuodugniai tiriami Vidaus reikalų ministerijos Medicinos centre.

Aptarinėdami ir lygindami gautus atsakymus teismo darbuotojai neslėpė nuostabos: „Visuomenės sveikatos specialistai mums aiškino, kad gyvsidabris iš organizmo pasišalina su šlapimu maždaug per 40 dienų. Kaip tada paaiškinti tokį keistą dalyką, kad vienos buvusios mūsų darbuotojos, kuri nuo praėjusių metų spalio 1-osios išėjo iš darbo ir išvyko gyventi į Norvegiją, organizme taip pat rasta gyvsidabrio, ir net daugiau nei kitų organizmuose? Ji juk pakeitė aplinką, pustrečio mėnesio nesilankė teismo pastate."

Iš tos pačios Neurotoksikologijos laboratorijos savo sveikatos tyrimų rezultatų su nerimu laukia ir šeši Ukmergėje dirbantys Vilniaus apylinkės prokuratūros 7-ojo skyriaus prokurorai. Jų kraujo, šlapimo ir plaukų mėginiai buvo paimti praėjusių metų pabaigoje.

Ukmergės teismo pastate dažnai besilankantys ir po kelias valandas ar net pusdienį teismo posėdžiuose ten praleidžiantys prokurorai patys paprašė patikrinti jų sveikatą.

Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija, ištyrusi Ukmergės teismo pastato sienų, lubų ir grindų nuograndas bei kitų kietų paviršių nuoplovas, visur rado įsigėrusio gyvsidabrio. Kai kur jo kiekis net tūkstantį kartų viršija leistinas normas.

„Esant tokiai situacijai būtina nuo sienų ir lubų pašalinti tinką ir pakeisti jį kitu. Žodžiu, reikia kapitalinio remonto", - sakė Vilniaus visuomenės sveikatos centro Saugos kontrolės skyriaus vedėja Asta Razmienė.

Pirmadienį į Ukmergę vėl buvo atvykę Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos specialistai ir tyrė oro taršą lauke aplink Ukmergės teismo pastatą bei Ukmergės rajono policijos komisariate, Ukmergės turizmo ir verslo informacijos centre, kur laikinai persikėlė dirbti Ukmergės teismo darbuotojai.

„Žmonės gali būti ramūs - aplinkoje prie teismo pastato ir laikinose teismo patalpose gyvsidabrio garų nerasta", - teigė A. Razmienė.

Paklausta, kur dingsta iš teismo pastato į aplinką išgaravę gyvsidabrio garai, A. Razmienė patikino, jog, būdamas itin lakus, gyvsidabris per 72 valandas gali nukeliauti net 2,5 tūkstančio kilometrų ir, susijungęs su kitomis medžiagomis, nusėda dirvožemyje arba vandens paviršiuje.

Trečiadienį Seime dėl situacijos Ukmergės teisme šaukiamas Teisės ir teisėtvarkos komiteto posėdis. Bus sprendžiama, ką toliau daryti su gyvsidabrio garais apnuodytu teismo pastatu ir ar skelbti Ukmergėje ekstremalią situaciją.

Teisėjų asociacija jau kreipėsi į Vyriausybę prašydama panaudoti valstybės rezervo lėšas nuodugniai patikrinti Ukmergės teismo darbuotojų sveikatą ir užtikrinti šiam teismui tinkamas darbo sąlygas. Ukmergės rajono savivaldybė buvo paraginta kuo skubiau dėl šio įvykio skelbti ekstremalią situaciją.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder