Tautiečių bėdos svetur ambasadoms rūpi tik nuo 8 iki 17 val.

Tautiečių bėdos svetur ambasadoms rūpi tik nuo 8 iki 17 val.

Nors užsienio šalyse Lietuvos ambasados steigiamos visų pirma padėti į bėdą svetur pakliuvusiems tautiečiams, prisišaukti jų pagalbos beveik neįmanoma. Užuojauta nelaimėliams netrykšta ir Užsienio reikalų ministerijoje tuo tikslu budintys pareigūnai. Taigi aišku viena: pakliuvai, žmogau, į bėdą - pats iš jos ir kapstykis.

Istorija apie Lenkijoje gegužės 18-osios vėlų vakarą su vaikų grupe iš ekskursijos grįžtantį ir sulaikytą autobusą iš Lietuvos parodė, kad Lietuvos piliečiams, pakliuvusiems į bėdą užsienyje, nėra ko tikėtis skubios valstybinių tarnybų pagalbos. Priminsime, jog tą vakarą grupė moksleivių iš Utenos Aukštakalnio progimnazijos važiavo namų link, kai netoli Varšuvos autobusą sustabdė pareigūnai. Paaiškėjo, kad susikaupusi 21 tūkst. zlotų skola už kelius. Vairuotojai tiek pinigų sumokėti kortelėje neturėjo, todėl autobusas buvo sulaikytas.

Ekskursijos gidas Vytautas Krasnickas, tikėdamasis Lietuvos ambasados Lenkijoje pagalbos, iškart puolė ten skambinti, bet telefonu niekas neatsiliepė.

"Pavyko prisiskambinti tik Lietuvos užsienio reikalų ministerijos konsulinės pagalbos telefonu, - "Vakaro žinioms" pasakojo jis. - Budėtojas man pasakė, kad niekuo negali padėti. Tu, sako, esi vadovas, pats ir spręsk."

Moksleivius lydėjusi mokytoja Nijolė Liašenkienė sakė, kad namus vaikai vietoj pirmos valandos nakties pasiekė tik kitos dienos vėlų vakarą. Anot jos, pikta ir dėl to, kad lenkų pareigūnai žmogiškumo nė kiek neturėjo, ir dėl to, kad Lietuvos ambasadoje jokios pagalbos nepavyko gauti.

Užsienio reikalų ministerijos atstovas Mindaugas Lašas situaciją aiškino kitaip. Anot jo, po darbo atstovybės užsienio šalyse nedirba, bet jei yra poreikis suteikti skubią pagalbą, reaguojama. Tam esą sukurta speciali sistema skambinti tiesiai į Lietuvos užsienio reikalų ministeriją, nurodytu konsulinės pagalbos telefonu.

"Į čia galima prisiskambinti visą parą, dirba budėtojas, - tvirtino ministerijos atstovas. - Žinau, kad jie ir paskambino, kalbėjo, kad sulaikytas autobusas su vaikais. Tačiau skambinęs asmuo klausė, ką daryt, bet nebuvo pareikšta prašymo dėl pagalbos."

Išties keistas valstybės tarnautojo pareiškimas. Juk jei jokia pagalba nebūtų buvusi reikalinga, niekas ir nebūtų skambinęs! Taigi gidas su nepilnamečių grupe buvo priverstas išeities iš padėties ieškoti savo jėgomis.

Prieš porą dienų Lietuvos ambasada Varšuvoje Lenkijai išsiuntė notą, prašydama incidentą išsiaiškinti, ir tikisi atsakymo.

Faktai

Neseniai prie Italijos krantų ant seklumos užplaukė laivas "Costa Concordia", kuriame iškylavo ir vienas lietuvis. Vyras, tikėdamasis pagalbos, skambino į Lietuvos ambasadą Romoje, bet buvo jau po darbo valandų, ir susisiekti su jos darbuotojais nepavyko.

Gruzijoje pagal mainų programą studijavusi grupė lietuvių išvyko pasižvalgyti po Iraną ir ten buvo apvogta. Lietuviai kreipėsi į artimiausią - Turkijoje veikiančią - Lietuvos ambasadą, bet Lietuvos diplomatai pagalbos nesuteikė.

Ispanijoje įdarbinimo agentūros apgauta lietuvių pora tikėjosi, kad namus pasiekti padės Lietuvos ambasada, bet, nesulaukus pagalbos, teko tvarkytis savo jėgomis.

Italijoje atostogavusi kauniečių šeima prarado mikroautobusą. Nukentėjusieji kreipėsi į Lietuvos ambasadą pagalbos, bet buvo savaitgalis, ambasadoje niekas nedirbo, jokios pagalbos nesulaukta.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder