Teisinis reguliavimas, pagal kurį savivaldybės tarybos narys, einantis mero ar mero pavaduotojo pareigas, gali būti laikinai nušalinamas nuo jų, neprieštarauja Konstitucijai

Teisinis reguliavimas, pagal kurį savivaldybės tarybos narys, einantis mero ar mero pavaduotojo pareigas, gali būti laikinai nušalinamas nuo jų, neprieštarauja Konstitucijai

Konstitucinis Teismas pripažino, kad Baudžiamojo proceso kodekse įtvirtintas teisinis reguliavimas, pagal kurį savivaldybės tarybos narys, einantis mero ar mero pavaduotojo pareigas, gali būti laikinai nušalinamas nuo jų, neprieštarauja Konstitucijai.

Konstitucinis Teismas trečiadienį priimtame nutarime pažymėjo, jog iš pareiškėjo prašyme išdėstytų argumentų ir jame nurodytų Konstitucijos straipsnių matyti, kad pareiškėjas abejoja įtvirtinto laikino nušalinimo nuo pareigų teisinio reguliavimo konstitucingumu tik tuo aspektu, kiek jis taikytinas tiesiogiai išrinktiems savivaldybės politikams. Pažymėta, kad pagal Baudžiamojo proceso kodekso straipsnį procesinė prievartos priemonė - laikinas nušalinimas nuo pareigų gali būti taikoma tik tam asmeniui, kuris vykdo tam tikrą darbinę veiklą ir dėl to yra darbo ar savo prigimtimi į juos panašių santykių dalyvis.

Įvertinus Vietos savivaldos įstatyme įtvirtintą teisinį reguliavimą, padaryta išvada, kad tik savivaldybės tarybos narių, einančių mero ir mero pavaduotojo pareigas, pareigų vykdymas gali būti prilyginamas jų darbinei veiklai, todėl tik jiems galėtų būti taikoma procesinė prievartos priemonė - laikinas nušalinimas nuo pareigų.

Tad Konstitucinis Teismas minėto kodekso straipsnio atitiktį Konstitucijai tyrė tik tiek, kiek jame nėra nustatyta draudimo savivaldybės tarybos narį nušalinti nuo mero ar mero pavaduotojo pareigų arba jo nušalinimo nuo šių pareigų trukmę ribojančių papildomų kriterijų.

Konstitucinio Teismo nutarime pažymėta, kad pagal Konstituciją išrinktų savivaldybės tarybos narių, kaip atitinkamos teritorinės bendruomenės atstovų, statusas turi tam tikrų ypatumų, palyginti su kitų, teritorinės bendruomenės mandato neturinčių, asmenų statusu, tačiau jie neturi asmenims, vykdantiems funkcijas įgyvendinant valstybės valdžią, imunitetų. Be kita ko, nėra nustatyta ypatinga jų patraukimo baudžiamojon atsakomybėn tvarka. Pažymėta ir tai, kad Konstitucijoje nėra įtvirtintas specifinis savivaldybės tarybos nario, einančio mero ar mero pavaduotojo pareigas, statusas.

Taigi pagal Konstituciją savivaldybės tarybos nario, einančio mero ar mero pavaduotojo pareigas, statusas nesuponuoja reikalavimo įstatyme jam nustatyti kitokius, nei taikomi kitiems asmenims, procesinių prievartos priemonių, įskaitant laikiną nušalinimą nuo pareigų, taikymo pagrindus ir tvarką.

Teisiniu reguliavimu sudarytos prielaidos procesinę prievartos priemonę - laikiną nušalinimą nuo pareigų savivaldybės tarybos nariui, einančiam mero ar mero pavaduotojo pareigas, taikyti bendrais įstatyme nustatytais pagrindais ir tvarka. Todėl ginčijamu teisiniu reguliavimu įstatymų leidėjas jam iš Konstitucijos kylančią pareigą įstatyme nustatyti baudžiamajame procese taikytinas procesines prievartos priemones ir jų taikymo tvarką įgyvendino tinkamai.

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder