Svetimos bėdos valdininkams niekada nerūpėjo

Svetimos bėdos valdininkams niekada nerūpėjo

Valstybinės institucijos nesiskubina mokėti žmonėms socialinių išmokų, tačiau šiems pamiršus sumokėti įvairiausius mokesčius, minėtos institucijos pačios pirmosios pradeda reikalauti mokesčių iš piliečių.

Kreipėsi į „Vakaro žinias“ Kupiškio rajone Subačiaus miestelyje gyvenanti Regina Moskoliova. Moteris pasakojo, kad dėl socialinės darbuotojos aplaidumo, ji socialines išmokas gaus tik po dviejų mėnesių nuo dokumentų pristatymo. Socialinės išmokos yra vienintelis moters ir jos dviejų vaikų pragyvenimo šaltinis.

„Kovo 22 dieną sūnui suėjo 18 metų. Aš balandžio 16-ą sutvarkiau visus dokumentus ir mūsų socialinė darbuotoja nuvežė juos į Kupiškio socialinės paramos skyrių. Darbuotoja, kuri turėjo sutvarkyti tuos dokumentus, pareiškė, kad ji atostogavo ir dokumentus gavo tik gegužės 17 dieną. Ir situacija tokia, kad aš vėl turiu naują prašymą, o išmokas už balandį gausiu tik birželio mėnesį, o kur dingsta gegužės mėnuo?“ - dėstė R.Moskoliova.

Niekas nedirba

Moteris pasakojo, kad išmokos yra mokamos mėnesio pradžioje, apie 11 dieną. Tad, jos teigimu, negi Socialinės paramos skyriaus darbuotojams yra sunku sutvarkyti dokumentus taip, kad birželio mėnesį ji gautų išmokas ne tik už balandį, bet ir už gegužę.

„Penki šeši kabinetai, apie 20 darbuotojų, o niekas nesugeba atlikti savo darbo. Ir dar reiškia nepasitenkinimą, kad aš mėginu ieškoti teisybės. Jei žmogus atostogauja, jo darbus juk turi perimti kitas specialistas. Susidaro įspūdis, kad ten niekas nežino, kas yra už ką atsakingas“, - piktinosi R. Moskoliova.

Anksčiau gyvenusi Kalvarijose moteris tikino, kad ten socialinės darbuotojos nors ir buvo tik dvi, jos visada rūpindavosi gyventojais. Jei tik trūkdavo kokio nors dokumento, iškart paskambindavo ir informuodavo.

„Kam reikia tiek etatų, jei darbo kokybė ne geresnė. Tegu susimažina ir dirba atsakingai, o dabar niekas nieko nedaro, bet kentėti juk turi gyventojai“. - tikino moteris.

Sunku išgyventi

R. Moskoliova šiuo metu augina du vaikus, vienas pilnametis, lanko 11-ą klasę, dukra - 10-ą. Taip pat prižiūri ir du neįgalius asmenis. Moters teigimu, vaikams neužtenka vien druskos, duonos ir vandens.

„Vaikai nori važiuoti į ekskursijas, o aš net 50 Lt vargiai išgaliu jiems duoti. O kad jie išsiskirtų iš kitų vaikų - nesinori. Mano prižiūrimi invalidai gauna pensiją, bet iš jos reikia susimokėti mokesčius už butą, nupirkti jiems reikalingų vaistų. Turi jie dar 3000 Lt skolą už senelio laidojimo išlaidas ir dar visokių skolų, pavyzdžiui, už šaltą vandenį nebuvo mokėta penkerius metus“, - problemas vardijo R. Moskoliova.

55 metų moteris tikina ne iš gero gyvenimo reikalaujanti sumokėti jai priklausančias socialines išmokas. R. Moskoliova pati dirbti nelabai galinti, nes jau šešerius metus serga hipertonija. Visgi moteris registruota Darbo biržoje, tik kad jai neatsiranda jokių darbų.

„Tarnautojams svarbu, kad jie turi etatą ir už tai gauna atlygį, o kad darbas atliekamas neatsakingai, niekam negalima pasiskųsti. Žodžiu, netvarka“, - pokalbį reziumavo Subačiuje gyvenanti moteris.

Reikia laikytis tvarkos

Gyventojai, deklaruojantys arba gyvenantys kaimo vietovėje, turi teisę dokumentus pristatyti į seniūnijas. Tuomet ten dirbantys socialiniai darbuotojai nuveža dokumentus į artimiausią savivaldybės Socialinės paramos skyrių. Vėliau prašymai yra peržiūrimi ir priimami tam tikri sprendimai.

„Vakaro žinioms“ susisiekus su socialine darbuotoja (vardas ir pavardė žinomi redakcijai), kuri buvo atsakinga už R. Moskoliovos dokumentų sutvarkymą, ši teigė, kad situaciją gyventoja pakreipė sau palankia linkme.

„Pašalpa buvo skirta laiku. Aš jos prašymą gavau tik balandžio mėnesio paskutinėmis dienomis. Dokumentai privalėjo būti pristatyti iki 25 dienos, o juos gavome tik 28 dieną. Aš tuo metu jau atostogavau. Mes įstatymo numatyta tvarka galime sprendimą priimti per mėnesį. Mes nusižengimo jokio nepadarėme“, - tikino socialinė darbuotoja.

Kaltų nėra

Pasak jos, šiuo metu pašalpa yra paskaičiuota, o sprendimas priimtas. Žmonės skundžiasi, tačiau darbuotojai nieko negali padaryti, jei dokumentai yra sutvarkomi ne laiku.

„Žmogus, gavęs pašalpą, niekada nepaskambins ir nepadėkos. O iškilus problemai, ima skųstis kam tik gali. Jei tie dokumentai būtų laiku pakliuvę ant mano stalo, kolegės tikrai būtų juos sutvarkiusios“, - teigė atsakinga darbuotoja.

Irena DEGUTIENĖ, Seimo narė:

Socialinės išmokos, kurios yra mokamos savivaldybėse, turi būti mokamos laiku. Jei dėl darbuotojo aplaidumo, pašalpos vėluoja ar negali būti išmokėtos, žmogus tikrai neturi dėl to nukentėti. Kiekvienas privalome vykdyti savo pareigas ir gerai atlikti pavestus darbus. Tikrai nesinorėtų, kad vieno aplaidaus darbuotojo veiksmai būtų priskiriami valstybės mastu. Atsakomybę turi prisiimti tas žmogus, kuris suklydo. Jo vadovai turi skirti atitinkamas nuobaudas ir bandyti kuo greičiau išspręsti šią situaciją ir išmokėti išmokas gyventojams. Klaidos turi būti taisomos, tačiau ir suklydę pareigūnai turi būti nubausti. Bet tokiu atveju tikrai negalima kaltinti visos savivaldybės ar valstybės. Tokias klaidas tikrai įmanoma greitai ištaisyti, tikrai nėra jokių kliūčių.

Kitas dalykas, kuris šiandien yra dar aktualesnis, tai, kad žmonės dažnai piktnaudžiauja tomis socialinėmis išmokomis, vengia eiti dirbti, nori pragyventi tik iš jų. Jau seniai keliamas klausimas, kodėl tiek daug žmonių gauna ir gyvena vien iš socialinių pašalpų? Gerai, kad išmokas šiuo metu kontroliuoja savivaldybės, nes jos geriausiai žino, kaip gyvena jų gyventojai, dirba jie ar ne.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Šiuo metu skaitomiausi

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder