Tikimasi, kad įstatymas įtvirtins lietuvių kalbą visose viešojo gyvenimo srityse

Tikimasi, kad įstatymas įtvirtins lietuvių kalbą visose viešojo gyvenimo srityse

Ateinančią savaitę Seimas svarstys Valstybinės kalbos įstatymo naujos redakcijos projektą ir su juo susijusius Vietos savivaldos, Valstybinės kalbos inspekcijos įstatymų bei Administracinių teisės pažeidimų kodekso atskirų straipsnių pakeitimus.

Projektai keliskart diskutuoti Švietimo, mokslo ir kultūros komitete.

Pasak Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos nario, Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto pirmininko Valentino Stundžio, naujasis įstatymas, atsižvelgiant į tai, kad lietuvių kalba yra vienas iš svarbiausių valstybės suverenumo ir vientisumo požymių, įtvirtina lietuvių kalbos funkcionavimą visose viešojo gyvenimo srityse, reglamentuoja valstybinės kalbos tvarkybą, kontrolę ir atsakomybę už šio įstatymo pažeidimą.

"Projekte konkrečiau, jei lygintume su dabar galiojančiu įstatymu, nustatomos lietuvių kalbos vartojimo normos įvairiose viešojo gyvenimo srityse: valstybės ir savivaldybių institucijų veikloje, jų santykiuose su juridiniais ir fiziniais asmenimis, aptariami reikalavimai vartotojų aptarnavimui ir informavimui, viešųjų užrašų normos ir kita", - sakė parlamentaras.

V. Stundys pažymi, jog įstatyme įtvirtinama, kad kiekvienas Lietuvos pilietis turi mokėti ir gerbti lietuvių kalbą, kad kiekvienas asmuo turi teisę vartoti lietuvių kalbą ir ja gauti informaciją visose viešojo gyvenimo srityse, neapeliuodamas į šią teisę.

Kituose šio paketo teisės aktuose siūloma įtvirtinti naują valstybinės kalbos vartojimo ir taisyklingumo kontrolės sistemą.

"Dabar ją sudaro du savarankiški, jokiais valdymo santykiais nesusieti lygmenys - valstybės, t. y. Valstybinė kalbos inspekcija, ir savivaldybių, t. y. savivaldybių kalbos tvarkytojai. Priėmus pataisas bus sukurta vientisa valstybinė kontrolės sistema ir Valstybinė kalbos inspekcija savo funkcijas vykdys per teritorinius padalinius", - kalbėjo V. Stundys.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder