Sunkinama referendumo užduotis

Sunkinama referendumo užduotis

Vakar referendumo dėl žemės pardavimo užsieniečiams iniciatoriai pradėjo taisyti parašų rinkimo trūkumus, kuriuos buvo nustačiusi Vyriausioji rinkimų komisija (VRK). Per kelias savaites reikia patikslinti beveik 8 tūkst. įrašų referendumo lapuose. Nors VRK iš pradžių žadėjo, kad taisant trūkumus bus leidžiama naudotis Gyventojų registro tarnybos duomenimis, paskutinėmis dienomis persigalvota. Iniciatyvinei grupei iškelta neįmanoma užduotis - per pusę mėnesio apvažiuoti visą Lietuvą ir rasti pasirašiusiuosius neturint jų kontaktų.

Prasideda taisymo sprintas

VRK gruodžio 14-osios sprendimu referendumo iniciatoriams suteiktas 15 dienų terminas - iki sausio 21 dienos - patikslinti parašų rinkimo trūkumus.

Iš 321,48 tūkst. VRK pateiktų parašų tinkamais buvo pripažinti tik 292,2 tūkst. Iki 300 tūkst. parašų, kurie būtini referendumui organizuoti, trūksta 7800 parašų.

Lietuvių tautinio jaunimo sąjungos (LTJS) pirmininkas, vienas iš referendumo iniciatyvinės grupės narių Julius Panka buvo atviras: per kelias savaites patikslinti tiek parašų nebus paprasta, nes didžiąją dalį pasirašiųjų teks aplankyti dar kartą. Tačiau J.Panka primena, kad iš pradžių ir 300 tūkst. parašų surinkti atrodė labai sudėtinga.

Iki sausio 21 dienos referendumo iniciatoriams reikia ištaisyti tuos trūkumus, kurie VRK buvo pripažinti neesminiais, pavyzdžiui, kai neįskaitomai užrašytas vardas, pavardė, netiksliai nurodyti gyvenamoji vieta ar kiti duomenys. Tokių trūkumų VRK rado 10 481.

Pasak LTJS pirmininko, iš pradžių VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas žadėjo, kad tikslinant trūkumus bus leista naudotis turimais Gyventojų registro tarnybos duomenimis, tačiau praėjusią savaitę, penktadienį, nuspręsta priešingai.

„Užduotis tik dar labiau apsunkinta. Labai keista, kad paskutinę akimirką nuspręsta neleisti naudotis duomenimis. Visą gruodžio mėnesį VRK žadėjo, kad tą daryti leis, net nekilo abejonių, kad kitaip galėtų būti. Deja, praėjusį penktadienį posėdžio metu buvo pranešta, kad naudotis Gyventojų registro informacija apie vardus, pavardes, gimimo datą, gyvenamąją vietą įstatymai mums nesuteikia teisės. Dabar Gyventojų registro duomenimis galės naudotis tik VRK nariai, jie mums galės pakomentuoti. Bet toks įrašų tikslinimas man asmeniškai sunkiai įsivaizduojamas - tarsi sugedęs telefonas. Išeina taip, kad mūsų iniciatyvinės grupės nariams paprašius patikslinti vardą ar dokumento numerį, VRK narys ieškos domenų bazėje, pateiks mums sistemos atrinktus variantus. Tai darbą tik apsunkina, ypač dėl to, kad VRK atstovai, kurie mums padės, yra deleguoti tų partijų, kurios net nepritaria referendumui“, - sakė J.Panka.

Egzaminas piliečiams

Jis apgailestavo, kad net įveikus 300 tūkst. parašų ribą dėl pilietinės teisės išsakyti savo valią tenka eiti kryžiaus kelius. „Keistas VRK požiūris į parašų rinkimą, ji nusprendė išmokyti tautą labai tvarkingai, tiksliai, įskaitomai rašyti, nors tai ne visai suderinama su komisijos kompetencija. Parašai buvo brokuojami vien todėl, kad žmogus netvarkingai pasirašė, kad sunku įskaityti jo vardą, kad netiksliai gyvenamąją vietą nurodė. Tačiau kuo tai susiję su išreikšta žmogaus pilietine pozicija, su jo noru išreikšti pritarimą referendumui?“ - retoriškai klausė J.Panka.

„Trūksta VRK geranoriškumo. Tačiau mes padarysime viską, kas nuo mūsų priklauso, kad ištaisytume tuos trūkumus. Neatmetame, kad po kelių savaičių intensyvaus darbo teks aiškintis ir per teismą“, - pridūrė jaunimo atstovas.

LTJS pirmininkas sako, kad taisant trūkumus teks apvažiuoti visą Lietuvą ir atrasti pasirašiusiuosius neturint jų kontaktinio numerio ar nežinant tikslios gyvenamosios vietos. Tai tarsi adatos ieškojimas šieno kupetoje.

„Reikės važiuoti dėl didžiosios dalies parašų. VRK sako, kad kai kuriuos įrašus galbūt įskaitys, bet tuo tikėti negalime. Po to dar neįskaitys, kritikuos, persigalvos. Tam, kad būtume ramūs, mums reikia ištaisyti mažiausiai 7800 parašų, kad jie nebūtų užginčyti. Mūsų žmonės iš įvairių Lietuvos kampelių važinės, bandysime kviesti netiksliai pasirašiusiuosus pačius atvykti ir pasirašyti iš naujo. Tačiau noriu įspėti, kad tą galės padaryti tik tie, kurių parašai yra pripažinti taisytinais, o nauji parašai nebus renkami“, - akcentavo LTJS pirmininkas.

Tiesa, kol kas J.Panka negalėjo pasakyti, kokiu būdu pasirašiusiesiems bus pranešta, kad jų parašas taisytinas.

„Dar deriname techninius dalykus, bet bus 10 koordinatorių, jie bus atsakingi už savo apskritį, rajonuose jie turės padėjėjus. Bandysime kiekvieno žmogaus ieškoti. Mūsų laukia labai didelis darbas. Bet žmonės pasiruošę dirbti ir dieną, ir naktį“, - sakė jis.

J.Panka neatmetė, kad bus nemažai tokių įrašų, kurių ištaisyti išvis nebus įmanoma: „Įsivaizduokite, jei žmogus savo gyvenamąją vietą įrašė tiesiog Vilnių. Kaip jį rasti? Parašai rinkti gatvėse, net oro uoste. Pavyzdžiui, emigruodamas žmogus parašė, kad jo gyvenamoji vieta yra Londonas, nes jis tiksliai net nežinojo, kur ten gyvens. Tikrai bus sunku jo ieškoti Londone vien tik pagal vardą ir pavardę. Tačiau bet kokiu atveju mes nenuleisime rankų. Jei daugiau nei 320 tūkst. piliečių pasirašė už tai, kad referendumas vyktų, privalome ginti jų valią. Mes esame tų žmonių atstovai, jų įrankiai, todėl dėsime visas pastangas, kovosime už kiekvieną parašą“.

Šiuo metu skaitomiausi

Skaitomiausi portalai

Šiuo metu skaitomiausi

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder