Teisės ir teisėtvarkos komitetas aptarė su smurtu artimoje aplinkoje susijusius įvykius

Teisės ir teisėtvarkos komitetas aptarė su smurtu artimoje aplinkoje susijusius įvykius

Reaguojant į pastarųjų mėnesių įvykius Lietuvoje, pasibaigusius kelių moterų mirtimi dėl smurto artimoje aplinkoje, 2013 m. kovo 20 d. Teisės ir teisėtvarkos komiteto (toliau – Komitetas) posėdyje, dalyvaujant generaliniam policijos komisarui Sauliui Skverneliui ir Bendrojo pagalbos centro viršininkui Artūrui Kedavičiui, diskutuota, kodėl policijos pareigūnai netinkamai sureagavo į minėtus įvykius Klaipėdos rajone ir Kudirkos Naumiestyje.

Šių metų vasario mėnesį pavėluotas pareigūnų atvykimas pagal iškvietimą, Klaipėdos rajone baigėsi tragiškai: nesulaukusi policijos pagalbos buvo nužudyta šio rajono gyventoja – daugiavaikė motina. Dėl galimo pareigūnų aplaidumo praėjusį savaitgalį Kudirkos Naumiestyje buvo nužudytos dvi moterys.

Policijos vadovas komiteto narius informavo, kad dėl įvykio Klaipėdos rajone tarnybinis patikrinimas sustabdytas ir šiuo metu vyksta ikiteisminis tyrimas. Posėdžio metu buvo aiškintasi, kodėl pranešimai buvo prilyginti žemiausiai C kategorijai, kodėl policija turėjusi atvykti per valandą, neatvyko nustatytu laiku. Taip pat buvo atkreiptas dėmesys ir į kaltinamojo asmenybę. Policijos vadovas pažymėjo, kad kaltinamasis nužudymu dėl smurto šeimoje 2009–2012 m. buvo nuteistas keturis kartus, bet reali laisvės atėmimo bausmė jam skirta tik šiemet. Be to, jis ne kartą baustas už pasipriešinimą pareigūnams. Bendrojo pagalbos centro viršininkas teigė, kad į pranešimą apie įvykį Klaipėdoje pagalbos centro darbuotojai reagavo tinkamai.

Įvykus kitam rezonansiniam nusikaltimui, praėjusį savaitgalį Kudirkos Naumiestyje buvo nužudytos dvi moterys. Šiuo atveju, pasak Bendrojo pagalbos centro viršininko, skambinusieji gyventojai skundėsi tik dėl triukšmo. Apie galimą grėsmę žmonių gyvybei nepranešta.

Posėdžio metu konstatavus, kad Lietuvoje apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje sistema veikia netinkamai, Policijos vadovas komiteto narius informavo, kad Seimo Moterų parlamentinė grupė kreipėsi į Ministrą Pirmininką Algirdą Butkevičių prašydama imtis veiksmų sukuriant tarpžinybinę Apsaugos nuo smurto artimoje aplinkoje įstatymo vykdymo priežiūros komisiją. Komisija užtikrintų įstatymo vykdymui reikalingų teisės aktų priėmimą, atsakingų institucijų tarpusavio bendradarbiavimą bei formuotų vieningą smurto artimoje aplinkoje užkardymo praktiką.

S. Skvernelis posėdyje išreiškė viltį, kad šiuo metu Policijos departamento kartu su Bendruoju pagalbos centru tobulinama informacinė sistema padės geriau įvertinti skambučio rimtumą ir galimas grėsmes ateityje.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder