Teisėsauga raginama tirti galimus lenkų instituto nusikaltimus Lietuvos valstybei

Teisėsauga raginama tirti galimus lenkų instituto nusikaltimus Lietuvos valstybei

Seimo narys Gintaras Songaila įteikė Generalinei prokuratūrai prašymą dėl ikiteisminio tyrimo pradėjimo dėl galimo kėsinimosi į Lietuvos Respublikos teritorijos vientisumą.

Seimo narys, susipažinęs su videoklipų produkcija, kuri yra prieinama ir platinama per Lenkijos Respublikos "Kresų instituto" ("Instytut Kresowy"), o dabar – ("Instytut Kresow Rzeczypospolitej") tebeveikiančioje interneto svetainėje (www.kresowy.pl) įtvirtintą YouTube prieigą, konstatavo, kad didelė šių klipų yra akivaizdžiai šovinistinio, agresyvaus revanšistinio ir net ekspansionistinio pobūdžio. Kresų instituto draugija įsteigta su Lenkijos valstybės institucijų ir pareigūnų parama vietoj anksčiau uždaryto Kresų instituto, kurio steigėjas buvo Varšuvos savivaldybė ir kuris pasižymėjo "nekorektiška veikla kaimyninių šalių atžvilgiu", todėl buvo uždarytas.

"Daugelio videoklipų turinys siejasi su teritorinėmis pretenzijomis į vadinamuosius prieškarinės Lenkijos Respublikos rytinius pakraščius ("rytinių kresų", "wschodnych kresow" teritorijas) bei su "didžiosios Lenkijos", kuri vėl esą užims šias ir net dar platesnes rytų Europos teritorijas, vizijomis", – teigia G. Songaila.

Pasak jo, kai kuriuose videoklipuose teritorinės pretenzijos ar net aneksionistinės idėjos reiškiamos ne tik Lietuvos, Gudijos ar Ukrainos atžvilgiu, bet kitoms Europos šalims, įskaitant visas tris Baltijos šalis, Čekiją, Slovakiją, ar net Vokietiją ir Rusiją. Seimo narys pateikė tiek interneto nuorodas į šiuos klipus, tiek ir įrašus bei kitą įrodomąją reikšmę turinčią medžiagą.

Generalinei prokuratūrai pateiktame prašyme G. Songaila nurodė ir tą faktą, kad kai kuriuose videoklipuose "kresų susigrąžinimui" siūloma panaudoti kaimyninių šalių piliečius, kuriems išdalinta "lenko korta", esą ginant juos nuo persekiojimų šiose šalyse ir atstatant jų lenkiškąją pilietybę po "numatomos aneksijos". Seimo narys tikisi, kad kita svetainė (www.kresy.pl), kurią tiesiogiai finansuoja Lenkijos Respublikos Senatas, nors ji ir tęsia prieškarinės Lenkijos politines bei istorines tradicijas, kaip antai, nepripažindama pilsudskinės Lenkijos įvykdytos rytų Lietuvos ir Vilniaus okupacijos, yra niekaip nesusijusi su anksčiau minėtos organizacijos ir svetainės veikla, bei asmenimis, kurie įkėlė šiuos klipus į interneto erdvę.

Seimo narys nurodė, kad Lietuvos Respublikos ir Lenkijos Respublikos sutarties dėl teisinės pagalbos ir teisinių santykių civilinėse, šeimos, darbo ir baudžiamosiose bylose 59 straipsnio 1 dalis nustato, kad kiekviena Susitariančioji Šalis, prašant kitai Susitariančiajai Šaliai, įsipareigoja vykdyti savų piliečių ir svetimšalių, turinčių jos teritorijoje nuolatinę gyvenamąją vietą, įtariamų padarius nusikaltimą kitos Susitariančiosios Šalies teritorijoje, baudžiamąjį persekiojimą.

"Valstybės teritorinis vientisumas bei konstitucinė santvarka įstatymų yra ginami ir Lietuvoje, ir Lenkijoje", – teigia G. Songaila.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder