Teismų tarybos pirmininkas G. Kryževičius: dėl teismų stambinimo yra nemažai skeptikų, bet jis reikalingas

Teismų tarybos pirmininkas G. Kryževičius: dėl teismų stambinimo yra nemažai skeptikų, bet jis reikalingas

Teismų tarybos pirmininkas Gintaras Kryževičius sutiktų ir toliau eiti šias pareigas ir sako, kad dėl teismų stambinimo yra nemažai skeptikų, bet jis reikalingas.

"Mes bijome visko: teismo posėdžių įrašų, e. bylos įdiegimo ir taip toliau. Bet Europa žygiuoja pažangos keliu. Taip, esame atsargūs, ir esu įsitikinęs, teismų stambinimo, kas jau padaryta Estijoje, idėja Lietuvoje turi daugiau skeptikų nei šalininkų. Tik ar teikia to perdėto atsargumo ir pasipriešinimo inovacijoms, kurios pakeistų mūsų teismų sistemos veidą? Tikrai nereikia. Todėl linkiu naujai Teisėjų tarybai, kuri šiandien bus išrinkta, kuo greičiau spręsti visus aktualius klausimus ir dėl bylų vilkinimo, ir dėl proceso modernizavimo bei kitus", - spaudos konferencijoje sakė G. Kryževičius.

"Dar galėčiau priminti, kad paskutiniame šios sudėties Teisėjų tarybos posėdyje buvo priimti kelių teisės aktų pakeitimai, kurie leistų greitinti bylų nagrinėjimo procesus. Su tais dalykais labai glaudžiai susiję teisėjų gebėjimai, kvalifikacija. Į tai reikia atkreipti dėmesį, siekiant, kad teisėjai visą procesą taikytų taip, kaip buvo siekiama jį kuriant, kad tas procesas būtų kuo efektyvesnis," - sakė Teisėjų tarybos pirmininkas.

Eltai pasiteiravus, ar jau nebėra aktualus teisėjų saugumo klausimas, kad jis neminimas, daugiau dėmesio skiriant jų darbo krūvių geresniam paskirstymui ar atlygiui už darbą, Teisėjų tarybos pirmininkas G. Kryževičius kalbėjo, jog šis klausimas turi būti rimtų diskusijų taryboje tema. Nes policija, saugodama bendrai viešąją tvarką, neturi įstatymu nustatytos pareigos fiziškai saugoti teisėjus ar teismus. „Gal tai ir neturėtų būti jos funkcija. Daugelyje valstybių teismus saugo ne policija. Teismai - civilinės įstaigos, tai sauga turėtų pasirūpinti ne jėgos struktūrų pareigūnai". Be to, anot G. Kryževičiaus," policija šiandien neįgali atlikti tokią funkciją - taikyti fizinę teisėjų apsaugą".

Žurnalistams pasiteiravus, ar dabartinis Teisėjų tarybos pirmininkas norėtų likti šiame poste dar vienai kadencijai, G. Kryževičius pasakė:

„Sutikčiau tęsti darbą Teisėjų taryboje pirmininko poste, nes norisi užbaigti tai, kas pradėta, ir įgyvendinti idėjas, kurių projektai paruošti. Tai - teismų reforma, perėjimas prie teismų stambinimo, teismų aprūpinimo pagerinimas ir kitų problemų sprendimai. Kalbama ir apie galimą teismų biudžetų centralizavimą. Daugelį šių dalykų įgyvendinus, ir su turimais resursais atrodytume geriau nei dabar, visuomenė labiau pasitikėtų teismais.

Vienas iš būtinų ilgiau neatidėliojant išspręsti klausimų - Vilniaus apygardos teismo darbo sąlygų pagerinimas. Dar galiu priminti, kad esu šalininkas e - bylų: jas įdiegus, valstybei sumažėtų teisingumo kaštai ir palengvėtų teisėjų duona."

Teisėjų tarybos bei jos pirmininko rinkimų rezultatai, primena ELTA, paaiškės baigiantis Visuotiniam teisėjų susirinkimui, penktadienio vakarą.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder