Tebesitęsiant kovoms Rytų Ukrainoje, ES griežtina atsakomąsias priemones

Tebesitęsiant kovoms Rytų Ukrainoje, ES griežtina atsakomąsias priemones

Vėlų trečiadienio vakarą Europos Vadovų Taryba (EVT) posėdyje Briuselyje pasmerkė tebesitęsiančius karinius susirėmimus Rytų Ukrainoje ir, atsižvelgdama į tai, jog Rusija neįgyvendino keturių birželio 27 d. EVT nustatytų sąlygų, sugriežtino atsakomąsias priemones, teigiama Prezidentės spaudos tarnybos pranešime.

"Rusijos remiamų separatistų veiksmai Rytų Ukrainoje kelia grėsmę ne tik šios šalies, bet ir visos Europos saugumui. Europos Sąjunga privalo nedelsiant imtis tokių priemonių, kurios sustabdytų karinę agresiją, o už ją atsakingi asmenys būtų nubausti", - sakė EVT posėdyje Briuselyje dalyvaujanti Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Nuo šiol sankcijos bus taikomos įmonėms ir organizacijoms, kurių veiksmai arba finansinė parama kelia grėsmę Ukrainos suverenumui ir teritoriniam vientisumui. ES šalių vadovai EVT taip pat paragino Europos investicinį banką sustabdyti naujų valstybinių projektų finansavimą Rusijoje bei sutarė derinti pozicijas dėl naujų Europos rekonstrukcijos ir plėtros banko paskolų išdavimo šiai šaliai.

ES šalių vadovai įpareigojo Europos Komisiją peržiūrėti dvišalio ir regioninio bendradarbiavimo iniciatyvas su Rusija ir, esant reikalui, jas sustabdyti. Šios priemonės nelies pilietinės visuomenės stiprinimo projektų.

EVT paragino Europos Komisiją pateikti pasiūlymus dėl investicijų Kryme ir Sevastopolyje ribojimo. Tikimasi, jog tarptautinės finansų institucijos taip pat nerems projektų, kurie reikštų Krymo ir Sevastopolio aneksijos pripažinimą.

Europos Sąjunga yra parengusi ir tolimesnių sankcijų paketą. Iškilus būtinybei, Europos šalių vadovai susitiks jų aptarti.

EVT, be padėties Ukrainoje, taip pat buvo aptarta padėtis Artimuosiuose Rytuose. ES valstybių vadovai išreiškė susirūpinimą dėl prievartos Izraelyje ir Gazos ruože bei paragino abi puses nutraukti kovinius veiksmus ir sudaryti sąlygas humanitarinės pagalbos tiekimui.

Pasak Prezidentės, Lietuva, dirbdama Jungtinių Tautų Saugumo Taryboje, atidžiai stebi situaciją Artimuosiuose Rytuose. Šalies vadovė pabrėžė, jog Artimųjų Rytų taikos procesui būtina, jog visos konflikto pusės susėstų prie derybų stalo. Tik tokiu būdu įmanoma atkurti stabilumą regione bei sustabdyti civilių gyventojų žūtį.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder