Telefoniniai teroristai šokdina valstybę

Telefoniniai teroristai šokdina valstybę

Kai šią savaitę buvo pranešta apie neva užminuotą suskystintų gamtinių dujų (SGD) laivą-saugyklą "Independence", Seime prabilta apie baudžiamosios atsakomybės vadinamiesiems telefoniniams teroristams griežtinimą.

Užtenka vieno melagingo skambučio apie padėtą bombą, ir evakuojamos mokyklos, dideli prekybos centrai, merijos, Seimas ar net vienas svarbiausių strateginių objektų šalyje. Skambinėtojai jaučiasi tarsi nebaudžiami, o kiekvienas jų išpuolis kuriam laikui paralyžiuoja įstaigų darbą. Melagingas pranešimas apie tariamą incidentą Klaipėdos uoste reiškė ir didžiulius finansinius nuostolius.

„Pranešimas apie užminuotą SGD laivą - visa ko viršūnė. Manau, kad atėjo laikas peržiūrėti teisės aktus, pasiaiškinti, kiek melagingų pranešimų apie padėtas bombas "autorių" iš tikrųjų nubausta, ar kreipiamasi dėl materialinės žalos atlyginimo. Galbūt reikia dar labiau griežtinti atsakomybę už tokius poelgius“, - LŽ vakar sakė Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Artūras Paulauskas.

Skambinėtojai įsijautė

Pastaruoju metu telefoniniai teroristai įvairiose Lietuvos vietovėse tiesiog ėmė siautėti. Vakar pranešta apie esą užminuotą mokyklą Šilalės rajono Kaltinėnų miestelyje. Pareigūnams teko evakuoti net dvi mokyklas, nes nepatikslinta, į kurią ugdymo įstaigą neva kėsinamasi.

Praėjusį sekmadienį buvo „užminuota“ ir Kretingos Motiejaus Valančiaus viešoji biblioteka. Dėl melagingo pranešimo teko įvesti planą „Skydas“, buvo iškviesta įstaigos vadovybė.

Neseniai dėl neva padėtos bombos teko evakuoti visą prekybos ir pramogų centrą „Akropolis“ Šiauliuose. Sprogmens po melagingo pranešimo ieškota ir Vilniaus 3-iajame policijos komisariate. Pernai buvo „užminuotas“ Seimas, Klaipėdos merija, įvairūs kiti objektai.

Visais atvejais, melagingai pranešus apie tariamą sprogmenį bendruoju pagalbos telefonu 112, į vietą skuba policijos pareigūnai, greitosios medicinos pagalbos, ugniagesių ekipažai, antiteroristinių operacijų rinktinės „Aras“ vyrai. Ne tik sutrikdomas įstaigų darbas, bet ir gaišinamas specialiųjų tarnybų laikas, naudojami degalai, išnaudojami žmogiškieji ištekliai.

Jei policijai pavyksta nustatyti „teroristą“, švelniausia jam gresianti bausmė - nuo 300 litų (87 eurų) iki 600 litų (174 eurų) arba administracinis areštas iki 30 parų. Jei nustatoma, kad melagingas pranešimas sukėlė rimtesnių padarinių, taikomas Baudžiamasis kodeksas. Pagal jį, tas, kas melagingai pranešė ar paskleidė žinią apie visuomenei gresiantį pavojų arba didelę nelaimę, jeigu dėl to kilo žmonių sumaištis ar buvo padaryta didelė turtinė žala, baudžiamas bauda arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų. Vis dėlto bent jau viešojoje erdvėje dar nėra nuskambėjęs nė vienas atvejis, kai išpuolio autoriui teko krimsti kalinio duonos.

Iškvietė net narus

Šios savaitės viduryje užfiksavus pranešimą apie esą užminuotą SGD laivą-saugyklą „Independence“, operatyviai nustatyta, kad skambino moteris iš Skuodo rajono, Mosėdžio kaimo.

„Skuodo pareigūnai visiškai girtą moterį pristatė į Klaipėdą. Ji buvo išblaivinta, apklausta ir uždaryta į areštinę. Pradėtas ikiteisminis tyrimas“, - LŽ sakė Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovas spaudai Albinas Strumyla.

Dėl incidento teko skubiai nutraukti darbą tiek laive-saugykloje, tiek ant platformų, krantinėje, prie kurių jis prišvartuotas.

Anot terminalą ir laivą saugančios Viešojo saugumo tarnybos Valdymo ir veiklos priežiūros skyriaus viršininko Sauliaus Umbrusevičiaus, SGD laivas buvo pirmas tarnybos istorijoje melagingai „užminuotas“ Lietuvos strateginis objektas.

„Tokio atvejo tikrai dar nebuvo. Po melagingo pranešimo veikėme pagal tam tikrą metodiką. Buvo evakuoti žmonės nuo krantinės: teko juos plukdyti į krantą. Operatyviai užtikrinta išorinė objekto apsauga. Iš paties laivo „Independence“ žmonių neteko evakuoti“, - LŽ sakė jis.

Prie terminalo sulėkė ne tik specialiosios tarnybos, bet buvo iškviesti ir specialiai apmokyti narai, kurie nėrė į ledinį vandenį ir turėjo apžiūrėti laivą, platformas.

Tad galima tik įsivaizduoti, kiek pajėgų panaudota ir bereikalingo darbo įdėta dėl vieno melagingo girtos moters skambučio. „Mes negalime nereaguoti. Bet kuris analogiškas skambutis vėl sukels visas tarnybas ant kojų“, - pripažino LŽ kalbinti pareigūnai.

Trūksta informacijos

Seimo NSGK vadovas A.Paulauskas yra pabrėžęs, jog SGD terminalas - vienas svarbiausių objektų, kurio apsauga privalo būti itin gera. „Negalime paneigti, kad šis objektas gali tapti vienu svarbiausių taikinių agresijos atveju. Tas skambutis apie neva užminuotą laivą nėra toks jau nekaltas. Pirmiausia, neatmeskime galimybės, kad Lietuvai nedraugiškos jėgos per tam tikrus žmones galbūt tikrino mūsų tarnybų budrumą. Ir gali vėl patikrinti. Juk tarnybos privalo reaguoti į kiekvieną tokį skambutį, tad galime įsivaizduoti, jog turint piktų kėslų įmanoma labai rimtai paralyžiuoti terminalo darbą. Tiesiog “išjungti” mūsų vieną svarbiausių valstybėje objektų nuolat trikdant jo veiklą”, - LŽ sakė jis.

Todėl, parlamentaro manymu, reikia bent jau pradėti diskutuoti apie griežtesnę atsakomybę už melagingus pranešimus, kurie susiję su valstybiniais objektais.

“Žinome, kad dalis tų anonimų yra nustatomi, tačiau kiek bylų pasiekia teismus ir kiek iš tikrųjų nubaudžiama tų skambinėtojų? Kokios bausmės jiems skiriamos? Koks apskritai yra statistinis išaiškintų ir realiomis bausmėmis pasibaigusių bylų rodiklis? Tokios informacijos ypač trūksta”, - pabrėžė A. Paulauskas.

Jis pridūrė, kad neseniai sulaukė vienos moters skambučio, kuri informavo, kad užminuota visa Klaipėda…

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder